- Haberler
- ÖDEMİŞTE SALÇA SEZONU AÇILDI
ÖDEMİŞTE SALÇA SEZONU AÇILDI
&ldquoDOMATESİN KASASI 12,5 TL&rdquo Ödemiş&rsquote salça sezonu bu yıl erken başladı. Özellikle ev hanımlarının olmazsa olmazı...
“DOMATESİN KASASI 12,5 TL”
Ödemiş’te salça sezonu bu yıl erken başladı.
Özellikle ev hanımlarının olmazsa olmazı salça yapımı her yıl 15 Ağustos tarihi itibarı ile başlayıp Eylül ayı ortalarına kadar devam ediyordu. Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte hasadına erken başlanan kırmızı salçalık biber ve salçalık domates salça yapma sezonunu da erken başlattı.
Ödemiş’te semt pazarlarında tezgâhlarda yerini alan salçalık kırmızıbiber ile salçalık domates özellikle ev hanımları tarafından kasa ya da çuval halinde satın alınıyor.
Ödemiş’in Kazanlı ve Balabanlı mahallerinden gelen salçalık biberin kilogram fiyatı 1,5 TL ye satılırken, salçalık domatesin kilogram fiyatı da 65 kuruş civarında alıcı buluyor.
Pazarcılar ise 20-21 kilogram gelen salçalık domates kasasının 12,5 TL’ye sattıklarını, 25-35 kilogram gelen kırmızıbiber çuvallarını ise 35-40 TL’den sattıklarını belirttiler.
Pazarcı Mehmet Özbek, sezonun erken başladığını, fiyatların bu yıl da makul olduğunu söyledi.
“SEZON ERKEN AÇILDI”
Konu ile ilgili konuşan Özbek şunları ifade etti: “Geçtiğimiz yıllarda Ağustos ayının ortasından Eylül ayı ortalarına kadar yoğun geçen salça sezonu yaşıyorduk. Son birkaç yıldır sıcak havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı tarlalardaki kırmızıbiber ve domates bir hafta erken olgunlaştı. Buna bağlı olarak da salça yapma sezonu bir hafta erken başlamış oldu. Hafta sonu itibarı ile satışlarımıza başladık. Bundan sonra da semt pazarlarında varız.
“ÜRÜN KAZANLI VE BALABANLI’DAN”
Ödemiş’in Kazanlı ve Balabanlı Mahallelerinde yetişen ürünlerimiz pazarda yerini aldı. Kilo olarak isteyen müşterilerimize domatesi 65 kuruştan, biberi 1,5 TL’den satıyoruz. Domatesin kasası ise 20-21 kilo geliyor kasa olarak 12,5 TL’den satıyoruz. Biber ise çuvalda oluyor bir çuval biber yaklaşık 25 ile 35 kilo arasında geliyor. Biberinde çuvalını 40 TL’den satıyoruz. Önümüzdeki günlerde daha da hareketli günlerin yaşanacağını tahmin ediyorum. Fiyatlar ise bu rakamlarda devam eder.
“ÖDEMİŞLİLER SALÇAYI KENDİSİ YAPIYOR”
Selim Özbek şöyle devam etti: “Bu bölgede yani Ödemiş ve çevresinde hemen hemen her evde salça yapılıyor. Kadınlar evlerde yemeklerde kullanacak oldukları salçayı kendileri yapmayı tercih ediyor. Bana göre en sağlıklısı da salçanı evinde yapmaktır. En temiz, en güzel bir şekilde yapılan salça sağlıklı ve dayanıklı oluyor.
Salça yapımında dikkat edilecek unsurlar küflenmiş ya da çürümeye yüz tutmuş domatesi ya da biberi erimeye bırakmamaktır. Daha sonra sıkım aşamasının ardından güneşte kontrollü bir şekilde pişirmek ya da güneşlemektir. Son olarak sağlıklı bir cam kavanoza aktarılan salça kış boyunca evdeki salça ihtiyacını görüyor. Bazı aileler domates ve biberden oluşan yemeklik salçanın yanında sadece kırmızıbiberden oluşturulan kahvaltılık salça da yapıyorlar.”
“REKOLTE DÜŞÜK”
Bir başka esnaf Gökhan Çelik ise, “Ödemiş’te bu yıl salçalık domates ve biber sezonu erken açıldı. Buna bağlı olarak ta salça yapım sezonu da erken açılmış oldu. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasından dolayı bu erken mevsim yaşanıyor. Ancak bir başka durum da sıcaklıkların üst düzeyde olmasından dolayı domates kökenleri erken çöküşe girdi ve üründe rekolte geçen yıllara göre düşük. Fiyatlarımız ise çok makul, bu işin yetiştirmesi, toplaması sürekli olarak gider durumunda.
Müşterilerimiz bir kasa domatesin 10 lira olmasını talep ediyor ama 21 kiloya gelen bir kasa domatesimizin fiyatı geçen yıllardaki gibi 12,5 TL. Sezon Eylül ayı sonlarına kadar gider. Ürünlerimiz ise şuan için Ödemiş’in Balabanlı mahallesinden geliyor” dedi.
Kerem Karamanlıoğlu
Bakmadan Geçme





