- Haberler
- ORTAOKULLARDA 16, LİSELERDE 32 ESER YARIŞIYOR
ORTAOKULLARDA 16, LİSELERDE 32 ESER YARIŞIYOR
 Başar Uçar – Dil Derneği’nin Ödemiş&rsquoteki ortaokul ve lise öğrencileri arsında 2013 yılında başlattığı "Savaş-Recep Başsoy...
Başar Uçar – Dil Derneği’nin Ödemiş’teki ortaokul ve lise öğrencileri arsında 2013 yılında başlattığı "Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Ödülleri", Ödemiş Yıldız Kent Müzesi’nde pazar günü düzenlenecek bir törenle 2. kez dağıtılacak.
Bu yıl yarışma konusunun “şiir” olduğu ödüllere, Ödemiş’teki ortaokullardan 16, liselerden de 32 öğrenci eserleriyle katılım gösterdi.
“Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Ödülleri"ne Ödemiş Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, ÇEKÜL Birgi Temsilciliği, Ödemiş ADD, Ödemiş ÇYDD, Ödemiş Eğitim Sen, Türk Özgen Birliği, Kurşun Kalem, Kidonya, Tmolos Edebiyat Dergileri, Küçük Menderes ve Cephe Gazeteleri, Top Yayıncılık katkıda bulunuyor.
Destek verenler arasında da Sevgi Özel, Adnan Binyazar, Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Erol Manisalı, Prof, Kemal Kocabaş, Özdemir İnce, Emin Fındıkoğlu, Feyza Hepçilingirler, Emin Başaranbilek gibi yazar, bilim adamı, dil uzmanları ve sanatçılar bulunuyor.
“Savaş-Recep Başsoy Türkçemize Özen Dil-Yazın Ödülleri"nin ikincisi için pazar günü saat 18.30’da Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde tören düzenlenecek. Törene Dil Derneği İzmir Temsilcisi Yunus Bekir Yurdakul, İzmirli Şair Mustafa Yuluğ ile Arkeolog-Ressam, ÇEKÜL Vakfı Birgi Temsilcisi Emin Başaranbilek de katılacak.
“KENDİNE ÖZGÜ NİTELİKLERİYLE BU İLK VE TEK ETKİNLİK”
Bu yıl ikincisi verilen ödüllerle ilgili bilgi veren ödül yazmanı ve emekli diplomat Ülkü Başsoy, “Ödemiş’te 44 yıl süreyle Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yapmış, tüm yaşamı boyunca Cumhuriyetimizin dil devrimini yaşatma çabası içinde olmuş Ödemişli öğretmen, 1932 yılında Ödemiş Ortaokulu’nun kurucusu Recep Başsoy (1900-1981) ile Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyken 1964 yılında yaşamdan 21 yaşında ayrılan oğlu Savaş Başsoy anılarına, Atatürk’ün son sözleri- ‘Çocuklara söyleyin Türkçeyi bırakmasınlar’ önerisi koşutunda güzel dilimiz Türkçede yaşatma amacını hedefleyen Ödül, sesimizin ulaştığı her yerdeki öğrencilerimizi, ana babaları, tüm yurttaşlarımızı, bir yarışma heyecanı içinde, dilimiz üzerine düşünmeye, yazmaya çağırma, gençlerimize, Türkçemizin anlam evreninde kendilerince bir yolculuk yapma fırsatı verme, çocuklarımıza, yazma sürecinin heyecanını yaşama ve paylaşma bağlamında bir ortam hazırlama, gençlerimize, yazınımızın önemli adlarıyla buluşmaları için yeni bir olanak sağlama, yurdumuzun başka il ve ilçelerinde de ortaokul ve lise öğrencileri için benzer yarışmalar düzenlenmesini özendirme, örnek oluşturma amaçlarını taşıyor” dedi.
BAŞSOY’DAN DAVET
Başsoy şunları söyledi: “Dil Derneği’nin bu ödülü, yarışmaya katılan yapıtlarda, Türkçenin anlatım olanakları, özellikleri, nitelikleri gibi konularda özenli davranılmış olmasının beklenmesi, yaygın olarak kullanılmakta bulunan Türkçe sözcük ve kavramların yerine yabancı dillerden sözcükler, söz öbekleri kullanılmaması, yapıtlarda Türkçe sözlüklerin yeğlenmesine öncelik verilmesi, tek bir il-ilçeyi kapsaması, verilen parasal ödüllerin öğrencilerimiz için özendirici bir destek düzeyinde bulunması, öteki il ve ilçelere de örnek olma amacını taşıması gibi özellikler taşıyor. Ödemişli tüm şiir severler, yazın insanlarımız, sanatseverler, öğretmen ve öğrencilerimizin yurdumuzun kendine özgü nitelikleriyle bu ilk ve tek etkinliğini onurlandırmalarını dileriz”
GEÇEN YILKİ KONU “ANI” İDİ
Ödülün geçen yılki konusu "anı" olmuş, yarışmada birinci gelen Buse Korkut’a 1000,00 TL tutarında parasal ödül; ikinci ve üçüncü gelen öğrencilere de hem parasal ödüller verilmiş hem de başarı belgeleri, dağıtılmış, kitaplar, dergiler armağan edilmişti.
Bakmadan Geçme





