Şeker hastalarının kaçınması gereken 15 gıda nelerdir?
Şeker hastalığına neden olan birçok etken vardır. Beslenmemiz hastalıkla mücadele etmemiz ve korunmamız için çok önemlidir....
Şeker hastalığına neden olan birçok etken vardır. Beslenmemiz hastalıkla mücadele etmemiz ve korunmamız için çok önemlidir. Bu sebepten dolayı bu haftaki yazımda uzak durmamız gereken 15 besin madensinden bahsetmek istiyorum.
1. Beyaz Ekmek – Pilav
Pirinç, makarna, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi düşük besinlerden uzak durulmalıdır. Tüketirken mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
2: Kurutulmuş Meyveler
Yüksek oranda lif ve vitamin içeren kuru meyveler, aslında oldukça faydalıdır. Fakat meyveler kurutulduğu zaman içindeki şeker oranı fazlalaşır. Porsiyon kontrolu sağlanmadan tüketilen kuru meyveler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Bu yüzden aşırı tüketimden uzak durulmalıdır.
3: Kızarmış Gıdalar
Şeker hastaları ve özellikle TİP 2 diyabetliler için trans yağı tamamen uzak durmaları gereken bir yağ grubudur. kızartmalarda trans yağı ve yağ alımı oldukça fazladır. Kızartma tüketmemekte gerekir.
4: Tam Yağlı Sütler
Tam yağlı sütler, krema ve yağlı süt ürünleri insülin direncini artırdığı için uzak durulmalıdır. Yağ oranı düşük süt ve süt ürünleri konturlu şekilde tüketilebilir.
5. Pastalar
Hamur işleri, kekleri, yağ şeker ve karbonhidrat içeren besinlerdir. Yüksek oranda trans yağ içerebilir (margarin).pastalar ve hamur işlerinden uzak durmalıyız.
6. Alkol
Alkol kan şekerini yükseltir. Şeker hastalarının kesinlikle tüketmemelidir.
7: Meyve Suyu
Hazır meyve sularında şeker oranı yüksektir bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltir. Tüketilmemesinin tavsiye ediyoruz.
8:Muz ve Karpuz
Muz ve karpuz diğer meyvelere göre şeker oranı biraz daha yüksektir. Bu nedenle porsiyon konturlu ile tüketilmelidir.
9:Soslu Kahveler
Kahve sosları, şurupları şeker içeriği yüksek besinlerdir uzak durulmalıdır. Türk kahvesi veya filtre kahve tüketilebiliri tabi ki porsiyon konturlu ile.
10: Yağlı Etler
Yağlı etler ve hayvansal yağlar kolesterol seviyemizi yükseltebilir bu nedenle kalp ve damar sağlığımız için olumsuz etkilenir.Yağ oranı düşük etleri tercih etmeliyiz. ,
11: Hamburger
Kalorisi çok yüksektir. Bu nedenle tercih edilmemelidir. Tüketilmek isteniyorsa evde tam buğday ekmeği ve ev yapımı köfte ile tercih edilebilir.
12: İşlenmiş Et Ürünleri
Kırmız ve beyaz etlerin işlenmesi sırasında uygulanan işlemler ve içerlerine koyunlun katkı maddelerinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmiyoruz.
13: Dondurulmuş Pizza
İçerisinde işlenmiş et, beyaz un vb. ürünler olduğu için şeker dengesini hızlı bir şeklide yükseltir. Tüketilmesi tavsiye edilmez.
14: Ketçap- Mayonezli Gıdalar
Ketçap ve mayonez gibi soslarda şeker oranı yüksektir. Özelikle mayonezde yağ oranı fazladır. Tüketilmemesini tevsiye ederiz.
15: Meyveli Yoğurtlar
Masum ve sağlıklı gibi görülse de meyveli yoğurtlar şeker oranı yüksektir.
Bakmadan Geçme





