SULAMADA İSRAFA DİKKAT!

 &ldquoTARLALAR GÖLETE, ARAZİ YOLLARI DEREYE DÖNÜŞMESİN&rdquo Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, toplam sulama alanının...

 “TARLALAR GÖLETE, ARAZİ YOLLARI DEREYE DÖNÜŞMESİN”

Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, toplam sulama alanının yirmide birlik bir kısmında sulama yapmalarına karşın haftada 3 milyon metreküp su kullanıldığını, suyun iktisatlı kullanılmaması durumunda sulama sezonu sonunda Beydağ Barajı’ndaki suyun tehlike sınırına ineceğini vurguladı.

Sulama israfın önlenmesi konusunda yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirten Kaptan, bu konuda öncelikli sorumluluğun üreticide olduğunu kaydetti. Türkiye’de aşırı ve bilinçsiz sulamayla verimsizleşen ovaların bulunduğuna dikkati çeken Kaptan, gelecek yıldan itibaren mutlaka damla sulama ve yağmurlama sistemlerine geçilmesi gerektiğini bildirdi.

“HAFTADA 3 MİLYON METREKÜP SU KULLANILIYOR”

Kaptan yaptığı açıklamada, “Beydağ Barajından haftalık 3 milyon metreküp sulama suyu kullanılıyor. Henüz bin hektarlık bir alanın sulandığını düşündüğümüzde genel sulama sahasının yirmide biri için bu rakam oldukça yüksek. Klasik sistem diyebileceğimiz vahşi sulama konusunda birçok üreticimiz hassasiyet gösterirken, bazı üreticilerimizin suyu israf ettiklerini, bahçe yollarının dereye, tarlaların göletlere dönüştüğünü görüyoruz.

Elimizdeki rakamlara göre sulama sezonu bu şekilde devam ederse sezon sonunda barajdaki doluluk oranı tehlike seviyesine inecektir. Kış mevsiminin de 2014 yılı gibi olması durumunda gelecek sezon daha da büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağız. Baraj suyunun bir damlasını bile boşa harcama lüksümüz yoktur” dedi.

“DAMLAMA VE YAĞMURLAMA ZORUNLU OLACAK”

Kaptan, israfla ilgili idari para cezası uygulandığını hatırlatarak, “Sulama Birliği olarak suyun akılcı şekilde kullanımı konusunda araştırmalarımız sürüyor. Özellikle gelecek sezondan itibaren damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin kullanımını zorunlu hale getireceğiz. Ayrıca başka bölgelerdeki sulama projelerinde olduğu gibi hidrantlara sayaç takılması da planlanmaktadır. Aşırı ve bilinçsiz sulama toprağın dengesini bozduğu gibi kaynakların da heba olmasına yol açıyor. Bu konuda kış aylarından itibaren eğitim çalışmalarımız da olacak. Üreticilerimizden de bu çağrılarımıza kulak vermelerini, sulama konusunda herkesin gereken hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme