• Haberler
  • ÖĞRETMENE EK DERS GELİRİ ALDATMACA HABERLERDİR

ÖĞRETMENE EK DERS GELİRİ ALDATMACA HABERLERDİR

 Eğitim-Sen Ödemiş İlçe Temsilciliği basında çıkan &ldquoÖğretmenlere ek ders  müjdesi&rdquo ve maliye bakanı Mehmet Şimşek&rsquoin &ldquoMemura...

 Eğitim-Sen Ödemiş İlçe Temsilciliği basında çıkan “Öğretmenlere ek ders  müjdesi” ve maliye bakanı Mehmet Şimşek’in “Memura bu yıl zam yok” haberleri üzerine bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Basın yayın organlarından öğrendiğimiz kadarı ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memurlara bu yıl için enflasyon farkı verilmeyeceğini söyledi. Edindiğimiz bilgilere göre Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu´nda, milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki soru ve eleştirilerine cevap verirken ´Bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor. Neden? Çünkü toplu sözleşme yapıyorsunuz. Toplu sözleşmede, sadece 175 liralık brüte bakarsanız o çok kısmi olur. Öğretmenlerimize ayrıca 75+75 lira seyyanen artış sağlandı. Sadece bunun etkisi yanlış hatırlamıyorsam 1 milyarın üzerindeydi. Bu hususu hiç dikkate almıyorsunuz” şeklinde ifade etti.

Ayrıca yaklaşık bir haftadır çeşitli gazetelerde çıkan haberlere göre öğretmenlere 1000 lira gibi ek ders katkısı sağlanacağı haberleri yayınlanmaktadır ki, bu da rakamlara vurulduğunda gerçeği yansıtan bir haber değildir.

Bugün, bilinmelidir ki hayatının en az 16 yılını eğitime veren bir öğretmen, çeşitli sınavlardan da alnının akı ile çıktıktan sonra 2000 lira civarında bir maaş ile işe başlamaktadır.

Haftalık 30 saat üzerinden (tam ek ders) alan bir eğitimci, 500 lira civarındaki bir ek ders katkısı ile bu ücret 2500 lira civarında olmaktadır.

Yeni uygulamaya konulan hafta sonu kursları ile hiç dinlenmeden Cumartesi-Pazar günleri de okula gidip kurs veren ve 40 saat üzerinden derse girip bilgisini satan bir eğitim emekçisi, toplam ek ders ücreti olarak 1000 lira civarında katkı alabilmektedir. Daha açık yazmak gerekirse ‘çalıştığı yıllara göre’ 2000 lira ile 25000 lira arasında maaş alan bir eğitimcinin ders bulabilir ve Cumartesi-Pazar dahil 40 saat derse girebilirse alacağı ek ders ücretinin toplamı 1000 liradır.

Bakanlığın servis ettiği haberlere göre eğitimcilerin hafta sonu kurslarından 1000 lira alabilecekleri, ‘bir de karı koca öğretmense’ 2000 lira ek ders geliri elde edecekleri haberleri “eğitimcilere büyük katkı” tarzındaki başlıklarla süslenmiş haberler gerçeği yansıtmayan şişirme haberlerdir.

“ÜCRETLER ENFLASYONUN ÇOK ALTINDA KALMIŞTIR”

Yıllardır bütçe gelirleri ağırlıklı olarak halktan toplanan vergilerden karşılanmasına rağmen, bütçe harcamalarında halkın ihtiyaçlarından çok sermayenin ihtiyaçları öne çıkmıştır. 2015 bütçe tasarısı, tıpkı öncekiler gibi aynı ayrımcı mantık ile hazırlanmış ve TBMM’de görüşülmeye başlanmıştır. Hükümet ile Memur-Sen arasında 2013 yılında imzalanan toplusözleşme ile 1 Ocak 2014’te kamu emekçilerine ödenen ve ortalama yüzde 6’ya denk gelen net 125 liralık maaş artışı, gerçekleşen enflasyon rakamlarının çok altında kalmıştır. Hükümetin 2014 enflasyon hedefi yüzde 9,4, gerçek enflasyon ise çok daha fazladır. 2,5 milyon kamu emekçisi, bu yıl ekonomik olarak ciddi ekonomik kayıplarla karşı karşıya bırakılmıştır. Bugüne kadar her yıl enflasyon farkı alan kamu emekçileri, hesap kitap bilmeyen, en temel matematik bilgilerinden bile yoksun olan Memur Sen’in 2014 yılı için enflasyon farkı talep etmemesi nedeniyle bir kez daha mağdur edilmiş, elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 9’luk zam ile yaşadığımız mağduriyet daha da artmıştır. 2014 yılı için enflasyon farkı ödenmeyecek, ek ders ücretleri başta olmak üzere, aile ve çocuk yardımı, doğum ve ölüm yardımı gibi sosyal ödemelerde de 2013 yılı rakamları esas alınacaktır. Sürekli atan enflasyon rakamları nedeniyle yılın ikinci yarısında kamu emekçilerinin satın alma gücü belirgin bir şekilde azalmaya başlamış, artan oranlı vergi dilimi uygulaması kamu emekçilerinin 2014 yılı gelirlerinde yüzde 10’dan fazla erime yaşanmasına neden olmuştur.

İHANET SÖZLEŞMESİ

Eğitim ve bilim emekçileri olarak, Hükümet ve Memur Sen arasında imzalanan ve şimdiden tarihin en kötü toplusözleşmesi unvanını alan “ihanet sözleşmesi” ile yaşadığımız mağduriyetin ve ekonomik kayıplarımızın karşılanması için; 2014 yılı enflasyon farkının ve ekonomik kayıplarımızın “ek zam” olarak ödenmesini ve 2015 bütçesi içinde yer almasını, Ek dersler başta olmak üzere, tüm ek ödemelerin temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmasını, Artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilerek, yılın ikinci yarısında maaşlarımızda yaşanan erimenin önüne geçilmesini, 2015 yılı için, son 12 yıl içinde satın alım gücümüzdeki yaşanan azalmayı ve ekonomik kayıplarımızı karşılayacak kadar, adaletli bir ücret artışı sağlanmasını, Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını ve özgür bir toplusözleşme düzeni yaratılmasını TALEP EDİYORUZ!

Bakmadan Geçme