Pazarcı esnafımız

1881 yılında ilçe olma hakkını kazanan, tarım ve hayvancılıkla geçinen, 133 bin nüfusu ve 99 mahallesi...

1881 yılında ilçe olma hakkını kazanan, tarım ve hayvancılıkla geçinen, 133 bin nüfusu ve 99 mahallesi bulunan, Kurtuluş Savaşı’nda işgal ordularına karşı ilk örgütlü direnişi gerçekleştiren, Kuva-yı Milliye ruhuyla dolu, Bedia Akartürk ve Kasım İnaltekin gibi sanatçılar, başbakan ve bakanlar yetiştiren, 1926-1934 yılları arası maddi katkıları ile alınan altı savaş uçağını Türk Hava Kuvvetleri’ne hediye eden mert ve yiğit insanların yaşadığı Ödemiş… Bu güzel ilçede sanayi bulunmadığından vatandaşlar tarım ve hayvancılıkla geçinirler. Bir iş kolu da pazarcılıktır. Yörenin en büyük pazarı ve en çok pazarcı esnafı bulunan ilçesi Ödemiş’tir. Pazarcılık, ilçede bir sektördür.

Pazarcı denince aklımıza ne geliyor? Pazarcı, sahanı dördünde beşinde soğuk sıcak demeden erkenden kalkan, çoluğuna çocuğuna bir parça helal rızık kazanabilme adına evinden çıkıp bir kamyonet malını aracından indiren, kendisinin ve malının yağmurdan ya da sıcaktan zarar görmemesi için çadırını kuran ve altına tezgahını açan, 18 saat burada çalışandır. Hakikaten pazarcılık, çok zor ve zahmetli bir iş koludur.

Bu kadar zor şartlar alında yaptıkları bu uğraşta çok yorulsalar da bunu müşterilerine yansıtmazlar. O erken saatlerde araçlarından mallarını indirirken, tezgahlarını kurarken sergi yerlerinin yakınındaki evlerdekiler rahatsız olmasınlar diye azami dikkati gösterirler ve birbirlerini de uyarırlar “Yavaş ol” diye.

Sabah ezanı okumuş, pazarcılar tezgahlarını açmışlardır. Artık bir araya gelip kahvaltı etme zamanıdır. Tezgahın üzerine açtıkları gazete kağıdının üstüne her pazarcı yiyecek bir şeyler getirir. Zeytin, peynir, domates, salatalık vs. gibi yiyecekler doldurup sofranın etrafını çevirirler. Kimisi kasaya oturur, kimisi çöker, kimisi de ayakta birbirlerine şaka yaparak gerçekleştirirler kahvaltılarını.

Ödemiş Cumartesi Pazartı, çevre ilçe pazarlarının içinde en büyük açık hava pazarıdır. 1924 adet belgeli tezgahı, 124 üreticisi ve 100 el sanatı yapanı, 26 cadde ve sokakta kurulmuştur. En fazla pazarcı esnafı bulunan ilçe de Ödemiş’tir.

Koronavirüs

Yukarıda belirttiğim üzere son derece zor şartlar altında halkımıza taze, ucuz ve sağlıklı besinler sunan bu esnafımız, son yıllarda ülke genelinde yaşanan ekonomik zorluklardan olumsuz yönde etkilenmişlerdir. Üstüne üstlük son günlerde dünyayı ve ülkemizi esir alan koronavirüs belası ile tüm kesimler gibi esnafımız da etkilenerek ekonomik olarak çok zor durumda kalmışlardır.

Devletimizden gerekli destekleri beklediklerini her fırsatta dile getirmektedirler. Bu isteklerini esnaf arkadaşlarımız adına iletmek istedim.

Bakmadan Geçme