Reenkarnasyon

Reenkarnasyon Türkçemizde ruh göçü, yeniden doğuş anlamına gelir. Ruhun ölümden sonra bu alemde başka bir bedene...

Reenkarnasyon; Türkçemizde ruh göçü, yeniden doğuş anlamına gelir. Ruhun ölümden sonra bu alemde başka bir bedene geçmesi şeklinde tarif edilir.

Ölümden sonra bu dünyada veya başka bir alemde varlığını tekrar sürdüreceği inancına, geçmişte ve günümüzde birçok kültürde rastlanmaktadır.

İslam’da yeri olamayan bu inancın kaynağı, milattan önce Hindistan’a uzanır. Oradan sırasıyla İran’a, Eski Mısır’a, Yunan düşüncesine ve ardından da İslam’da bazı heterodoks yani aykırı düşünce ve ilkelere sapmış mezheplere yayılmıştır.

Onu ortaya çıkaran etki, daha çok psikolojik ve sosyolojiktir.

Psikolojik açıdan baktığımızda bir olan Allah’a, ceza ve mükafatın vuku bulacağı ahirete inanılmadığı takdirde “Kötülük Problemi”nin çözülemediğini bir önceki yazımızda belirtmiştik. Reenkarnasyon inancı yani ruhun ölümden sonraki diğer bedenlerde yaşam sürmesi, insanın “Kötülük Problemi”ne makul bir çözüm bulma adına tutarsız bir açıklamasıdır. Yani iyi insanın ruhu, ölüm sonrası bir üst forma girerek mükafat alacak, kötü insanın ruhu ise hayvan bedenine girerek cezasını çekecektir.

Milattan önce 450 yıllarında yaşadığı kabul edilen Pisagor’un bir köpeğin dövülürken çıkardığı seslerin ölen bir arkadaşının sesine çok benzediğini fark ederek arkadaşının ruhunun köpekte yeniden bedenlendiği iddia etmesi mantıklı bir temelden uzaktır.

Sosyolojik açıdan da toplumdaki alt grupların gözünü üst gruplardan uzak tutma adına ortaya konmuş fakir, köle ve sıradan insanları dizginleme çabasıdır. Bunun en yaygın örneği, Hindistan’daki Kast sistemidir.

Yoksul ve işçi bir aileden dünyaya gelen bireye “Toplumda daha üst mevki ve statülere gelmek için kendini zorlama! Yukarılara göz dikmene gerek yok, zaten sonraki hayatında bir üst statü olan memur olarak gelecek ve her ölüm sonrası yükseleceksin” denilmesi, bu inancın varlıklı kesimin sermayesine yönelik bir koruma oluşturduğunu ortaya koyar. Yoksul ve mazlum da şikayet etmez, haksız sınıf düzeni devam eder.

İslam’da bu inancın yeri yoktur. Kişisel ceza ve mükafatı temel alan bir ahiret inancı vardır. Dünyaya doğumla gelir, ölüm ile gideriz. Bunun yanında insanın kalıtım yoluyla ebeveynden çocuklara intikal eden ruhi ve bedeni özellikleri nasıl açıklanacak? Genetik kalıtımın izahı ne olacak?

Yine reenkarnasyona göre insani ruhlar, kemale erip mutlak ruh seviyesine ulaşıncaya kadar bedenleşmeye devam eder. Bu durumda ezelden beri gerçekleştiği belirtilen bir süreçte şimdiye kadar ruhların evrimlerini tamamlaması gerekmez miydi?

Bakmadan Geçme