Okuma tarzım

Herkesin kendince bir okuma tarzı vardır. İzninizle kendimden söz edeceğim ama önce değerli şair Ataol Behramoğlu'na...

Herkesin kendince bir okuma tarzı vardır. İzninizle kendimden söz edeceğim ama önce değerli şair Ataol Behramoğlu’na kulak verelim: “Okuduğum kitapların son sayfalarına genellikle okumayı bitirdiğim tarihi yazarım. ‘Mahur Beste’ye bunu yapmamışım fakat Tanpınar’ın romanlarını ve öykülerini 1983 yazında Büyükada’da okuduğumu anımsıyorum. Buna karşılık Eskişehir’deki kitaplığa gönderilmek üzere ayırmakta olduğum bir parti daha kitabı gözden geçirirken ‘Mahur Beste’de çok sayıda sayfada satır altlarını kurşun kalemle çizmiş ve notlar almış olduğumu gördüm. Bunları gözden geçirirken de kitabı yeni baştan, kimi bölümleri anımsayarak, kimi bölümleri de ilk kez okuyormuşçasına bir kez daha ve mutlulukla okudum.”(*)

Ben de kendimi bildim bileli böyle bir yöntemle okurum. Elimde mutlaka yumuşak bir kurşun kalem vardır. Satırların altlarını çizer, yanına kendimce notlar alırım. Bölüm sonuna da kısa kısa özet bilgileri yazarım. En son sayfaya “Düzeltmeler” başlığı altında yanlış yazılmış sayfaları not ederim. En altta okuduğum tarih yer alır. Yayınevine ya da yazara bu düzeltmeleri gönderirim. Çoğundan da cevaplar gelmiştir. Hatta çok az sayıda yazar, kitabının yeni basımını adresimize göndermiştir.

Bu alışkanlığım yüzünden yeni kitabı İLK eşim okur. Ardından ben. Bir de 1995’ten bu yana kitaplığımızdan dışarıya hiç kitap vermedik çünkü bunun acı tecrübelerini yaşadık. Başka bir yazıda ondan söz ederim.

Gün geçer, yıl geçer. Okuduğum kitapla ilgili bir konu karşıma gelir. Hemen o kitabı raftan bulur, hızlıca sayfalarını karıştırır, görüşüm değişmişse hemen yazar, tarihini de eklerim. Altlarını çizdiğim için mıh gibi aklımın bir köşesine çakılmıştır kitabın konusu/karakterleri…

Senin okuma tarzın nasıldır? Benzeşen yanlarımız var mı?

Açık söyleyeyim, ben bu okuma tarzımın çok yararını gördüm. Alışkanlık haline geldi.

Deneyin, yararını göreceksiniz. Haddim değil ama… Kendimi tutamadım. Bağışlayın!

 

_________________

* Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki, 21.03.2021, s:7,  Ataol Behramoğlu, Tanpınar’ın ‘Mahur Beste’si

 

Bakmadan Geçme