- Haberler
- Pirinççi festivale hazır
Pirinççi festivale hazır
Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi, 14 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek 10. Keşkek ve Fidancılık Festivali’ne hazırlanıyor. Festivali...
Ödemiş’e bağlı Pirinççi Mahallesi, 14 Temmuz Pazar günü gerçekleşecek 10. Keşkek ve Fidancılık Festivali’ne hazırlanıyor. Festivali organize eden Ödemiş Pirinççi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başkanı Halil Kocakabak, dün sabah TV9 İzmir ekranlarında Halil Yörük’ün sunduğu Günaydın İzmir programına konuk olarak festival hakkında bilgi verdi.
Aslen Pirinççi’den olduğunu ancak İzmir’de doğduğunu kaydeden Kocakabak, “Gönlüm hep Pirinççi’de. Pirinççi; Ödemiş’e 18, İzmir’e ise 128 kilometre uzaklıkta. 200’e yakın hanemiz var. Ağırlıkla İzmir olmak üzere birçok ile göç vermiş bir yer. Bademli Barajı da mahallemize göl manzarası kattı” dedi.
Önce festival, sonra dernek
Festivalin ve derneğin oluşum aşamasından da bahseden Başkan Kocakabak, “Festivalin ve daha sonra derneğin kurucuları arasında Mehmet Yerli, Erol Erdoğan, Sabri Özdere, Rıza Yerli gibi birçok isim var. İzmir’de yaşayan ancak köyüne bağlı, köyünü seven insanların gerçekleştirdikleri bir oluşum. Sonradan dernekleşti. Onlardan aldığımız bayrağı aynı şekilde taşımaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yakında konfederasyon da gelecek
Hazırlıkların son hızla, güzel bir şekilde sürdüğünü kaydeden Kocakabak, “Hazırlık aşamaları genellikle zor geçer. Ancak bu festival, öncekilerden farklı geçecek. Küçük Menderes Havzası Yörük Türkmen Federasyonu kurduk. Bizim derneğimiz ve Bıçakçı’daki dernek de içinde. Yörük Türkmen camiasının da yoğun katılımı yaşanacak. Kuva-yı Milliye döneminden çıkan kıvılcımla bu ülke bize miras bırakılmış. Bugün biz burayı yurt eyledik, üzerinde yaşıyoruz. STK’ların, derneklerin kümeleşmiş halidir federasyonumuz. Çok büyük kitlelere ulaşabilen, ses getiren, söz sahibi bir yapı. Birlik beraberliğimizi, maneviyatımızı güçlendirmek adına oluşturduk. Arkasından konfederasyon da gelecek” şeklinde konuştu.
Zengin program, konukları bekliyor
Kocakabak, festivalin içeriği hakkında da şöyle bilgi verdi: “Tire Halk Eğitim Müdürü Adnan Bey ve Turhan Hocamız var. Tire Zeybek Halk Oyunları ekibi var, Roman Minikler Dans Ekibi var. Kırklareli Minik Dans Ekibi, Ankaralı Aylin olarak bilinen Aylin Dinçer’in konseri olacak. Ayrıca sanatçı Arzu Gök var. İlçemizin çocuğu olan Ahmet Çatalgöl de sahne alacak. Çok değerli bir halk ozanıdır kendisi. Çok değerli gönlü ve kalemi var, saz üstadıdır. Şairlerimiz de var, vatanın kıymetini nasıl bilmemiz gerektirdiğini gösterecekler. Sözün özü zengin bir programımız var. “
Keşkek ve fidancılığın tanıtımı
Keşkeğin tüm Ege’ye mal olmuş bir yemek olduğunu kaydeden Ödemiş Pirinççi Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Kocakabak, “Keşkek, iki yıldır UNESCO’nun listesinde. Dışarıdan gelen misafirlerimize de tanıtmış olacağız. Fidancılık festivali de kiraz festivali olarak başlamıştır komşumuz Bademli’de. Onlar da fidancılık çalışmaları yapıyorlar, iş sahası oluşturuyorlar ama belki Pirinççi’de fidancılık daha eskidir. Bu yüzden hem keşkek hem de fidancılığı festivalimize koyduk. Burada hem üretimi hem de ticareti yapılıyor. Bunun tanıtımını da yapmış olacağız” dedi.
“Herkes destek çıkıyor”
Kocakabak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir’de yaşayan onursal başkanımız Mehmet Yerli ve birkaç kişi, köyümüz için ne yapsak diye düşünüp ‘Eski ve yeni nesilleri, göç etmişleri birleştirelim ve bu da köyümüzde olsun’ derken festivali başlatıyorlar. Festivalin arkasından dernek kuruldu. Yıllardır çok güzel devam ediyor. Ulusal ve yerel çapta birçok sanatçımız geliyor. Festivalimiz, onlar sayesinde halktan yoğun ilgi görüyor. Basına da güzel bir şekilde yansıyor. Benim başkanlığımda bu, ikinci festival olacak. Eski başkanlarımız sağ olsunlar desteklerini hiçbir zaman esirgemediler. Ellerinden geleni maddi manevi yaparak yardımcı oluyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Hemşehrilerimiz de her zaman sahip çıktılar. Herkes gücü yettiğince destek oldu. Allah, hepsinden razı olsun.
Ödemiş’te çok büyük zenginlik var. Üstümüzdeki Bıçakçı’da kestane, ceviz ve barbunya meşhur. Onların üç kilometre altında biz varız ve bizde de fidancılık, cennet hurması var. Bir dönem kiraz da vardı.
İzmir’den araç kalkacak
Festivalimize tüm halkımız davetlidir. Tüm hemşehrilerimizle o atmosferi paylaşmak isterim. İzmir’den gelecek olan misafirlerimize otobüs temin ettik. Karabağlar Kapalı Pazar Yeri’nden kalkacak otobüs ile festivale ücretsiz olarak ulaşabilirler.”
Şazenuş Keskin
Bakmadan Geçme





