- Haberler
- Sağlık personeli okullarda
Sağlık personeli okullarda
6-12 Ocak tarihleri arası 72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında Ödemiş'in kamu kurumları ve dernekler...
6-12 Ocak tarihleri arası 72. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında Ödemiş’in kamu kurumları ve dernekler örnek bir ortak çalışmaya imza atıyor.
Ödemiş İlçe Sağlık Müdürlüğü, Ödemiş Verem Savaş Derneği ve Ödemiş Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında hem bilgilendirme, hem eğitim hem de yarışma etkinlikleri yapılıyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün uzman personeli Milli Eğitim’e bağlı okullarda verem konusunda öğrencilere bilgilendirme faaliyeti yapıyor, hastalığın önlenmesi adına temel bilgileri paylaşıyor. Müdürlüğün uzman sağlık personeli son olarak Birgi Fazıl Alpay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitimler düzenledi. Okul öğretmenleri ve öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği bilgilendirme eğitiminde verem hakkında bilgiler paylaşıldı. Hastalığın yayılmasının önüne geçecek tedbirler anlatıldı.
Tedavisi var ama en çok ölüme neden olan hastalık
Veremin tek bir etkene bağlı, tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme neden olan hastalık olduğunu belirten sağlık yetkilileri, Türkiye’de yılda yaklaşık 18 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını, yılda 400 kişinin bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getirdiler. Hastalığın en çok akciğerlere yerleştiğinin altını çizen sağlık yetkilileri akciğer zarında, lenf bezlerinde, kemiklerde, böbreklerde ve beyin zarında da veremin oluşabildiğini ifade ettiler.
Bulaşıcılık faktörü çok önemli
Hasta sayısında artış olmasının en önemli nedenlerinden biri olan bulaşıcılık faktöründen korunma yollarını da anlatan yetkililer, akciğer ve gırtlak veremi olan kişilerin hastalığı hava yolu ile bulaştırdığını, öksürme ve hapşırma ile mikrobun ortama yayıldığını, tedavi edilmeyen her hastanın ortalama 10-15 kişiye bulaştırma olasılığı bulunduğunu kaydettiler. Bilgilendirme etkinliğinde en çok kilo kaybı, gece terlemesi ve öksürük şeklinde belirtiler gösteren hastalığın tedavisinin mümkün olduğu, tedavinin ücretsiz olduğu, ilaçların verem savaş dispanserlerinden ücretsiz edinildiği, hasta yakınlarına da aynı imkânlarla koruyucu tedavi uygulandığı da anlatıldı.
Ücretsiz tedavi/Ücretsiz ilaç
Koruyucu tedavilerin hastalığın yayılmasının önüne geçilmesinde anahtar role sahip olduğunu dile getiren yetkililer dispanserlerde hastalık muayenesinin ücretsiz yapıldığını, verem aşısının (BOG) ikinci ayını tamamlamış bebeklere ücretsiz olarak aile sağlığı merkezlerde yapıldığını, anne babaların bu konuyu ihmal etmemeleri gereğinin altını çizdiler.
Okullarda bilgilendirme eğitimlerinin devam edeceğini de belirten sağlık yetkilileri en önemli tedavinin ve tedbirin hasta olmamak olduğunu, bunun da ancak bilgi ve eğitimle mümkün olabileceğini kaydetti.
Dernek adına okullarda yarışma
Ödemiş Verem Savaş Derneği de ilçede bilgilendirme faaliyetlerini ve hastalıkla mücadelesini işbirliğiyle güçlendirirken her yıl hastalık konusunda yarışmalara da öncülük ediyor. Dernek yetkililerinden Seçil Kiremitçi, “Her yıl geleneksel olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarda verem ve hastalıkla mücadele konusunda şiir, resim ve kompozisyon yarışması düzenliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğümüz öğrencilerimize duyuruları yapıyorlar, başvuru yapan eserleri değerlendiriyorlar ve başarılı bulunan öğrencilerimize biz de dernek olarak ödüllerini ulaştırıyor ve takdim ediyoruz. Bu işbirliği hem kurumlarımıza, hem dernek olarak bize ve amacımıza ve en önemlisi bilinçlenme, hastalıkla mücadele anlamında topluma büyük fayda sağlıyor. Bizlerle işbirliği halinde çalışan İlçe Sağlık Müdürlüğümüze ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Gülten Kır Güzel
Bakmadan Geçme





