Servis araçları gündemde

Geçtiğimiz hafta Muğla-Marmaris karayolunda Bucalı vatandaşları taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından...

Geçtiğimiz hafta Muğla-Marmaris karayolunda Bucalı vatandaşları taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 24 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından toplu taşımacılık konusu yine gündeme geldi. Aynı güzergahta bir başka aracın da uçarak 18 turistin yaralanması da gündemlerde tazeliğini halen korumakta.

Muğla-Marmaris karayolunda kontrolden çıkarak devrilen aracın Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kayıtlı B.Ç. ‘ye ait olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Ödemiş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tahir Silay, “Kaza geçiren araç sahibi B.Ç., odamız üyesi. Öncelikle kazada vefat eden vatandaşlarımıza başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyorum. Yaşanan olay, zor bir durum. Gerek vefat edenlere gerekse geride kalanlara üzülüyoruz. Şu an oda üyesi arkadaşımız tutuklu. Konu yargıda inceleme aşamasında. Yalnız ortaya herkes bir fikir atmakta. Bizim de yaptığımız incelemeler sonucu aracın D2 belgesi mevcut. Sigortalarının hepsi var. Vizesinin olmadığı ve muayeneden frenlerinden dolayı kaldığı yönündeki iddialar ise gerçeği yansıtmamakta.

Bu aracın Kasım 2016 tarihinde TÜV-TÜRK muayenesinden geçtiği yaptığımız incelemelerde görülmüştür. Ancak yargı tarafından inceleme devam ettiği için bununla ilgili raporlar da ortaya çıkacaktır. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

 

“Belge olmadan izin verilmemeli”

 

Ödemiş’te turizm taşımacılığı yapan Coşan İldun da şunları söyledi: “Kazadaki aracın evrakları konusunda herhangi bir bilgimiz yok. Ancak gezilerde seyahat acentesi işletme belgesi olmadan (TÜRSAB) belgesi olmadan seyahat izni verilmemeli. Okul gezilerinde 10 yıl yaş sınırı ve D2 taşıma yetki belgesi olmalı. Bu işin resmiyeti olmalı ve misafir gideceği oteli, bölgeyi bilen kokartlı rehberi, alacağı hizmetin sunulduğu sözleşme olmalı. Günü birlik turlarda da bu sözleşmeler olmalı. Merdiven altı servis taşımalığı da ele alınmalı”

 

“Gerekli bilgiler mutlaka olmalı”

 

Bir diğer turizm işletmecisi Osman Boyacıoğlu ise, “Gezi düzenleyen turizm şirketlerinde gerekli belgeler mutlaka olmalı. Öğrenci taşımacılığında Okul Müdürü ve Milli Eğitim Müdürlüğü dilekçe ve onayı olmalı. Ayrıntılı gezi programı ve gezi yol haritası krokisi mutlaka bulunmalı. TÜRSAB ve gezi onay belgesi bulunmalı. Rehberlik sözleşmesi, gezi ve seyahat sonrası alınacak önlemler, taşıma sözleşmesi, araç ruhsat fotokopisi, araç D2 belgesi, araç sigortası, şoför ehliyet ve SRC belgesi, TÜRSAB seyahat plaka ve bandrol fotokopisi, acente vergi levhası olmazsa olmazlar arasında olmalı” ifadelerini kullandı.

 

ÖZEL HABER: NAZİF HARUPÇU

Bakmadan Geçme