Şarbon
Bu aralar gündemde olan en önemli konulardan birisi şarbon. Peki, şarbon nedir, nasıl korunmamız gerekir? Şarbon,...
Bu aralar gündemde olan en önemli konulardan birisi şarbon. Peki, şarbon nedir, nasıl korunmamız gerekir?
Şarbon, enfekte hayvanlarla ya da kontamine hayvan ürünleri ile temas sonucu insanlara bulaşan zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır.*
Detaylı bir şekilde inceleyecek olursak Bacillus anthracis adlı bakterinin neden olduğu, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen ve insanlara bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. B. anthracis bakterisi zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullarına son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda da hayatta kalabilmektedir.
Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik veyaralar yoluyla bakterinin vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşır.
Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler oldukça ölümcül bir hal alır. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavinin etkili olması için erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir.
Şarbon sporları biyolojik silah olarak laboratuar ortamında ya da yapay koşullarda üretilebilmektedir. Üretiminin kolaylığı, zorlu koşullara dirençli oluşu ve solunum, deri teması gibi kolay yollarla enfekte etme özelliği şarbonun biyolojik silah olarak kullanılmasının sebepleridir.
Şarbonun 3 çeşidi vardır; Deri yolu, akciğer yolu ve sindirim. En tehlikeli olanı akciğer şarbonudur.
Şarbondan Nasıl Korunuruz?
Akciğer şarbonu:
Hayvan ile yakın temastan uzak durmalıdır.
Hayvancılık yapanlar mutlaka ağız maskesi kullanmalıdır.
Ahır gibi kapalı alanlar sık havalandırılmalı ve temizlenmelidir.
Deri şarbonu:
Mutlaka eldiven kullanarak hayvanlara dokunulmalıdır.
Hayvanın ağız, burun kısmına ve dili ile yalamalarına dikkat edilmelidir.
Deri şarbonu olan kişilerle temasa dikkat edilmelidir.
Sindirim Şarbonu
Bizleri ilgilendiren en önemli şarbon türüdür.
Et tüketimine dikkat edilmeli, çiğ ve yarım pişmiş etlerden uzak durmalı mutlaka tam pişirme sağlanmalıdır.
Etlerin içinin piştiğinden emin olmalıyız.
Güvenilir kasaplardan et alımı sağlamalıyız.
Sonuç Olarak:
Hayvanlarla yakın temastan uzak durmalı ve dikkat etmeliyiz.
Etleri iyice pişirerek tüketmeliyiz.
Belirtiler hissedildiği andan itibaren derhal en yakın hastaneye gidilmelidir.
Ayrıca bu olayın sorumlusu yetkili kişiler hesabını vermeli, gerekli yerlere yetkili kişilerin ataması yapılarak konuya dikkat edilmelidir.
Kaynak:
*Uzm.; Enfeksiyon Hast. ve Klinik Mikrobiyoloji, sted 2001 • cilt 10 • sayı 10• 366 Hacettepe Ü. Merkez Kampus Sağlık Merkezi, Ankara
Şarbon Nedir? Belirtileri Nelerdir? Şarbondan Nasıl Korunuruz?
Bakmadan Geçme





