- Haberler
- ÖDEMİŞTE 60 YILDIR NALBANTLIK YAPIYOR
ÖDEMİŞTE 60 YILDIR NALBANTLIK YAPIYOR
Ödemiş&rsquoin son nalbantlarından 72 yaşındaki İbrahim Akkuzu, 60 yıldır işini severek yaptığını dile getirerek, rahvan at...
Ödemiş’in son nalbantlarından 72 yaşındaki İbrahim Akkuzu, 60 yıldır işini severek yaptığını dile getirerek, rahvan at yarışları sezonunun bölgeye hareket getirdiğini, diğer dönemlerde ise büyükbaş hayvanların tırnak tedavileriyle ilgilendiğini ifade etti.
12 yaşından bu yana nalbantlıkla uğraştığını ifade eden Ödemiş’in son nalbantlarından İbrahim Akkuzu, çalışmalarını Manyası Caddesi’ndeki atölyesinde sürdürüyor. Bir yandan rahvan at yetiştiriciliği yapan Akkuzu, her sabah at sırtında Günlüce köyüne kadar gidip geldiğini kaydetti.
“12 YAŞIMDA KATIRCILAR SOKAĞI’NDA ÇIRAK OLDUM”
Akkuzu, “12 yaşımda Musa ustamın yanında çırak olarak nalbantlık öğrendim. O gün bugündür çalışıyorum. Nallama yaparken sac şekilde aldığımız 3 milimetrelik demirleri kullanıyoruz. Nal son derece önemli ve atları koruyan bir parça. Ben bu işi 60 yıldır yapıyorum. Diğer iş kollarına göre riskli olsa da işimi severek yapıyorum. Sağlığım elverdiği sürece yapmaya devam edeceğim. 1980’li yıllara kadar Katırcılar Sokağı’nda idik. Şimdi Manyası Caddesi’ndeyiz.
“EN AZ 400 AT ARABASI VARDI”
Eskiden Ödemiş’te en az 400 tane at arabası vardı. Taşımacılık at arabalarına dayalı idi. Haliyle bizim işlerimiz de yoğundu. Tabiri caizse başımızı kaşımaya vakit yoktu. Elbette teknolojinin gelişip yaygınlaşmasıyla günümüzde Ödemiş’te 10-15 araba kaldı. Şimdi daha çok rahvan at yarışlarında koşan atların nallamalarını yapıyoruz. Bu bizim aile işimiz. Benden sonra da çocuklarım devam ettirecektir.
Zamanla atların gücüne ihtiyaç azalırken bölgemizde hayvancılık yoğunlaştı. Biz de ailece bu alanda ineklerin tırnak bakımı için hizmet vermeye başladık. Normal dönemde bir atın nal yenilemesi 2 ay ila 5 ay arasında yapılır. Bu şekilde müşterilerimiz gelmeye devam ediyor” dedi.
“RAHVAN AT YARIŞLARI SEVDA İŞİDİR”
Rahvan at yetiştiriciliğinin kendisi açısından bir yaşam biçimi olduğunu aktaran Akkuzu, “Seyis gibi kendi atımla her gün çalışma yapıyorum. Bölgemizde ve diğer illerde düzenlenen rahvan at yarışlarına katılıyoruz. Bu alanda derecelerimiz, kupalarımız var. Her gün atımızı hazırlayıp Günlüce’ye kadar at sırtında gidip geliyorum. Rahvan at yarışları sevda işidir. Benim açımdan her gün bir spor yapmak gibi oldu. Bölgemizde rahvan at yarışı kültürünün yaşatılması çok önemli. Yarışlar her anlamda bölgemize hareket de getiriyor” ifadelerini kullandı.
Başar Uçar
Bakmadan Geçme





