ÖTO'dan Birgi mesaisi

Ödemiş Ticaret Odası Birgi'nin tanıtımı için çalışıyor. Birgi'nin tanıtımı ve 2012'den UNESCO Kültür Mirası Geçici Listede...

Ödemiş Ticaret Odası Birgi’nin tanıtımı için çalışıyor. Birgi’nin tanıtımı ve 2012’den UNESCO Kültür Mirası Geçici Listede olmasının ve asıl listeye geçmesinin yolları konusunda çeşitli çalışmalar yürüten Ödemiş Ticaret Odası (ÖTO), yerel dinamiklerle İzmir Kalkınma Ajansı (İZ-KA) heyetini Ödemiş’te buluşturdu.

 

Yerel dinamiklerle buluşma

Ödemiş Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleşen Birgi gündemli toplantıya ÖTO Başkanı Rıfat Eriş, İZ-KA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, ÖTO Yönetim Kurulu üyesi Adil Köse, İZ-KA uzmanları Çağdaş Güneş ve Tuba Tol Özakce, ÖTO Genel Sekreteri Emre Çiftçi, AKC Tanıtım Halkla İlişkiler ve Basın Danışmanlığı firma yetkilileri, Birgi Muhtarı Mehmet Yapıcı, Birgi’deki işletme sahiplerinden Hakan Ökenel, Enes Erkut, Ogün Acar, Ertuğrul Sevim, Kerem Çakıroğlu, Yaşar Günaydın, Ödemiş Sanat Etkinlikleri Merkezi (ÖSEM) temsilcileri Safiye Özçelik ve Gülten Kır Güzel katıldı.

 

Dokuya uygun olmayan anlayışın gelişmemesi önemli

Birgi’nin tanıtımı, potansiyeli ve UNESCO listesindeki durumu ile ilgili yerel dinamikler-İZ-KA diyaloğu ve yapılabilecekler konusunun ele alındığı toplantıda AKC Tanıtım Birgi’nin bir marka olabilmesi ve medya ayağının kullanılması konusunda bir sunum yaptı. Birgi’de tarihi-kültürel yapının korunarak yapılanması ve gelişmekte olan turizm potansiyelinde merkezin dokusuna uygun olmayan anlayışın yaygınlaşmaması adına özellikle işletmecilerden ve Birgililerden oluşacak inisiyatifin dernekleşme fikri de ele alındı.

 

Kontrollü gelişim

ÖTO Başkanı Rıfat Eriş Birgi’nin ve bölgenin gelişmekte olan turizm potansiyeline dikkat çekerek bu süreçte hazırlıklı olmak adına kontrollü ilerleme ve dokuya uymayan boyutta değişimlerin önüne geçmek için tarafların yapabilecekleri olduğunu vurguladı. Birgi’nin tanıtımı ve marka kent olması yönünde İZ-KA’nın da en önemli aktörlerden biri olarak desteğini istediklerini belirten Eriş, Birgi’nin kıymetini bilerek ve o doğrultuda adımlar atılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İZ-KA Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da Birgi’nin çok önemli bir kültür hazinesi olduğunu bilerek hareket edilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını, İZ-KA’nın gerek tanıtım gerekse fizibilite destekleri sağlanması ya da başka kurumların fonlarının araştırılması ve Birgi’ye özgün çözümler üretilmesi konusunda yapılacak çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Ancak yapılacak desteklerde örgütlü yapılarla ve planlı çalışmaların uygulanmasının önemine vurgu yaparak yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu belirtti.

 

UNESCO listesindeki durumu ve yerel yönetimin rolü

Birgi’nin UNESCO listesinde yer alarak zaten İzmir için çok önemli bir konumda olduğunu dile getiren Mehmet Yavuz, özellikle kurum olarak bu konuda zaten çalışmalar yürütmeleri gerektiğini, ancak bu çalışmaların en sağlıklı şekilde yerel belediyeyle yapılabileceğini, elbette yerel dinamiklerin ve sivil toplumun bu aşamada çok önemli katkılar sunacağını söyledi.

En yakın zamanda ve en kolay şekilde yapabilecekleri çalışmaya da hemen yoğunlaşabileceklerini dile getiren Mehmet Yavuz, 31 Ocak-3 Şubat 2019 tarihlerinde Emitistanbul Turizm Fuarı’nda İZ-KA standında Birgi’ye yer verebileceklerini, devamında 06-10 Mart 2019 ITB Berlin Turizm Fuarı için de birlikte çalışabileceklerini ifade etti.

 

365 gün turizm

ÖTO Başkanı Rıfat Eriş İZ-KA’dan gelen bu önerinin en yakın tarihte yerel temsilcilerle istişarelerden sonra değerlendirileceğini, Birgi’nin İzmir markasına da farklı bir anlam katacağını vurguladı. Toplantı yerelde örgütlenme, yerel yönetimin ortak çalışmaların içine çekilmesi, Birgi’de resmi kurumlara ait tarihi yapılar dışında kalan kısmen yoksul Birgililer’in yapılarının korunmasına yönelik alınabilecek tedbirler, Birgi’nin egemen turizm anlayışından ve kitle turizminden farklı olarak 365 gün orta yoğunluklu turizm merkezine ulaşması ve marka haline gelmesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Gülten Kır Güzel

Bakmadan Geçme