- Haberler
- 'Özel Oluşum Anadolu Lisesi’nden sınav öncesi tavsiyeler'
'Özel Oluşum Anadolu Lisesi’nden sınav öncesi tavsiyeler'
Çok çalıştınız ve çok emek verdiniz bu yolda kah yokuş tırmandık kah yorulup dinlenmek istedik fakat...
Çok çalıştınız ve çok emek verdiniz bu yolda kah yokuş tırmandık kah yorulup dinlenmek istedik fakat artık bu tatlı telaşın sonucunu görmeye yani emeklerinizin karşılığını alma vakti geldi. Artık geriye dönme şansımızın kalmadığı şu son günlerde kendinizi de düşünce ve ruhsal olarak rahatlatmak adına artık “keşke” ile başlayan cümlelerden kurtulalım. Bu bize sadece o anı üzülerek geçirmemizden başka bir işe yaramayacaktır. Dolayısıyla geriye dönüp keşkelerimiz eğer var ise onları bir kenara bırakıp şu önümüzdeki sınav öncesi günleri motivasyonumuzu yükseltmek için ve sınavda elinizden gelen en iyi performansı gösterebilmek için kendinizi mutlu eden şeylere yöneltmeye çalışmalısınız.
Sınav günü geldiğinde mümkün olduğu kadar sakinliğinizi korumanız ve heyecanınızı olabildiğince bastırmanız sizi sınav anında oldukça rahat bir pozisyona getireceğini unutmamalısınız. Aşırı heyecan veya panik olma hali sizin göstereceğiniz performansı olumsuz yönde oldukça etkileyebileceğini bilmelisiniz. Bu yüzden olabildiğince sakin olmaya kendinizi güzel düşüncelerle pozitif yönde etkilemeye bakın.
Soru kitapçığını elinize aldığınızda hızlıca tüm testi gözden geçirip derin bir nefes alıp kendinize “Evet, Hazırım” sinyalini verin ve sınava sakin ve odaklanmış bir şekilde başlayın. Başladığınız sorunun zor denk gelmesi sizi asla olumsuz düşüncelere itmesin çünkü unutmayın ki zor sorular olduğu kadar oldukça kolay sorular da denk gelecektir.
Zaman zaman zaman… belkide bu sınavda en önemli ve planlanması şart olan bir konu, zamanınızı ne kadar iyi ayarlarsanız daha fazla soruya bakma şansınız olacağını unutmayınız. Dolayısıyla zor gelen soru olduğunda onunla uzun bir vakit kaybetmeniz sınavdaki zaman yönetiminizi oldukça olumsuz etkileyecektir. Burada yapılması en uygun davranış hemen başka bir soruya geçip sınava devam etmektir. Zamanı iyi ayarladığınızda zaten emin olun geriye dönüp tekrar o soruya bakma şansınız olacaktır.
Size sınav sırasında kullanabileceğiniz küçük bir teknikten söz etmek isterim. O da “turlama tekniği”. Sorular üzerinden üç tur geçmeniz soruçözümü sırasında yararlı olacaktır; birinci turda hemen cevaplayabileceğiniz soruları cevaplayın, ikinci turda nasıl cevap vereceğinizi bildiğiniz ama bilgiyi toparlama veya işlem gerektiren yani biraz zaman gerektiren soruları cevaplayın, son tura ise cevabını bilmediğiniz soruları bırakın. Bazen cevap şıklarını eleyerek tahmin yoluyla da doğru yanıtı bulmak mümkün olabilir.
Sınavdan birkaç gün önce artık ders çalışmayı bırakmanızı tavsiye ederiz. Bu günler de artık kendinizi bedensel ve zihinsel olarak yıpratmayacak aktivitelere yönelmeniz sizi düşünce olarak rahatlatacaktır. Bu durumlar da sadece aklınıza çok takılan bilgilere bakmanızı öneririz.
Sınav öncesi günde dışardan yemek yememeniz sizin için iyi olacaktır ya da bu zihnini açmaya iyi gelir gibi çevreniz tarafından önerilen yiyecek ve içecek var ise ve siz onu daha önce denemediyseniz son günde denememeniz önerilir. Genel günlük ev yemek yeme alışkanlığınız ne ise o şekilde devam edilmesi önerilir.
Sınavın sizin kişiliğinizi ve zekanızı ölçmediğini bilmelisiniz. Bu sınavın amacı sadece bilgi birikiminizi ve o bilgiyi nasıl kullandığınızı ölçmek içindir. Dolayısıyla sonuç ne olursa olsun o an ki durumda her ihtimale karşı gerçekte olan performansınızı tam anlamıyla ortaya koyamamış olsanız bile bunun dünyanın sonu olmadığı ve sizin bu sınav sonucunuzun kişiliğinize yansımayacağını aklınızdan çıkarmamalısınız. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız takdir de zaten bir şekilde emeğinizin karşılığını her şekilde alacaksınızdır.
Sınav öncesi ebeveynlere tavsiyeler
Sınav olgusu ne kadar öğrencilerimizi etkiliyorsa aynı şekilde anne babaları da etkilediğini söylemek mümkündür. Öğrencilerimiz gibi ebeveynlerin de bu süreci onlarla birlikte yoğun bir şekilde geçirdiğini ve her ebeveynin çocuğu için en iyisinin olmasını istemesi kuşkusuz gerçek bir tutumdur. Dolayısıyla bu son günlerde onlar içinde bir takım tavsiyelerde bulunmak onların tutum ve davranışlarının olumlu yönde ve çocuklarını kötü etkilemeyecek şekilde olması yanlış olmayacaktır.
Çocuğunuza bu süreçte üzerinde çok baskı kurmamanız onların bu nokta da kendilerini rahat hissetmelerine sebep olacaktır. Dolayısıyla çocuğunuza düşünüldüğünde yük olacak cümleler sarf etmemek bu süreçte son derece doğru bir davranıştır. Örneğin; “Kesin yapacaksın” , “Sana Güveniyorum” gibi kesin ve net cümleler yerine çok emek verdiğini ve başarmak istediğinin farkındayım, emeklerinin karşılığını alacaksın gibi daha yapıcı, beklenti yükü olmayan ve iyi hissettirecek cümleler kurmak daha iyi olacaktır.
Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamaktan mümkün mertebe kaçının. Çünkü her çocuk biricik ve kendine hastır. “Bak yavrum o çocuk yapmış sen kesin yaparsın ya da o çocuk bile yapmış sen mi yapamayacaksın” gibi kıyaslama cümlelerinden kaçının.
Çocuğunuza o süreç boyunca maddi ve manevi desteklerinizi onlara hatırlatmayı amaçlayan ifadelerden kaçının.
Çocuğunuza kendinizce iyi gelebilecek şeyler söyleyebilirsiniz ama mümkün olduğu kadar kendi zamanlarınızı düşünerek taktik vermeyin. Çünkü o zamanlarla bu zamanın artık bir olmadığını unutmayın.
Çocuğunuza kendi zamanınızda eğer ki var ise yapamadığınız ya da ulaşamadığınız düşünceleri onun yapması ve başarması için baskı uygulamayın. Çünkü unutmayalım ki onlarda bir birey ve kendi istek ve hayallerini şekillendirebilecek yaştalar. O yüzden bırakalım önce kendi hayallerini ve isteklerini gerçekleştirmek için çaba göstersinler.
Çocuğunuza sınav öncesi de sınav sonrası da sonuç ne olursa olsun onu her zaman destekleyeceğinizi bilmesine izin vermelisiniz. Sınavda ki olumlu ya da olumsuz performansının sizin gözünüzde onları etkileyeceğini düşünmemeliler.
TÜM ÖĞRENCİLERİMİZE EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI FAZLASIYLA ALACAĞI VE HAYALLERİNE ULAŞACAĞI BİR GELECEK DİLERİZ J
Seher İlay Semerci
Bakmadan Geçme





