- Haberler
- Rıfat Eriş basınla buluştu
Rıfat Eriş basınla buluştu
Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Eriş, dün Ödemiş basınıyla buluştu. Eriş, ÖTO'nun faaliyetleri...
Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Eriş, dün Ödemiş basınıyla buluştu.
Eriş, ÖTO’nun faaliyetleri hakkında basına detaylı bilgi verirken basından gelen soruları da açıklığa kavuşturdu. İki saat süren basın toplantısında Ödemiş Ticaret Odası’nın faaliyetlerini kamuoyuna altı aylık periyotlarla duyurmak istediğini belirten Eriş, ÖTO üyelerinin faydalanması adına sağlık ve pek çok eğitim ve turizm kuruluşuyla etkileşim halinde olduklarını dile getirdi.
Eriş, ”Her ay kurumumuzda en az bir seminer vermek istiyoruz. Kadın girişimcilerimiz ile genç girişimcilerimizin de çalışmaları içerisinde eğitimlere ihtiyaç duyduklarını söylemeleri üzerine onlara da gereken desteği veriyoruz. Bunun yanı sıra ÖTO, kendini geliştiren ve sürekli dönüşüm içerisinde bir kurum olarak görüldüğü için üyelerimizden de sık sık seminer hususunda talepler almaktayız” şeklinde konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifi’nden Ödemiş’e dev yatırım
Ödemiş Organize Sanayi Bölgesi’nin takibini sağladıklarını söyleyen Eriş, ”OSB’nin bir an evvel hem istihdam hem de Ödemiş ekonomisine katkı olarak kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Ödemiş, hatta İzmir ili dışarısından da OSB’ye gelerek burada aktif rol oynamak isteyen fabrika sahipleriyle görüşme içerisindeyiz. Anlaştığımız bir firmaya yerinin hazır olduğunu ve iki ay içerisinde de yerinin kendisine tahsis edileceğini söyledik. Bunun yanı sıra OSB içerisindeki en büyük arsa hususunda Tarım Kredi Kooperatifi’yle de anlaşma sağladık. Tarım Kredi Kooperatifi, yaklaşık 350 milyon lira kadar bir yatırım yapma planı içerisinde. Burada buzağı maması, bebek maması, kanserli hastalar için mamalar ile hayvancılık sektörüyle ilgili yem olarak da katkı malzemeleri ve premiks üretecekler. Bu noktada üretecek oldukları ürünlerin tamamı Türkiye’nin yurtdışından ithal ettiği ürünler ve katma değeri çok yüksek ürünler. Katma değerli ürün üretemediğimizi ara ara dile getiririm. Bu sefer Ödemişliler katma değerli ürün üretecekler. Bu da ülke ekonomisi için de önemli katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.
”Mandıracılar için laboratuar yapmak istiyoruz”
Sektörlerin hepsiyle özel olarak ilgilendiklerini ve her birine önerilerde bulunduklarını ekleyen Başkan Eriş, ”Mandıracılık sektörüyle ilgili laboratuar kurma hedefimiz bulunmakta. Mandıracılarımızın kullanabileceği şekilde bir laboratuar yapmak istiyoruz. Eğer onlardan böyle bir talep gelirse ÖTO olarak projemiz kapsamında laboratuar çalışmasına hemen başlayacağız. Fuarlara katılıyoruz. En son katıldığımız fuarda tarihi zenginliğimiz Birgi’yi tanıttık. Gelecek dönem için ise yurt dışı fuarına gitme düşüncemiz bulunmakta. Düzenli olarak dergi çıkartıyor ve üyelerimize yaptığımız projeleri detaylarıyla açıklıyoruz. İlçedeki sivil toplum kuruluşları (STK) ile sürekli bir araya geliyoruz. STK’lar ile ortak projeleri hayata geçirme adına çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra parti ayırmaksızın siyasi partilerin il ve ilçe başkanlarıyla da sürekli temas halindeyiz” dedi.
”Kollarımızı sıvadık, bekliyoruz ”
Eriş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Teşvik Danışmanlığı Hizmeti Projesi’ni de çok önemsediklerini söyleyerek, ”SGK’nın Ödemiş’teki personel yetersizliğinden dolayı tamamlayamadığı bir proje var. Biz bu proje kapsamında üstümüze düşeni yaptık ve eğitimi verdik, proje için kollarımızı sıvadık, bekliyoruz. Türkiye’de 365 oda içerisinde bu hizmeti veren tek odayız. ÖTO olarak 1500 üyemiz kapsamında anlaşma yaparak üyelerimizin 1 milyon 653 bin 604 liralık teşviklerden de yararlanmasını sağladık. Bu teşvikler, üyelerimizin ödeyecekleri SGK primlerinden mahsuplaşılarak tahsil edilecek.
Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) içerisinde diğer odalarla da sürekli görüşerek durumumuzu kıyaslıyor ve kendi konumumuzu da değerlendirmeye alıyoruz. Özellikle Kiraz ve Beydağ’daki üyelerimiz için e-imzalı belgeye verebilen 365 odadan 22. sırada yer alıyoruz. Bu sistemle beraber üyelerimiz, oda kapalı olduğu zaman dahi herhangi bir saatte bizden alması gereken belgeleri imzalı bir şekilde internet üzerinden ücretsiz alabiliyorlar” diye konuştu.
”Takdir ediliyoruz”
Ödemiş’te yapılan girişimlerde ÖTO’nun her zaman katkı payı olduğunu ve bundan ÖTO yönetimi olarak gurur duyduklarını da kaydeden Eriş, ”Üyelerimizin ihtiyaçları, istekleri, düşünceleri ya da projelere katılmak isteyip istememeleri kendi ellerinde. SGK Teşvik Danışmanlığı Hizmeti’ni verdiğimizde 4-5 milyonluk bir potansiyelin olduğunun bilincindeydik. Üyelerimiz, bizim sunduğumuz hizmetle yola çıktıklarında çok daha avantajlı olduklarını görüyorlar. Biz, elimizden gelen her türlü hizmeti üyelerimiz için yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. 3.5 yıl önce ilk seçildiğimiz zaman yönetimle beraber esnafımızı ziyaret etmeye gittiğimizde herkes bize tepkiliydi. ÖTO’nun ne yaptığı konusunda bilgi sahibi değillerdi. Bugünse üyelerimizi ziyaret ettiğimizde takdir aldığımızı görüyoruz. Bu dönüşüm, bizi mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
”Patates, 1.5 liranın altına düşerse zarar ediyor”
Eriş, üreticinin patates ve karpuz konusunda dertli olduğunu da cümlelerine ekleyerek, ”Patates ve karpuz, üretildikleri zaman bakımından çok sıkışmış durumda. Eskiden Adana’da bu kadar üretim yoktu fakat şu an Adana ile Ödemiş hasat döneminde maalesef iç içe geçmiş durumda. Bu durumda da kendimizi anlatamadığımız bir noktaya değinmek istiyorum; ‘Neden ihracat yapıyoruz?’ Şu anda patates döneminde 20 günlük bir ara olduğu söyleniyor ve o arayı kurtarmak için bir şekilde ihracat kapısı açıldı. ‘Ne kadar patates geldi?’diye sorduğumuzda ‘Türkiye’nin üç günlük ihtiyacı kadar’ cevabı alıyoruz. Bu bir anda değil, yavaş yavaş sunulduğundan ne yazık ki Ödemiş’in patates söküm zamanını etkilemekte. Hallere sorduğumuzda ithal patatesin girişiyle patatesimizin olması gereken noktaya gelmesinin engellendiğini söylüyorlar. Patates, ilk çıktığında 2 ila 2.5 lira arasında değişiyordu ve olması gereken de buydu. Patates, karpuz ve her türlü tarım ürünü için şunu kesinlikle söylememiz lazım: Vatandaşımız, ‘Fiyatlar el yakıyor’ diyor ve bu da bizi üzüyor. Çünkü bu tarımsal ürünler, mazotla, elektrik, iş gücü ve gübreyle elde edilen ürünler. Son bir yıldır bu ürünlerin maliyetlerinin de yüzde yüze yakın zamlandığını görüyoruz. Patates, fiyat olarak 1.5 liranın altına düşerse maalesef zarar ediyor ki bu yıl çoğunlukla bir liralardan satışı yapıldı” dedi.
”İthalat hiçbir şekilde olmamalı”
Eriş, patatesteki bu zararın arz ve talebe bağlı düzenlendiğini ekleyerek, ”Mal fazlaysa malın fiyatı düşer. ÖTO olarak bu konuyla alakalı bu ürünler kapsamında üretimde aralıklar dahi olsa ithalatın hiçbir şekilde yapılmaması gerektiğini savunuyoruz. Konuyla alakalı da bakanlığa bilgi veriyoruz. Ülkenin değerleriyle dışarıdan alınan patates, üretimi çok olumsuz etkiliyor. Dışarıdan alınan patates ihtiyacı, Türkiye’nin üç günlük ihtiyacını karşılıyor olabilir ancak üretimin fiyat politikasını ciddi şekilde etkiliyor. Biz, patates üretiminde piyasayı değiştirecek adımları devlet eliyle atmazsak piyasanın kendi kendine oluşturduğu fiyata herkese razı gelmek durumunda kalır. Bizim isteğimiz, patates hak ettiği değeri bulsun. Üretici hak ettiğini kazansın ve üretime devam etsin” cümlelerini kullandı.
Devamı yarın…
Ece Köseoğlu
Bakmadan Geçme





