- Haberler
- Rumeli’den getirip Türkiye’ye yaydılar
Rumeli’den getirip Türkiye’ye yaydılar
127 yıl önce tohumları Rumeli’den getirilen ve ilk olarak sadece Torbalı’nın Arslanlar köyünde yetiştirilmeye başlanan Arslanlar...
127 yıl önce tohumları Rumeli’den getirilen ve ilk olarak sadece Torbalı’nın Arslanlar köyünde yetiştirilmeye başlanan Arslanlar biberi, şimdilerde tüm Türkiye’deki üreticiler tarafından yetiştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda köy halkının %70′i tarafından üretilen biber, ülke genelindeki üretimin artmasıyla Arslanlar’da azaldı. Yörük biberi olarak da bilinen Arslanlar biberinin artık para etmediğini söyleyen köylüler, “Yıllardır ürettiğimiz bu biberin rekoltesi, artik iyice düşmeye başladı. Tohumlar, şimdi ülkenin dört bir yanında kullanılıyor ancak böyle giderse köyümüzün ismiyle özdeşleşmiş bu ürün, artık burada yetiştirilmeyecek” dedi.
Üretim artınca fiyat düştü
Arslanlar’da 1893 yılından bu yana yetiştirilen meşhur Arslanlar acı biberinin ülke genelindeki üretiminin artmasıyla birlikte köydeki üretimi bitme noktasına geldi. Arslanlar biberi, lezzeti ve diğer biberlere göre daha farklı olması nedeniyle çevre köylerde olduğu gibi Türkiye’nin dört bir yanında yetiştirilmeye başlandı. İsmi Arslanlar biberi olmasına rağmen biber, her tarafta yetiştirilmeye başlandı. Halkın %70’i yaz mevsiminde biber üretimi ile geçimini sağlarken diğer bölgelerdeki artan üretimi nedeniyle sayı giderek düşmeye başladı.
“Keşke bu kadar yayılmasaydı”
127 yıl önce Rumeli’den göç edip Arslanlar’ı kuran vatandaşlar, buradan getirdikleri biberleri yeni köylerinde yetiştirmeye başladı. Oldukça farklı bir tada sahip olan bu ürün, kısa sürede Torbalı ve İzmir pazarlarında yok satmaya başladı. Yüz yılı aşkın tarihe sahip biber, artık çevre köylerde yetiştirildikten sonra ülkeye de yayılmaya başladı. Bu durum, biberin Arslanlar’daki üretimini bitirme noktasına getirdi.
30 yıldır Arslanlar biberi yetiştirdiğini söyleyen çiftçiler, “Dedelerimiz Torbalı’ya gelirken biber tohumlarından getirip ekmişler. Tatlı bir acısı olan biber, diğer acı biberlere göre mideye zarar vermiyor. Bu yüzden özellikle pul biber yapımında ve özel lokantalarda tercih ediliyor fakat üretimde yaşanan artış, Arslanlar biberinin kendi topraklarında bitmesine neden olacak. Üretim, giderek azalmaya başladı. Keşke tohumlar bu kadar yayılmasaydı. Köyümüzün adını tüm Türkiye’ye tanıtan biber, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” seklinde konuştular.
Haber Merkezi