• Haberler
  • Ovakent, Ödemiş'in 'İkinci Birgi'si Olabilir mi

Ovakent, Ödemiş'in 'İkinci Birgi'si Olabilir mi

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Ovakent Mahallesi, tarihi ve doğal dokusuyla dikkat çekiyor. Birgi gibi UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan köylerin sahip olduğu değerlere benzer özellikleri barındıran Ovakent, 'Ödemiş'in ikinci Birgi'si' olmaya aday gösteriliyor.

 

Eski adıyla Adagide olarak bilinen mahalle, Lidya dönemindeki “Digda” isminden bugüne uzanan bir tarihi mirasa sahip. Küçük Menderes Ovası’nın bereketli toprakları üzerine kurulu mahallede, geçmişten günümüze ulaşan taş evler, cumbalı yapılar ve tarihi sokaklar göz kamaştırıyor.

Mahalle sakinleri ve yerel yöneticiler, Ovakent’in sahip olduğu bu değerlerin korunarak turizme kazandırılması gerektiği görüşünde. Mahallede yapılan bir gezide gözlemlerini paylaşan bir vatandaş, “Burası gerçekten çok kıymetli. Tarihi taş binalar, eski cumbalı evler var. Hepsi doğanın içinde, saklı bir hazine gibi. Şu anda restore edilse, sokaklar düzenlense, buralar Birgi gibi turist çeken bir yer olur. Bir daha böyle yerler parayla bile bulunamaz,” diyerek mahallenin potansiyeline dikkat çekti.

1665 yılında Tireli Kabasakaloğlu Mehmed Ağa tarafından küçük bir mescit olarak inşa edilen ve zamanla genişletilerek camiye dönüştürülen Merkez Ulu Camii (Bani Camii) ise Ovakent’in önemli tarihi yapılarından biri. Geleneksel el sanatlarının da halen yaşatıldığı mahallede, taş evler ve eski yapılar koruma altına alındığında kültür turizmi için yeni bir cazibe merkezi olabileceği ifade ediliyor. Ödemiş’in kültürel zenginlik haritasında yeni bir değer yaratabilecek Ovakent, sahip olduğu doğal ve tarihi potansiyelle dikkatleri üzerine çekmeye başladı.
 

Bakmadan Geçme