Onikiparmak bağırsağı ülseri

İncebağırsağın 25 santimetre kadar olan ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir. C harfi görünümündedir. Onikiparmak bağırsağında meydana...

Haber

İncebağırsağın 25 santimetre kadar olan ilk bölümüne onikiparmak bağırsağı denir. C harfi görünümündedir. Onikiparmak bağırsağında meydana gelen ülsere tıp dilinde duodenum ülseri denir.  Tedavi edilmeyen gastrit, fazla asit, sinir bozukluğu, düzensiz hayat, gürültü, fazla miktarda sigara, çay, kahve ve alkol kullanmak, safra kesesi veya karaciğer yetersizliği, kalp hastalıkları, hormon dengesizliği, dengeli bir şekilde beslenememe, çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler, haddinden fazla et, hamur işleri veya baharatlı yiyecekler ve bazı ilaçlar, onikiparmak bağırsağında ülserin meydana gelmesine yardımcı olur.

Belirtileri: Hasta, mide ekşimesi ve ağzına ekşi su gelmesinden şikayet eder. Ayrıca dili paslı, rengi solgundur. Baş dönmesi ve fazla terleme de görülür. Midesinin üstüne basılınca ağrı hisseder. Yemeklerden sonra da göğse doğru yayılan bir ağrı belirir. Bu belirtiler, ilk ve sonbahar aylarında daha da artar.

Tedavi için yapılacak ilk iş; hastalığı doğuran sebepleri ortadan kaldırmak, yemekleri az fakat sık sık yemek, istirahat etmek ve üzüntüden uzak yaşamaya gayret etmektir. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de kullanılır.

Reçete 1: Bir çay bardağı sıcak suya üç çorba kaşığı limon suyu ve bir tatlı kaşığı süzme bal konur. İyice karıştırıldıktan sonra içilir. Aynı işlem, günde üç kere tekrarlanır.

Reçete 2: Bir çay bardağı sıcak suya üç tane ufalanmış papatya çiçeği konur. Beş dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna bir tatlı kaşığı süzme bal karıştırılıp içilir. Aynı işlem, sabah akşam tekrarlanır.

Reçete 3: Bir su bardağı ayrana yarım diş ezilmiş sarımsak konur. İyice karıştırıldıktan sonra yemeklerde içilir. Aynı işlem, öğle ve akşam yemeklerinde tekrarlanır.

Reçete 4: Üç çorba kaşığı çiğ patates suyu, bir çorba kaşığı çiğ lahana suyu ve bir tatlı kaşığı süzme bal karıştırılır. Üzerine bir su bardağı sıcak su dökülür. Beş dakika bekletildikten sonra içilir. Aynı işlem; sabah, öğle, akşam ve yatmadan önce tekrarlanır.

Bu reçeteler, en az 15 gün uygulanır.

Reçete 5: Dört bardak suya 50 gram dövülmüş meyan kökü konur. On dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye boşaltılır. Ağzı kapatılarak 12 saat bekletilip süzülür. Sabah, öğle, akşam ve yatmadan önce birer çay bardağı içilir.

Reçete 6: Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı nane konur. Beş dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir. Aynı işlem, her yemekten sonra tekrarlanır.

Reçete 7: Bir çay bardağı ıhlamur çayına bir tatlı kaşığı süzme bal konulur. İyice karıştırıldıktan sonra süzülüp içilir. Bu işlem, her sabah aç karnına tekrar edilir.

AYRICA sabahları aç karnına ve yatmadan önce birer çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu içilir. Arzu edildiği kadar pirinç pilavı, patates püresi ve kaymak yenir.

NOT: Paylaşımlarımız tedavi amaçlı değil, bilgi amaçlıdır. Doktorunuza mutlaka danışınız.

 

Bakmadan Geçme