- Haberler
- Ödemişlilerden festivale büyük ilgi
Ödemişlilerden festivale büyük ilgi
Ödemiş’te ilki gerçekleştirilen ve 29 Şubat’a kadar devam edecek Ayakkabı Festivali dün başladı. Ödemişliler, Hükümet Konağı...
Ödemiş’te ilki gerçekleştirilen ve 29 Şubat’a kadar devam edecek Ayakkabı Festivali dün başladı. Ödemişliler, Hükümet Konağı önünde bulunan festival alanına yoğun ilgi gösterdi. 14.30’da gerçekleşen açılışa Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Kiraz Kaymakamı Emin Kaymak, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Mümin Sevgen, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Hüsnü Korkmaz, İzmir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan ve çok sayıda oda başkanı, sivil toplum kuruluşu başkanı ile vatandaşlar da katıldı.
“Esnafımızın sıkıntıya girmesi
tüm Ödemiş için bir kayıptır”
Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, “Herkesin her türlü pazara ürününü ulaştırdığı bir dönemde belki de pazarlama sıkıntımız var. ‘İnternetten satış var’ diyerek yakınmak yerine bu internet pazarına girerek üretilen en güzel ayakkabıları bu pazar içinde başka yerlere ulaştırabilir ve ticaretimizi genişletebiliriz. Bunu yapmakta da çok büyük fayda var. Bunu mutlaka gerçekleştirmek zorundayız. Çok eski zamanlarda, 1500 esnafın bu işle uğraştığı bir dönemde Ödemiş, sadece Beydağ, Kiraz gibi çevremizdeki yerlerdeki insanların gelerek ihtiyaçlarını giderdiği bir yerdi. Şu anda herhangi bir esnafımızın mağazalar zincirine gittiğimiz takdirde dünyanın her yerinden gelen çok değişik kalitede ayakkabılar görmek mümkün. Bunu engellemek mümkün olmadığına göre hedefimiz, bu pazara ulaşmaya çalışmak olmalı.
İkinci ve daha da önemli olan bir şey var ki burada esnafımızın sıkıntıya girmesi, tüm Ödemiş için bir kayıptır. Çünkü ticaret hayatı, birbirini tetikleyecek şekildedir. Burada yapılması gereken şudur: Yurt dışından gelen çok pahalı ayakkabıların yerine kendi ülkemizde ve ilçemizde üretilen daha kaliteli ayakkabılara öncelik vermek zorundayız. Eskiden ‘yerli malı’ haftalarımız vardı. Burada yerli ürünlere önem verirdik. Bu aşamada çocuklarımızı, ailelerimizi kısıtlayarak yabancı markalardan alışveriş yapmak yerine kendi esnafımızı destekleyecek nitelikte alışveriş yapmanın yollarını aramalıyız. Onların yanında olmalıyız çünkü onların bu işten yemek yemeye, ekmek yemeye devam etmesi ve üretimlerini devam ettirmeleri diğer sektörlerdeki hareketliliği de beraberinde getirecektir. Ben, bu bakımdan Ödemiş’te açılan bu fuarın Ödemiş’in tanıtımına da katkısı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Büyük marketlerden alışveriş yaparsınız
ama cenazenize yerel esnaf gelir”
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bugün, Ödemiş esnafı açısından ve Ödemiş’imizin fuar geleneği açısından çok güzel bir gün. Ödemiş, bundan onlarca yıl önce 120 ayakkabıcının olduğu ve birçok insanın bu meslekten ekmek yediği bir ilçeydi. Bugün Ödemiş’te bu sayı, yirmilere geriledi. Artık esnafımızın karşısında büyük rakipler var. Bu sektörde küçük esnafın ezildiği dönemler yaşanıyor. Bunu yenme adına Ayakkabıcılar Odası Başkanımız, bize böyle bir teklifle gelince kendisine olumlu yanıt verdik. Hem esnafımıza sahip çıkmak hem de ayakkabı edinme anlamında insanlarımızın da buluşabileceği güzel bir nokta oluşturmuş olduk. Dileriz esnafımıza ve Ödemişlilere güzel geçecek on gün yaşatırız.
Bu festivali ilk kez düzenliyoruz. Bu sektör, başka sektör fark etmez. Oda başkanlarımızdan talep geldikçe değerlendirme yaparız. Yıllardır söylüyoruz: ‘Yerel esnafına sahip çık.’ Şimdi parasız sokağa çıksam yerel esnafa para ödemeden ayakkabı alabilirim. Çoğu tanıdık olduğu için ‘Sonra vereceğim’ diyebilirsiniz. Hep söylenir ya ‘Büyük marketlerden alışveriş yaparsınız ama cenazenize yerel esnaf gelir’ diye. Dileriz arkası gelsin” dedi.
“Rekabet etme şansımız azalıyor”
Ödemiş Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mustafa Köksoy, “Belki diğer şehirlerimizde, illerimizde böyle organizasyonlar yapılıyordur ama Ödemiş’te bunun ilkini gerçekleştiriyoruz. 2000’li yılların başında Türkiye’de ayakkabıcılık denildiğinde Ödemiş, ilk ona giriyordu. Şu anda ise maalesef sanayimiz gelişemedi, ekonomik sıkıntılarımız oldu. Yüz elliye yakın atölyemiz, on beşe düştü. Ödemiş’te bine yakın personelimiz, üretim yapmaya devam ediyor. Yetmişe yakın da perakende yerimiz bulunuyor. Ayakkabıcılık, Ödemiş için ayrı bir eylem ve söylem diyebilirim çünkü her evde, her sokakta ayakkabıcıkla iştigal eden arkadaşlarımız var. Yirmiye yakın perakendecimizle birlikte bugün festival havasında indirim şenliği düzenliyoruz. Bizim büyük firmalarla rekabet etme şansımız gitgide zorlaşıyor. İnternet üzerinden satışlar patlamış durumda. Herkes, internet üzerinden alışveriş yapıyor. Biz de Ödemiş’in ayakkabısını Ödemişlilerimize sunmak adına bu etkinliği yaptık. Umuyorum devamı gelir” şeklinde konuştu.
Ece Köseoğlu
Bakmadan Geçme





