- Haberler
- ÖDEMİŞTE ZAMANA MEYDAN OKUYAN ÜRETİM: KEÇECİLİK
ÖDEMİŞTE ZAMANA MEYDAN OKUYAN ÜRETİM: KEÇECİLİK
Özbudak: &ldquoTalep güzel, çırak bulamıyoruz&rdquo  Anadolu´ya Orta Asya´dan göç eden Türk boylarıyla taşınan ve bir zamanların en...
Özbudak: “Talep güzel, çırak bulamıyoruz”
Anadolu´ya Orta Asya´dan göç eden Türk boylarıyla taşınan ve bir zamanların en popüler mesleklerinden biri olarak kabul edilen keçeciliği Ödemiş’te yaşatan sayılı ustalardan olan Hasan Özbudak, Türkiye’nin dört bir yanından çok sayıda sipariş almalarına karşın yetiştirecek eleman bulamadıklarını kaydetti.
Çobanların kepenekleriyle hatırlanan ve yüzde yüz koyun yününden elde edilen keçe Ödemiş ilçe merkezindeki iki dükkanda ustaların oldukça zahmetli çalışmalarıyla rengarenk eserlere dönüşüyor. Kepeneğin yanı sıra halı, minder, şal, atkı ve çeşitli aksesuarlarla değerlendirilen keçe yalıtım malzemesi olarak da tercih edilebiliyor.
Yazın serin kışın sıcak tutması nedeniyle yüzyıllarca tercih edilen keçenin Ödemiş ve Tire’deki ustalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını kaydeden 37 yaşındaki Hasan Özbudak, fabrikasyon üretimin söz konusu olmadığı keçecilikte sıkıştırma haricinde her şeyi elle yaptıklarını kaydetti.
YILDIZ’DA ÜÇ KUŞAK ÜRETİM
6 yaşında girdiği dükkanda dedesinden ve babasından devraldığı mesleği sürdürdüğünü aktaran Özbudak, “Yüzde yüz koyun yünü ile rengarenk desenlerle hazırladığımız keçe daha çok kepenek ve halı olarak tercih ediliyor. Küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu tüm illerden ve ilçelerden kepenek konusunda yoğun talep geliyor. Kışların daha çetin geçtiği illerimizden örneğin Bitlis’ten halı siparişi verenler oluyor. Sipariş ve ilgi var fakat yetiştirecek eleman bulamıyoruz. Ben dedem ve babamdan öğrendiğimi oğluma aktardım bu mesleği o sürdürecek ama tek başına talepleri karşılamak zor. Fabrikasyon bir durum olmadığı için de elimizden geldiğince çalışıyoruz.
Bizim işimizde kalıp hasırdır. Hasırın üzerinde şekillendirdiğimiz yünü önce sıkıştırıyoruz. Eskiden makine yokken bu sıkıştırma işlemi dizle vurarak yapılırmış. Daha sonra saf su dökerek desenleri sabitliyoruz. Son işlemimiz sabunlu su ile yıkama. Yaklaşık 1,5 saat sabunlu suda kaynatınca keçe hazır hale geliyor. Üretim devamlılığı olursa çok güzel ve değerli bir iş” dedi.
“TANITIM GEREK”
Keçenin yalıtım özelliğinin yapay hiçbir üründe bulunamayacağını da vurgulayan Özbudak, “Bugün evde yatak elyaf, yorgan elyaf. Halbuki keçe yazın yayla gibi kışın da sıcaklığı muhafaza eder. Örneğin yazın araba koltuğu keçeyle kaplanırsa terleme sorununu azaltır. Teknolojinin gelişmesi, elyafın yaygınlaşması pek çok alanda el sanatlarını etkilediği gibi keçeciliği de etkiledi. Ödemiş ve Tire’de bu meslek yaşatılıyor. Ancak daha iyi tanıtım gerek. Özellikle Ödemiş’in keçecilik gibi, saraçlık gibi, semercilik gibi yok olmaya yüz tutan meslekleri tanıtması gerekiyor. Bu meslekler yerli-yabancı turistlerin ilgisini çeken meslekler. Üretim tamamen özgün üretim. Keçenin değerini bilmek gerekir” dedi.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





