• Haberler
  • Organik patates mercek altında

Organik patates mercek altında

 Organik patates dalında sertifikalı patates üreterek bir anda gündeme gelen Ödemiş ilçesinin başarılı üreticilerinden Levent Korukoğlu...

 Organik patates dalında sertifikalı patates üreterek bir anda gündeme gelen Ödemiş ilçesinin başarılı üreticilerinden Levent Korukoğlu ile tarla sahibi Sabriye Dinlenmez’in Yanıkkır mevkiindeki organik üretim yaptıkları tarlada Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Profesör Doktor Şafak Ceylan ile Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Funda Yoldaş incelemelerde bulundular.

Ödemişli üreticinin yaptığı üretimi yerinde inceleyen Doçent Doktor Yoldaş, konuyla ilgili olarak, “Organik tarım konusunda akademik çalışmalarımız var, üretici bilgilendirme toplantılarımız var. Organik tarım programından mezun olacak öğrencilerimizi ziraat teknikeri olarak yetiştiriyoruz. Tabii ki organik tarım, son yıllarda konvansiyonel tarım için bir önemli bir alternatif. Büyüklerimizden kalmış klasik tarım metotlarının yanında organik tarım; çevreye, insan sağlığına, hayvan sağlığına dost bir üretim. Bitkisel ve hayvansal üretim olmak üzere tarımsal faaliyet ve organik tarım yapıldığı takdirde gerçekten topraklarımızın kirlenmesi, çevredeki doğal floranın bozulması gibi olumsuzluklar ortadan kalkacaktır” dedi.

Faydaları bitmiyor

Ödemiş’te örnek üreticiler olan Sabriye Dinlenmez ile Levent Korukoğlu’nun birlikte ürettikleri organik patatesi yerinde inceleyip Küçük Menderes Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Funda Yoldaş, “Organik ürünlerin diğer ürünlerden en önemli farkı, besin değerlerinin bir nebze daha yüksek olmasıdır. Çünkü herhangi bir sentetik kimyasal içermiyor. Bebeklerin mamalarına katıldığı için bu yaş grubundaki kişiler ve yetişkinlerde korkmadan, üreticiye güvenerek tüketebiliriz. Tabii ki burada hem üretici hem de tüketici avantajlı. Niye üretici? Çünkü kontrollü bir tarım yaptığı için zirai ilaç ya da kimyasal sentetikten uzak bir üretim yapıyor. Hem kendi vücudunu zehirlemiyor hem toprağını koruyor hem de tüketiciyi korumuş oluyor. Dolayısıyla devletin verdiği desteklerden de yararlanarak ekonomik bir üretim yapma şansına sahip oluyor. Organik ürünü, organik üretimi destekliyoruz. Bu konuda destek almak isteyen üreticilerin her zaman yanındayız” diye konuştu.

Kansere karşı başlattı

Sertifikalı organik patates üretimiyle başarıyı yakalayan patates üreticisi Levent Korukoğlu, “Organik tarıma başlayalı yaklaşık üç yıl oldu. Çevremdeki bazı insanların kanserden ölmeleri üzerine tamamıyla sentetik olmayan bir üretim yolu olan organik tarımı tercih ettim. Ayrıca daha kazançlı olması da bizim için önemli bir faktör oldu. Ürünün tamamıyla sağlıklı olması nedeniyle şeker oranının normal ürüne göre biraz daha düşük olmasının da faktör olduğunu düşünüyoruz. Devletin üç ana başlığından bir tanesi de gıda güvenliği olmasıdır. Biz de her şeyi yasal olarak sertifikalı üretime yönelerek sağlıklı ürünleri sunmak için kolları sıvadık” şeklinde konuştu.

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Dinlenmez ise, “Ödemiş’in meşhur patatesinin organik olmasıyla daha çok anılacağına şimdiden inanıyoruz. Organik üretiminin özellikle bu bölgede daha çok yayılması için Ege Üniversitesi’nden gelen değerli konuklarımız Şafak Ceylan ile Funda Yoldaş’ın bu üretimi yerinde incelemeleri, bizim için büyük bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER: TURGAY KONURALP

Bakmadan Geçme