Sonbaharın enerji depoları kuru meyveler

Kuru meyveler, antioksidanla doludur. Kuru meyve denilince aklımıza üzüm, kayısı, incir, hurma gibi meyveler gelir ancak...

Kuru meyveler, antioksidanla doludur. Kuru meyve denilince aklımıza üzüm, kayısı, incir, hurma gibi meyveler gelir ancak hem endüstrinin gelişmesi hem de sağlıklı beslenmeye olan ilginin artmasıyla bunlara ek olarak son yıllarda elmadan kiviye, ananastan mangoya çok çeşitli meyveler de kurutulmuş olarak raflarda satışa sunulmaktadır. Tüm kuru meyveler, antioksidan etkiye sahip sağlıklı bileşenler, vitaminler, mineraller ve diyet lifi ile doludur. Bu özel içerikleri sayesinde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki oluştururlar. Kuru meyveler, yaş meyvelerin içerdikleri yüzde 80-95 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesi elde edilir. Bu nedenle uzun süre kuru ve güneş almayacak şekilde saklanabilir. Yılın her günü tüketebileceğimiz kuru meyveler, sadece belli mevsimlerde tüketebileceğimiz taze meyvelere güzel bir alternatiftir.

 

Spor öncesi ve sonrası kuru hurma

 

Kuru hurma; özel antioksidan etkili flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asitler sayesinde göz ve kalp hastalıklarının ve bazı kanserlerin oluşma riskini azaltır. Yapılan araştırmalar, kuru hurmanın ayrıca kötü huylu kolesterolü düşürdüğünü, karaciğerde toksik maddelerin atımını kolaylaştırdığını göstermektedir. Kuru hurma; kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik sağlığını korur, potasyum ile de protein yapımını destekleyerek vücudun kas kütlesinin artmasına yardımcı olur. Özellikle spor yapan kişiler için spor öncesi ve sonrasında karbonhidrat-protein dengesini oluşturan hurma ve süt içeren içecekler, hurma ve kuruyemiş karışımlar süper bir tercih olur. Kuru hurma, diyet lifi açısından zengindir ve başta kabızlık olmak üzere hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı gibi problemleri çözmede etkindir.

 

Sağlıklı sindirim sistemi için kuru erik

 

Kuru erikte en çok bulunan vitamin K vitaminidir. Kan kalsiyum seviyesini oluşturulmasında görev alır, kalp ve damarların sağlıklı olmasını sağlar. Önemli B grubu vitaminlerden niasin ve B 6 vitaminiyle de vücutta yağ metabolizması aktif hale gelir, böylece yağ yakımı desteklenir. Üç adet kuru erik bir porsiyondur ve kilo kaybını sağlamak için bir porsiyonu aşılmamalıdır. Kuru erik, potasyumdan zengin içeriği sayesinde ise vücudun yaşamsal fonksiyonları için önem taşıyan sıvı-elektrolit dengesini sağlar. Ayrıca tansiyon hastalarında kan basıncının düşürülmesinde etkindir. İçerdiği yüksek düzeyde magnezyum ise karaciğer, böbrek ve kalbimizin sağlığı için önem taşır.

Demir eksikliği olan kişiler için yüksek demir içeriği ile eşsiz bir kaynaktır. Güçlü antioksidan bileşenleri de cildin yaşlanmasını önler ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.

 

Sindirimi kolaylaştırıcı kuru kayısı

 

Süper besin öğesi içeriği sahip kuru kayısı; antioksidan karotenoidlerin, diyet lifinin ve potasyumun zengin kaynağıdır. Kuru kayısı, daha çok çözünür diyet lifi içerir ve bu sayede yağ asitlerini ve kolesterolü bağlayarak vücuttan atmaya yardımcı olur. Çözünmez diyet lifi içeriği ise besinlerin bağırsaklardan geçişini hızlandırarak hazmı kolaylaştırır, özellikle selüloz kabızlığın giderilmesinde son derece etkilidir. Kronik kabızlık sorunu yaşayan bireylerin günde üç adet kuru kayısıyı bol su ile beraber tüketmeleri, şikayetlerini ortadan kaldırır. Kuru kayısı, retina sağlığının sürdürülmesinde görev alan A vitamininin öncü maddesi beta karoteni içerir, önemli antioksidan bileşeni lutein ile hücresel hasarlardan gözlerinizi korur. Kuru kayısı; ayrıca vücut direncinin artmasında, cilt sağlığının korunmasında da önemli rol oynar, akne ve sivilce oluşumunu önleyerek canlı bir cilt sunar. Bunun yanında kuru kayısı, içeriğindeki potasyum ve demir sayesinde kas ve sinir sisteminin gelişiminde rol oynar.

 

Anne sütünü arttırıcı doğal besin kuru üzüm

 

Enerji açısından oldukça zengin olan kuru üzüm; diyet lifi, vitamin ve mineral deposudur. Antioksidan madde olan fenoller ile vücudun yıpranmasını ve kırışmasını önler. Kuru üzüm, demir içeriği en yüksek kuru meyvelerden olduğundan anemi hastalarında günde bir avuç kadar tüketilmelidir. Ayrıca çocukların boy uzaması ve gelişimi açısından yüksek miktarda kalsiyum içeriği ile çok değerli bir besindir. Kuru üzümde bulunan boron minerali, kalsiyumun vücutta kolay emilmesini sağlayarak kemik sağlığını destekler. Ayrıca fitoöstrojen içeriği ile emziklilikte etkin hormonları aktivite edip anne sütünü arttırıcı özellik gösterir. Bu nedenle emziren annelerin belirli miktarlarda kuru üzüm tüketmeleri önemlidir.

Bakmadan Geçme