• Haberler
  • ÖNCEKİ YILLARIN 5’TE 1 MALİYETİNE SULAMA İMKANI

ÖNCEKİ YILLARIN 5’TE 1 MALİYETİNE SULAMA İMKANI

  &ldquoYAZ SEZONUNU SORUNSUZ TAMAMLADIK&rdquo Başar Uçar – Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, ilk kez...

  “YAZ SEZONUNU SORUNSUZ TAMAMLADIK”

Başar Uçar – Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, ilk kez beyanname alarak ücretlendirme yaptıkları sulama sezonunu değerlendirdi. Kaptan, 2 bin hektarlık alanda üreticinin önceki yıllardaki sulama maliyetinin 5’te 1’ine sulama yaptığını belirterek, ilk sulama sezonunun genel anlamda sorunsuz geçtiğini söyledi.

Toplam 1200 üreticinin beyanname vererek, Beydağ Barajı’ndan Kaymakçı Eselli mevkii ve Emirli köyüne kadar sulama yaptığını ifade eden Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, ilk kez sulama ücreti tahsil ettiklerini açıkladı.

Beyannamelere göre sulama ücretlerinin belirlendiğini kaydeden Kaptan, “Yaklaşık 2 bin hektarlık alanda ilk etap sulaması gerçekleştirildi. Sağ sahilde Kaymakçı Eselli’ye kadar, sol sahilde de Emirli köyüne kadar su verildi. Toplam 136 hidranttan yaklaşık 2 bin hektar arazide faaliyet gösterildi. Beyannameler doğrultusunda tahakkuk eden sulama ücretlerinin tahsilat oranı da %80 oldu. Üreticimizin büyük çoğunluğu 31 Ağustos’a dek sulama ücretlerinin ilk taksitini yatırdı. İkinci ücretler de 15 Aralık’a kadar tahsil ediliyor” dedi.

Yaz sulama sezonunda üreticilerin ağırlıklı olarak mısır, salatalık, karpuz ve patates yetiştirdiğini belirten Kaptan, “Bu sezona ekiplerimizi oluşturup, araç gereç teminimizi de sağlayarak başladık. Toplam 136 hidranttan sadece 3’ünde zaman zaman sorun yaşadık. Yapılan yeni planlamalarla buradaki sıkıntıları da aştık. Üreticimizin bize verdiği destek her şeyden önemli. İlk yılımızda üreticimizin de desteği sayesinde herkes en makul şekilde baraj suyundan yararlandı. Yaz dönemi boyunca Beydağ Barajı’ndan yaklaşık 20 milyon metreküp sulama için temin edildi. Şu anda barajımızın doluluk oranı %33 civarına gerilemiş durumda.

Baraj suyunun israf edilmemesi için yoğun bir mücadele verdik. Öncelikle uyarılarda bulunduk. Uyarıların sonuç getirmediği yerleşim yerlerinde cezai işleme gittik. 50 bin lira civarında ceza kesildi. Biz elbette cezadan yana bir anlayışta değiliz ancak suyun bir damlasının bile kurak günlerden geçtiğimiz şu günlerde heba olmasına izin veremeyiz. İlk sezonda özellikle damlama ve yağmurlama sistemlerine geçişin temellerini atmaya başladık. Yeni dönemde de bu sistemlere geçiş için eğitim çalışmalarımız olacak” dedi.

Yeni dönemde Kaymakçı ve batısındaki bölgelere su verilmesinin beklendiğini kaydeden Kaptan, “Şu an sulama yaptığımız bölge genel projenin sadece 20’de 1’i. Proje ilerliyor yaptığımız incelemelerde bu yıl Kaymakçı ve batısındaki Kurucuova, Ertuğrul gibi bölgelerde sulamanın bu yıl başlayabileceğini görüyoruz. DSİ’nin alacağı karar doğrultusunda o bölgelere de bir an evvel hizmet vermeyi üreticilerimizin menfaati açısından istiyoruz.

Çünkü sulama kanalları aracılığıyla tarlalara kadar gelen baraj suyunun üreticiye maliyeti, normal sondaj kuyusundan çekilen suyun maliyetinin 5’te 1’i civarında. Yani 2 bin hektarlık bölgedeki üreticimiz önceki yıllarda suya ödediğinin 5’te 1’ine arazisini suladı. Bu durum üreticimizin diğer havzalarla rekabet etmesi, üretirken kazanması açısından büyük önem taşıyor. Biz projenin bir an evvel tamamlanmasını istiyor, gerek İzmir’de, gerekse de Ankara’da konunun takipçisi olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme