Ramazan Bayramı için beslenme tavsiyeleri!
Ramazan ayının sonuna geldik ve vücudumuza yaptığımız detoksun tamamlanmasıyla birlikte normal beslenme düzenimize geri döneceğiz. Ancak,...
Ramazan ayının sonuna geldik ve vücudumuza yaptığımız detoksun tamamlanmasıyla birlikte normal beslenme düzenimize geri döneceğiz. Ancak, oruç döneminin ardından birçok kişi yemek miktarını fazlasıyla artırarak sindirim sorunları, kabızlık, karın ağrısı ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.
Bu tür rahatsızlıkları önlemek için dikkat etmemiz gereken bazı püf noktaları var. Bayram öncesinde gözden geçirmemizde fayda var:
- Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak önemlidir.
- Öğünlerimizin sağlıklı ve dengeli olmasına özen göstermeliyiz. Protein, sebze, süt ürünleri ve ekmek grubundan az miktarda bulundurmaya çalışmalıyız.
- Sık öğünler yapmaya çalışmalıyız. 3 ana öğün ve 3 ara öğün gibi. Ara öğünlerde meyve, kuruyemiş ve süt ürünleri tercih etmeliyiz. 1 ya da 2 ara öğünde küçük porsiyonlarda sütlü tatlı, meyveli tatlı, dondurma veya şerbetli tatlı tüketebiliriz.
- Besinleri iyi çiğnemeli ve yavaş yavaş tüketmeliyiz.
- Tansiyon hastaları ve yaşlılar dahil herkes, gün boyunca fazla miktarda çay, kahve gibi kafein içeren içecekler tüketmekten kaçınmalıdır.
- Ramazan boyunca sahur yapmak, ramazandan sonra gece yemeği alışkanlığına dönüştürülmemelidir.
- Su tüketimimizi artırmaya çalışmalıyız. Günde mutlaka 2.5-3 litre su içmeye çalışmalıyız.
- Yaz aylarında tercih edilen soğuk içecekler konusunda dikkatli olmalıyız. Soğuk kremasız kahve, soda, ayran gibi içecekleri tercih etmeliyiz.
- Gün boyu aktif olmalı ve gidilecek yerlere yürüyerek gitmeye özen göstermeliyiz. Hafif tempolu yürüyüşler, yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmamıza yardımcı olabilir.
(Y.K.)