Son zamanların popüler çayı beyaz çay

Beyaz çayın bilimsel ismi, Camellia Sinensis’tir. Uzakdoğu patentli olan beyaz çayın anavatanı, Çin ve Tayvan’dır. Beyaz...

Beyaz çayın bilimsel ismi, Camellia Sinensis’tir. Uzakdoğu patentli olan beyaz çayın anavatanı, Çin ve Tayvan’dır. Beyaz çayın tarihi, Çin imparatorlarına kadar gitmektedir. 600’lü yıllarda Shen Nung adlı Çin imparatorunun dinlenirken beyaz çayı keşfettiği, imparatorun bu çayı tadıp çok beğenmesinden sonra ulusunun da çaya karşı sevgisi başladığı ifade edilmektedir. Oldukça yumuşak ve tatlı bir aroması olan beyaz çay, kaliteli olması için ilkbaharda toplanır. Beyaz çay üretimi için çay bitkisinin tomurcukları, birinci ve ikinci yaprakları çok tazeyken koparılır. Yapraklar soldurulur, dikkatle ayıklanır ve fırında kurutulur. Beyaz çayın rengi, yaprak şekli ve kokusu da soldurma aşamasında ortaya çıkar. Yaprakların üzerini kaplayan gümüş renkli tüyler, çaya beyaz görünüm verir.

Faydaları nelerdir?

Beyaz çayın en önemli özelliği, antioksidan olmasıdır. Kolesterol ve tansiyona fayda gösterir. İyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü azaltır. Bakterilere, virüslere, üst solunum yolu hastalıklarına karşı yeşil çaydan daha fazla etki gösterir. İçeriğinde olan C ve K vitaminleri ile cildi canlandırarak parlak bir görünüm kazandırır. Yaşlanmayı geciktirir ve kırışık ile sarkmaları en aza indirir. Hücrelerin yenilenmesi için destek olur. Yapısındaki kateşin sayesinde vücutta bulunan kötü huylu hücrelerin gelişimini durdurur ve tekrar oluşmasını engeller. İçeriğinde olan florit ile tartar oluşumunu engeller ve diş sağlığını korur. Kemikleri güçlendirir. Kan şekeri ve insülin değerlerini dengede tutarak şeker hastası olma ihtimalini azaltır. Kanserli hücreler ile savaşır, bağışıklığı artırır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde DNA’nın hasarlı yanlarını onarır. Birçok kanser türü ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.

Yan etkileri nelerdir?

Sağlıklı bireylerin kullanmasında bir sorun görülmemiştir. Ancak yemek yemeden tüketilmesi daha sağlıklıdır. Düzenli ilaç kullananların tüketmemesi gerekir. Demir hapıyla birlikte kullanımında doktora danışılmalıdır. Gün içinde fazla tüketilmesi, ani tansiyon düşmelerine neden olabilir. Mide bulantısı veya alerjiniz varsa tüketmeyiniz. Gebelik döneminde de uzak durunuz.

Beyaz çay nasıl demlenir?

Beyaz çayın kaliteli olduğundan emin olun. Bayat ürünlerden uzak durun. Çayınızı hava almayan bir paket içinde muhafaza edin. Uzun süre hava ile temas halinde bırakmayın ve uzun süre açık kalan beyaz çayları kullanmayın. Beyaz çay demlemek için kullanacağınız suyun 70-80 derece olması, daha iyi bir içim sağlar. Bu nedenle suyu kaynattıktan sonra 1-2 dakika bekleterek ideal sıcaklığa ulaşmış olursunuz. Çay-su oranı ise bir su bardağı kadar su için 1,5-2 yemek kaşığı kadar beyaz çay olmalıdır. Beyaz çay için hafif bir lezzet arıyorsanız 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir. Bu süreyi biraz daha uzatarak daha sert bir çay tadı elde edebilirsiniz.

Bakmadan Geçme