- Haberler
- Orman yangınlarının sorumlusu insanlık
Orman yangınlarının sorumlusu insanlık
Yaz ayından itibaren Türkiye'nin dört bir yanında çıkan orman yangınları, şimdiye kadar 900 hektar alanı kül...
Yaz ayından itibaren Türkiye’nin dört bir yanında çıkan orman yangınları, şimdiye kadar 900 hektar alanı kül etti. Küçük Menderes Havzası’nda da yangın haberlerinin ardı arkası kesilmezken bilançonun ağır olması, vatandaşların kafasına ‘sabotaj’ fikrini getirdi.
Orman yangınlarının yüzde 69’u ihmalden
Orman yangınlarının çıkma sebepleri ise yetkililer tarafından şu şekilde sıralanıyor: Yangınların yüzde 54 oranında anız, çöplük, avcılık, çoban ateşi, sigara, piknik ve diğer ihmal ve dikkatsizlikler sebebiyle çıktığı belirtiliyor. Yüzde 10’u terör, kundaklama ve diğer nedenlerle kasıtlı olarak çıkartılırken yüzde 10’unun da yıldırım gibi doğal kaynaklı başladığı kaydediliyor. Yüzde 26’sı ise bilinmeyen (faili meçhul) nedenlerden oluşuyor. Orman yangınına sebep olan alan miktarların yüzde dağılımı değerlendirildiğinde ise yüzde 69 oranında ihmal, yüzde 9 oranında kasıt, yüzde 3 oranında doğal ve yüzde 19 oranında bilinmeyen nedenler olduğu aktarılıyor.
Pek çok yangının vatandaşların bilinçsizliği ve ihmal nedeniyle başladığı ormanlarda, piknik yapmak ve mangal yakmak isteyen vatandaşlarımız için Küçük Menderes Gazetesi olarak ufak uyarılarda bulunmak istiyoruz.
Ormanlık alanda ateş yakarken bunlara dikkat!
- Bulunduğunuz yerde ateş yakma ile ilgili herhangi bir uyarı olup olmadığını kontrol edin.
- Bazı alanlar, rüzgar nedeniyle ateş yakmak için uygun olmayabilir.
- Her türlü, kibrit, çakmak vb. ateş yakmanızı sağlayacak malzemeyi çocuğunuzun erişemeyeceği bir yerde tutun.
- Ateş yakmak için çim olmayan, etrafında yapraklar bulunmayan ve rüzgarın esmediği bir alan bulun. Pek çok piknik ya da kamp alanının sadece ateş yakmak için ayrılmış alanları vardır.
- Ateşi yakabilmek için ince dallar, kağıtlar vb. bulun.
- Ateş yakmak için kesinlikle gaz vb. yanıcı maddeler kullanmayın.
- Sigara izmaritlerini yanık olarak atmayın.
- Ormanlara cam ve cam kırıkları atmayın.
- Kamp yapıyorsanız uyumadan önce ateşin tamamen söndüğüne emin olun.
- Üstüne su ya da toprak atabilirsiniz.
- Tüm korların tamamen sönüp sönmediklerini kontrol edin.
- Ateşi yaktığınız zemin, elinizin değebileceği kadar soğumadan uykuya dalmayın.
Veriler diyor ki…
Yangının meydana gelmesi için yanıcı madde, oksijen ve tutuşma sıcaklığının bir araya gelmesi gerekiyor. Ormanlarda yanıcı madde ve atmosferde yanma için gerekli oksijen her daim mevcut. Yangın-sıcaklık ilişkisine bakıldığında ise yangınların yüzde 75’i mevsimin en sıcak ayları olan Haziran-Eylül aylarında çıkıyor. Kızılçam ormanlarının egemen olduğu yangına hassas bölgelerde ağaçlardan dökülen ibrelerin ince olması ve reçine içerikleri, artan sıcaklıkla birlikte daha kolay tutuşma sağlıyor. Çıkan yangınların yüzde 90’ı gündüz saatlerinde, yaklaşık yüzde 50’si de sıcaklıkların çok yüksek olduğu 13.00 ila 16.00 saatleri arasında çıkıyor.
Eğitici ve uyarıcı eğitim önemli!
Yetkililer, orman yangınlarına engel olabilmek ve ihmal ile kundaklama kaynaklı çıkan yangınların önüne geçebilmek adına şu bilgileri de verdi: Ormanlara yangın gözetleme kuleleri yapılmalıdır. Ayrıca yangın mevsimi boyunca yangın riski yüksek olan ormanlarda motorize yangın ekipleri bulundurulmalıdır. Yangın riskinin yükseldiği kurak mevsimlerde gerek duyulursa ormana giriş ve çıkışlar yasaklanmalıdır. Orman yangınlarında görev yapacak personele yangınla mücadele konusunda gerekli eğitim verilmelidir. Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir. Bir yangın durumunda 177 yangın ihbar hattına zaman kaybetmeden haber verilmelidir.
Ece Köseoğlu