Rezene
Rezene bitkisini hepimiz duymuşuzdur. Peki sürekli duyduğumuz rezene nedir, ne işe yarar? Gelin, birlikte bakalım. Rezene,...
Rezene bitkisini hepimiz duymuşuzdur. Peki sürekli duyduğumuz rezene nedir, ne işe yarar? Gelin, birlikte bakalım.
Rezene, Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ömrü uzun maydanozgiller ailesindendir. Boyu, 1 metre ila 2.5 metre arasında değişiklik gösteren, keskin kokulu bir bitkidir. Keskin kokusu sebebiyle anasonla karıştırılırken görüntü olarak da dereotuyla karıştırılır. Rezenenin yaprakları, soğan kısmı ve tohumları özellikle et yemeklerine, çorbalara ve patatesli yemeklere güzel bir aroma ve koku vermek amacıyla kullanılırken tohumunun kurutulmasıyla hazırlanan çayını günlük hayatta çok sık tercih ediyoruz. Ülkemizde hem tarımı yapılan hem de kendiliğinden yetişen bir bitkidir.
Eski medeniyetlerde rezene, birçok aşçının mutfağının baş tacı olmuş, imparatorlar rezeneden bolca bahsetmiş ve hatta sarayların bahçelerinde yetiştirilme zorunluluğu getirilmiştir. Savaşlarda yaralanan askerlerin iyileştirilmesi, daha güçlü ve dayanıklı olmaları için kullanılmıştır.
Rezene, magnezyum ve kalsiyum mineralleri, C ve B vitaminleri bakımından zengindir. 100 gramı 31 kkal olup 0.2 gram yağ içerir.
Günümüzde eski ve yeni bilgilerle harmanlanan rezenenin faydalarını aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz;
- Sindirim sistemini düzenlemede yardımcıdır.
- Hipertansiyonun azalmasında etkilidir.
- Safra üretimine katkı sağlar.
- İştah kontrolü sağlar.
- Yağ yakımını arttırıcı özelliği vardır.
- Stresle başa çıkmada etkili bir bitkidir.
- Vitamin ve mineral açısından zenginliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ülser hastalığına karşı etkilidir.
- Anne sütünü arttırıcı etkisiyle hamilelik sonrasında sık tercih edilir.
- Mide rahatsızlıkları, kramplar, gaz sancısı ve hazımsızlığa iyi gelir.
- Regl dönemlerinde ağrıları azaltır.
Rezene çayını nasıl hazırlamalıyız?
Tek kullanımlık poşet çayları bir bardak sıcak suda 3-5 dakika demlendirerek tüketebilirsiniz. Bununla birlikte aktarlardan alabileceğiniz rezeneyi büyük bir fincanda 1-1.5 çay kaşığı ekleyerek demleyebilirsiniz. Rezene tohumlarının özünü çıkartmak için ezerek kırın ve fincana atın. Kaynar suyu rezene olan fincana dökün ve yaklaşık 10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzünüz. Ve içmeye hazır. Tatlandırmak için içine bal koyabilirsiniz. Bu sayede antioksidan alımınızı arttırırsınız.
Bitki çaylarının mucizesini mutlaka hayatınızda barındırmalısınız.
Mutlu ve sağlık dolu günler.