Okul öncesi dönemde beslenme

5 yaşın altındaki çocuklara düşük kalorili veya yapay olarak tatlandırılmış içecekler, çikolatalı süt veya diğer aromalı...

5 yaşın altındaki çocuklara düşük kalorili veya yapay olarak tatlandırılmış içecekler, çikolatalı süt veya diğer aromalı sütler, kafeinli içecekler ve şeker veya diğer tatlandırıcılar eklenmiş mamalar ve verilmemelidir.

Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi gerektiği, aşırı meyve suyu tüketilmesinin diş çürüklerine, kilo alımına neden olduğu ayrıca genel olarak yetersiz, beslenme ile bağlantılı olduğu açıklanmıştır. Meyve suyunu sınırlandırma önerileri yeni değildir: Pediatri akademisi, bebeklere bir yaşına kadar meyve suyu verilmemesini ve meyve suyu miktarının 1 ile 3 yaş arası çocuklar için günde yaklaşık 120 ml ile sınırlandırılmasını önermektedir. Tatlandırıcı ilaveli içeceklerin de çocuklarda kullanımının güvenli olduğuna dair veri bulunmadığı açıklanmıştır ve önerilmemektedir. Yeni yayımlanan rehbere göre özellikle çocukluk çağı şişmanlığın nedenlerinden biri olan şekerli içecekler ile ilgili kaygılar paylaşılmış, şişmanlığın yaşam boy süren kronik hastalıklara zemin hazırladığı vurgulanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde çocukların yüzde 19’unun şişman olduğu belirtilmiştir. Sağlıklı Beslenme Araştırma Direktör Yardımcısı, bugün Amerika’da 2-5 yaş arası çocukların yarısının her gün şekerli içecekler tükettiği dolayısı ile şişmanlık, diyabet ve diğer sağlık sorunları risklerinin arttığını belirtmiştir. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ve 12-36 aylık mamalarının da gereksiz ve pahalı olduğu, bu yaş grubundaki çocukların artık katı besinleri tüketmeye bağladığı, piyasadaki bu tür geliştirilen mamaların çoğunun ilave şeker içerdiği belirtilmiştir.

Yaş gruplarına göre yeni öneriler

Doğumdan 6. aya kadar: Bebekler, sadece anne sütü veya bebek maması içmelidir. Meyve suyu, süt, aromalı süt, geçiş veya sütten kesme formülleri içmemelidirler. Düşük kalorili şekerli içecekler tüketmemelidirler. (Diyet içecekler veya stevia veya sucralose ile tatlandırılmış olanlar). Bu çocuklar; ayrıca bitkisel kaynaklı sütler, kafeinli içecekler (soda, kahve, çay, enerji içecekleri) veya şekerli tatlandırılmış içecekler (soda, meyve içecekleri ve meyve aromalı içecekler, spor içecekleri, enerji içecekleri, tatlandırılmış su-kahve-çay) almamalıdır.

6-12 ay: Bebekler, hâlâ anne sütüne veya bebek mamasına devam etmelidirler (anne sütü alamayanlar). Katı yiyecekler yemeye başladıktan sonra su içmeye başlayabilirler. Ebeveynler; meyve suyu, süt, aromalı süt, geçiş formülleri, düşük kalorili şekerli içecekler, bitkisel kaynaklı sütler, kafeinli içecekler ve şekerli içeceklerden kaçınmalıdır.

12-24 ay: Bu dönemde çocuklar, günde 1 ila 4 orta su bardak (240-960 ml) su içmeli ve pastörize tam yağlı sade süt içmeye başlayabilirler. Günlük yaklaşık 120 ml’den fazla yüzde 100 meyve suyu içmemelidirler; meyve suyu su ile sulanmış olabilir. Ebeveynler, diğer içeceklerden (aromalı süt, geçiş formülleri, kafeinli içecekler, bitkisel sütler, şekerli tatlandırılmış içecekler ve düşük kalorili tatlandırılmış içecekler) uzak durmalıdır.

2-3 yaş arası: Bu yaştaki, çocuklar günde 1 ile 4 su bardak su içmeli ve yağsız ya da az yağlı (yüzde 1 yağ) süte geçmelidir. Yaklaşık 120 ml’den fazla yüzde 100 meyve suyu içmemeleri ve başka içecekler verilmemesi gerekir.

4-5 yaş arası: Bu yaş döneminde günde 1 ila 5 beş bardak su, yağsız veya az yağlı süt içmeli ve yüzde 100 meyve suyu 120-180 ml’yi geçmemelidir. Başka içecekler verilmemelidir.

Bakmadan Geçme