• Haberler
  • Tarımdaki yenilikler hakkında bilgilendirme toplantısı

Tarımdaki yenilikler hakkında bilgilendirme toplantısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürlüğü Konferans Salonu'nda İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Sinem...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Ödemiş İlçe Müdürlüğü Konferans Salonu’nda İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Sinem Çelikten ve Deriva Danışmanlık Hizmetleri’nden Şamil Demirhan ile Tolga Zengin, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu’nun da katılım gösterdiği “Bilgim Bereketim” konulu bilgilendirme toplantısında konuştular.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, “İzmir Ticaret Borsası, Kapsayıcı Büyüme Derneği  ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi işbirliği ile hayata geçirilen, çiftçilerimiz için teknolojik gelişmelerinin anlatılacağı Bilgim Bereketim toplantısında bir aradayız. Böyle bir toplantıyı düzenlemelerinden dolayı emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Buna benzer toplantılarımız, Aralık ayında da tüm hızıyla devam edecektir” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Sinem Çelikten, “Günümüzde birçok teknolojik değişim yaşanıyor. Şu anda gündemde olan 4.0 teknolojisi de sadece ülkemizde değil, tüm dünyada üzerine çalışılan bir konudur. Bu teknolojik değişim ve gelişimlerin tarım alanında da birtakım yansımaları olacağına inanıyorum” dedi.

Finansal bilginin önemi

Konuşmacılardan Şamil Demirkan ise, “Finans, günlük yaşamda bireylerin alışverişlerinden tutun da kredi kartı kullanımına ya da emeklilik gibi uzun vadeli yatırım planlarına kadar hayatın içinde yer alan bir kavramdır. Ekonominin kalbi olan ve aynı zamanda bankacılık, sigortacılık, bireysel emeklilik, borsa gibi tüm hizmetleri de içinde barındıran finans sektöründe bireylerin almış olduğu kararlar da otomatik olarak finansal kararlar olup bu kararların doğru ve etkin verilmesi, finansal bilgi ve finansal bilgiye erişimle doğrudan alakalıdır.

Finansal bilgi, bireylerin finans sektöründe yer alan faiz, kredi, mevduat, risk, getiri, enflasyon gibi temel finansal kavramlara hakim olmasıdır. Finansal erişim kavramı ise finansal bilgilere ulaşım kanallarında ortaya çıkar. Gazetelerin ekonomi sayfaları, ekonomi dergileri, ekonomi üzerine yayın yapan radyo ve televizyon kanalları, finans sektörüyle ilgili haberlere yer veren internet siteleri finansal erişim kanallarına örnek verilebilir. Finansal erişim kaynaklarında son yıllarda yaşanan artış, finansal  kararların ve para yönetiminin finansal bilgi odaklı oluşu, bireylerin bu kararları alırken yaşadığı sıkıntılar, finansal sorunların çözümünde kullanılan finansal araçların çok çeşitli ve karmaşık olması, finansal okur yazarlık kavramını ortaya çıkarmıştır.

“Finansal okuryazarlık bir beceridir”

Finansal okuryazarlık; bireyin bütçeleme, tasarruf, borçlanma ve yatırım gibi anahtar finansal kavramları anlama derecesi ile bireysel ve finansal durumunu idare etme yeteneğini gösterir. Finansal okuryazarlık, aynı zamanda doğru finansal kararlar alabilmek ve bireysel refaha ulaşabilmek için gerekli olan finansal farkındalık, finansal bilgi, beceri, tutum ve davranışların bileşimidir. Birçok finansal okuryazarlık tanımı olmasına rağmen finansal okuryazarlığın tanımlarında ortak nokta; bireylerin finansal bilgi sahibi olması, bilgiler neticesinde aldığı finansal kararlar ve bunları yorumlama ve yönetebilme becerisidir.

Tanımdan da anlaşılacağı gibi finansal okuryazarlık, aslında yönetsel bir yetenektir. Finansal okuryazarlık araştırmalarına göre dünya üzerinde ve Türkiye‘de finansal okuryazarlık oranının düşük olduğu gözlenmiştir. Bunda kişilerin gelir düzeyi, eğitim seviyesi, yaş, cinsiyet, bulundukları bölge, nüfus ve bağlı bulundukları sektör gibi unsurlar etkilidir. Finansal okuryazarlık düşük olan bireylerde ve toplumlarda sıkça karşılaşılan kendileri için uygun olmayan kredi alımı, bilinçsizce kredi kartı kullanımı, gelirinden fazla yapılan harcamalar, kısa vadeli ve gerekçesi olmayan finansal planlar ve buna benzer finansal kararlarda yaşadıkları güçlükler, finansal okuryazarlık, eğitimlerinin önemini ortaya çıkarmıştır. Finansal eğitim programları sayesinde tüketiciler, ihtiyaçlarına uygun finansal araç ve uygulamalardan faydalanılabilir, finansal riskleri önceden görerek doğru ve zamanda karar verilebilirler. Üreticiler açısından ise maliyetlerinin azalması ve üretimde verimliliğin artması sağlanır.

Finansal okuryazarlık eğitimleri, sadece günlük finansal sorunlar yaşayan bireyler ve finansal sorunlar yaşanan bireyler ve finans sektörü çalışanlarının finansal sorunlarını değil, aynı zamanda tarımla uğraşan çiftçileri de kapsamaktadır.  Çiftçilerin finansal okuryazarlık konusunda ne kadar bilgiye sahip olduğu, finansal kararları vermede hangi kaynaklardan yararlandığı, kendilerini finansal okuryazarlık konusunda ne kadar yeterli gördükleri, bazı finansal kavramlara ilişkin ne düzeyde bilgi sahibi olduğu da finansal okuryazarlık düzeylerinin tespiti açısından önemlidir. Ülkemizde kırsal kesimde yaşayan ve ülke nüfusunun dörtte birini istihdam eden tarım sektöründe çalışan kişilerin bütçesini yönetme ve hangi kayaklardan borçlanacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması tarım kesiminde finansal okuryazarlığın önemini ortaya çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.

Haber: Turgay KONURALP

Bakmadan Geçme