Tam otomatik mi daha iyi yarı otomatik mi

Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.

Araç kullanımında konfora önem veren sürücüler tarafından otomatik şanzıman araba modelleri sık sık tercih edilir. Bu şanzıman türü tam otomatik vites ve yarı otomatik vites olarak iki farklı gruba ayrılır. Tam otomatik viteslerde sürüş yapmak yarı otomatik ve manuel vites araçlara göre daha rahattır. Bu iki farklı otomatik vites türü arasındaki farklar ise şu şekildedir:

 

  • Tam otomatik vitesler çift kavramalıyken; yarı otomatik vitesler tek kavramalıdır.
  • Yarı otomatik vitesler yalnızca debriyaj görevi görür. Tam otomatiklerde ise debriyajla birlikte geçirilecek vites de kontrol edilir.
  • Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çok sessiz ve sarsıntısız şekilde gerçekleşir.
  • Tam otomatik araçlarda, yokuştayken araba geri kaymaz; çünkü tutuşu bulunur. Ancak yarı otomatik araçlarda, eğer kalkış desteği yoksa araba geri kayabilir.
  • Yarı otomatik vitese sahip araçlar, istenirse manuel olarak da kullanılabilir. Tam otomatikler ise manuel olarak kullanıma uygun değildir.
  • Tam otomatik araçlarda güç, konvertöre gider. Bu nedenle tork kaybı yaşanabilir.

 

Yarı otomatik ile tam otomatik arasındaki fark bu şekilde listelenebilir. Yukarıdaki özellikler ve farklılıkları dikkate alarak otomatik şanzıman tipi seçiminde bulunabilirsiniz.

 

 

Yarı Otomatik Vites Özellikleri Nelerdir?

Sürücülere konfor sunan yarı otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Uzun yollarda ve şehir içi trafiklerinde işlevsellik sunar. Tek kavramalı olan yarı otomatik viteste, debriyaj pedalına sürücü değil araç kendi basar. Bu araçlar, manuel vitesli araçlara göre daha az yakıt tüketimi yapar. Debriyaj pedalı bulunmadığı için yarı otomatik vites araçları kullanmak çok kolaydır. Tek yapılması gereken vites kolunu D moduna alıp gaza basmaktır. Yarı otomatik vitese sahip araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığı için tam otomatiklerle karıştırılabilir. Bu konuda ayrım yapmak için yarı otomatik viteslerdeki harfler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Aşağıda yarı otomatik viteslerin harfleri ve anlamları verilmiştir:

 

  • P: Park anlamına gelir. Arabayı durdurduktan sonra vites bu harfe getirilmelidir.
  • R: Rear veya reverse anlamına gelir. Geriye doğru gitmeden önce araç tamamen durdurulmalı ve vites bu harfe getirilmelidir.
  • N: Neutral demektir ve aracı boşa almak için kullanılır. Kırmızı ışıkta beklerken vites bu harfe getirilmelidir.
  • D: Drive anlamına gelir. Araç çalıştırıldıktan sonra ilk harekete geçmeden önce vites bu harfe getirilmelidir.

 

Bir aracın vites kolu üzerinde yalnızca P, R, N ve D harfleri yer alıyorsa yarı otomatik vites olduğunu anlayabilirsiniz. Yarı otomatik vites kullanımı için bu harflerin anlamlarını bilmek size kolaylık sağlar.

Tam Otomatik Vites Özellikleri Nelerdir?

Bu vitesler tek ya da çift kavramalı olarak üretilir ve debriyaj pedalı bulunmaz. Tam otomatik vites kullanımı, yarı otomatiklere göre daha kolay ve konforludur. Çünkü vites geçişleri çok hızlıdır ve hissedilmez. Tork konvertörü sistemine sahip olduğu için vites geçişleri hissedilmeden gerçekleştirilir. Bu araçlarla seyahat etmek ve uzun yollara çıkmak keyifli ve güvenli bulunur. Dik yokuşlarda geri kaymamasından dolayı hem kendini hem de sizi korur. Tam otomatik vites araçların tek dezavantajı, yarı otomatik viteslilere göre daha pahalı olmalarıdır. Ancak sunduğu konfor ve güvenlik düşünüldüğünde uygun bir seçim olarak tercih edilebilir.

 

Tam otomatik vites özellikleri oldukça avantajlı bir kullanım imkanı sunar. Yarı otomatik vitese göre daha hızlı ve sarsıntısız vites geçişi yaptığı için konforlu bir seyahat yapmayı sağlar. Yokuş ve rampalarda geriye kayma ihtimali yoktur; yarı otomatiklere göre daha güvenli olduğu söylenebilir. Yol hakimiyeti açısından tam otomatik vites daha iyidir; çünkü vites değiştirmekle uğraşmaya gerek yoktur. Debriyaj pedalının olmaması, sürüş esnasında sol ayağın dinlenmesini sağlar. Bu özellik yarı otomatik araçlarda da aynı şekildedir; çünkü onlarda da debriyaj pedalı yoktur. Tam otomatik vitesli araçları kaldırmak yarı otomatik viteslilere göre çok daha kolaydır. Ayrıca tam otomatikte balatalarda aşınma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak yarı otomatikler mekanik bir sisteme sahip olduğundan debriyaj balatasında aşınmalar meydana gelebilir.

 

 

 

Yarı Otomatik mi Tam Otomatik mi Daha İyidir?

Rahat bir sürüş ve yolculuk yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında otomatik şanzımanlı araçlar yer alır. Genel olarak manuel vitesli araçlara göre daha pahalı olsalar da, otomatik vitesli araçlar sundukları avantajlar ve konfor ile öne çıkar. Çünkü arabanın kullanımını kolaylaştıran en önemli detaylardan biri vitestir. Otomatik vites araç almaya karar veren sürücüler yarı otomatik ile tam otomatik farkı hakkında bilgi sahibi olmak ister. Bu iki farklı otomatik vites türü hakkında bilgi sahibi olarak sürücüler, hangisinin kendileri için daha uygun olduğuna karar verebilir. Kullanım konforu, ihtiyaç, bütçe gibi pek çok faktöre göre seçim yapılabilir. Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken birkaç kriter bulunmaktadır:

 

  • Tam otomatik vites arabalar yokuş ve rampada kolayca ilerleyebilir. Ayağın frende basılı olmasına gerek yoktur. Seçim yaparken güvenlik açısından bu faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Tam otomatik arabalarda kontrolü sağlamak bu anlamda daha kolay olmaktadır.
  • Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz.
  • Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
  • Fiyatları karşılaştırıldığında yarı otomatik viteslerin tam otomatik viteslere göre daha uygun olduğu görülür.

 

Yarı otomatik vites ve tam otomatik arasındaki fark, sahip oldukları özellikler ve avantajlarını değerlendirerek kendinize en uygun modeli kolayca bulabilirsiniz.

Bakmadan Geçme