- Haberler
- SAYGILIER: DOĞAL BİTKİLERE HAYATINIZDA YER VERİN
SAYGILIER: DOĞAL BİTKİLERE HAYATINIZDA YER VERİN
Kış aylarında yaşanan soğuk havaların etkisi ile ortaya çıkan gribal enfeksiyonlar nedeniyle hastalanan vatandaşlar hastaneleri doldururken...
Kış aylarında yaşanan soğuk havaların etkisi ile ortaya çıkan gribal enfeksiyonlar nedeniyle hastalanan vatandaşlar hastaneleri doldururken uzmanlar vatandaşlara kış aylarında bol tüketilmesi gereken ürünleri sıralıyor.
Özellikle kış aylarında şifa saçan bitkileri kaynatarak ya da demleyerek bol bol tüketilmesi gerektiğini söyleyen yetkililer aynı zamanda vatandaşların toplu alanlarda dikkat etmesi ve ellerini sıklıkla yıkaması gerektiğinin altını çiziyor.
Şifa saçan bitkileri bünyesinde bulunduran ve yılın 12 ayı Ödemişlilere ulaştıran As Baharat kurukahve işletme sahibi Alpay Saygılıer de şifalı bitkiler hakkında detaylı bilgiler verdi. Saygılıer şunları ifade etti:
“Kış mevsimi doğal olarak mevsimliğini yapıyor havalar genelde soğuk ama bölgemizde soğuk ve ılıman günler peş peşe yaşanıyor. Havanın dengesizliği üzerine doğan ve bu ara çok yaygın vaziyette olan grip ve nezle gibi rahatsızlıklar başta çocuklarımız olmak üzere birçok vatandaşımıza sarmış durumda. Uzmanlarımız yaşanan bu süreçte doğal bitkilerin sıklıkla tüketilmesi konusunu gündemden düşürmüyor. Yıllardır bilinen yöntemler olan bu ürünlerin tüketimini bizde satıcısı olarak sürekli olarak paylaşıyoruz.
“KIŞ ÇAYI TÜKETİN”
Bu mevsimde grip ve nezleye yakalanmamak en azından vücudu korumak adına tüketilmesi gereken ürünlerin başında zencefil, tarçın, ıhlamur, adaçayı, havlıcan, hatmi çiçeği, salep ve kuşburnu gibi ürünler geliyor. Şifa saçan bu bitkilerimizi karıştırarak oluşturan ve halk arasında kış çayı olarak bilinen ürünü vatandaşlarımızın sıklıkla tüketmesi gerekiyor. Bu ürünlerimizin içerisinde yapraklı olanları demleyerek tüketmemiz, köklü olanları ise kaynatarak tüketmemiz gerekmektedir. Saydığımız doğal bitkiler başta öksürüğe, gribe, nezleye yakalanmamaya yakalanıldıysa da bir an önce iyileşmeye katkı sağlıyor. Aynı zamanda nefes darlığına fayda ediyor. 150 gramdan oluşan karışımın maliyeti ise herkesin alım gücü seviyesinde sadece 5 TL.
“KURT ÜZÜMÜ”
Son günlerde gündemden düşmeyen bir başka bitki ise gojiberi yani (kurt üzümü) meyvesidir. Bu ürünümüzü kullananlar ise özellikle bayanlarda fazla kiloların erimesine neden olmaktadır. Ayrıca bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve tokluk hissi vermektedir.
“ZERDEÇAL VE ZENCEFİL’İ YEMEKLERİNİZDE KULLANIN”
Yine bu aylarda vücut direncini artırıcı zerdeçal ve zencefil ürünlerini her alanda kullanmak gerekmektedir. Örneğin vatandaşlarımız evlerinde sulu yemek yaparken yapacak oldukları yemeklerin içerisinde birer tutam zerdeçal ve zencefil atabilirler. Zerdeçalı karabiber ile karıştırarak tuzluklarda da kullanabilirler.
“BADEMCİK İÇİN PROPOLİS”
Kış aylarında en büyük sorunlardan biri olan bir başka durum ise bademciklerin iltihaplanmasıdır. Bademcik rahatsızlığından korunmak için ise propolis ürününü kullanmamız fayda sağlamaktadır. En önemli bitkilerden biri ise çörek otudur. Çörek otundan elde edilen çörek otu yağı ise daha da önem arz etmektedir. Çörek otu yağı ise hücre yenileyici özelliğinin yanında halsizlik, yorgunluk gidericidir.
“IHALMUR’UN KİLOSU 250 TL”
“Türkiye bugün yurt dışına ıhlamur ihracat etmektedir. Yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde ıhlamur sıklıkla tüketilen doğal bitki çayıdır. Ülkemizde Ihlamurun kilogram fiyatı 250 TL’dir. Vatandaşlarımızın tüm bitkilerden gramlar doğrultusunda temin etmesi ve karışım yapmalarını önermekteyiz. Kamuoyu gündeminden düşmeyen bizimde saydığımız bu doğal bitkileri herkes hayatında daha çok yer vermelidir. Herkese sağlıklı günler diliyorum.”
Kerem Karamanlıoğlu
Bakmadan Geçme





