- Haberler
- “Ramazan ayında su tüketimine dikkat edin”
“Ramazan ayında su tüketimine dikkat edin”
Koronavirüs vaka sayısındaki artışlar doğrultusunda uygulanan tedbirler, günlük hayatın bütün alanlarında etkisini gösteriyor. Virüsün tespit edildiği...
Koronavirüs vaka sayısındaki artışlar doğrultusunda uygulanan tedbirler, günlük hayatın bütün alanlarında etkisini gösteriyor. Virüsün tespit edildiği 31 ilde önlemler en üst seviyeye çıkartılırken Ramazan ayında oruç tutma ibadetini yerine getirecek olanların merakla beklediği açıklama geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Açıklamada oruç tutmanın bağışıklık sistemi üzerinde bir etkisinin olmadığı ifade edildi. Yapılan araştırmalarda oruç tutulmasında herhangi bir sorunun olmadığı belirtildi. Ramazan ayında koronavirüse karşı vücudumuzun bağışlık sistemini koruyarak ibadet etmek isteyenler için beslenme programları hazırlanıyor.
Uzmanından Ramazan diyeti
Sosyal medya hesabı üzerinden online olarak beslenme programları hazırlayan diyetisyen Ayşe Merve Yaman, Ramazan ayında oruç tutarak sağlıklı beslenmek isteyenlere yönelik olarak yaptığı açıklamada “Ramazan’da amaç, beden ve ruh temizliğidir. Aynı zamanda nefsimizi terbiye etmektir. Bu yüzden bu dönemde de beslenmemize dikkat edip sağlıklı beslenme sürecimize devam etmeliyiz. Ramazan’da sahurda protein içeren gıdalar tüketilmelidir. Örneğin süt içilmeli, yumurta, yoğurt, peynir yenmeli, kan şekeri dengesi için tam tahıl içeren ekmek tüketilmeli ve bol su içilip yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat arayla olacak şekilde ara öğün şeklinde olmalıdır.
İftarda ve sahurda enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. İftar, su ve hurma ile açılmalıdır. İftar menüsü, yavaş bir şekilde tüketilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan’da pide tüketimimize de dikkat etmeliyiz. Ramazan pidesinin bir porsiyonu bir avuç içi büyüklüğü kadardır. Bu da bir dilim ekmeğe denktir. Ramazan’da içilmesi gereken bitki çayları; rezene, papatya, nane, tarçın kabuğu, zencefil ve adaçayıdır. Su atımını arttırdığı için yeşil çay tavsiye edilmemektedir” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi