Ödemiş'in makus talihini kıracağız

Bir öğretmen olarak görevimin başına geçtim. İlk görev yerim Balıkesir. Daha sonra tayinle Ödemiş Meslek Lisesi'ne...

Bir öğretmen olarak görevimin başına geçtim. İlk görev yerim Balıkesir. Daha sonra tayinle Ödemiş Meslek Lisesi’ne geldim. 87 Yılı itibari ile ilçemizin büyük sanayi kuruluşlarından olan Mastaş tarımın pazarlama bölümünü kurmak üzere orda başladım. İki yıl sonra tekrar severek, isteyerek yaptığım öğretmenlik mesleğime geri döndüm. Daha çok mesleki eğitim verdim, sanayimizde ki ustalara, kalfalara, çıraklara. İlk başkan adaylığımı koyduğumda 94 yılında orda öğretmendim. Başarısız oldum görevime geri döndüm. 99 yılında Ödemiş halkının teveccühü ile ilk dönemim başlamış oldu. O dönemde de Türkiye’nin en büyük deprem felaketini yaşadık. İlçe olarak ta yer altı su şebekesini yenileme ve kaynaktan su getirme gibi çalışmalarımız oldu. Benden sonraki başkanlarıma iyi bir geliri olan belediye bıraktım. Kasada güzel parası olan, çalışan, kendine yetebilen bir belediye bütçesi bıraktım. Sonrasında bir adaylığım söz konusu oldu ancak diğer adaya yönelince ben de çekildim İstanbul’da bir arkadaşımın firmasında 3 yıl görev aldım. Bir kız bir erkek evladım var. Kızım yurt dışına gidince İstanbul’dan geri dönüş yaptım.

1.Başkanlık dönemimiz de yalnızca Ödemiş’e hizmet ettik. Köylere kaymakamlıkla birlikte giden bir hizmet söz konusuydu. 9 belde belediyemiz vardı. Şimdi onlar yok, tüm köyle ve beldeler, 135 bin nüfusuyla, İZSU gibi genel çalışmalarda, muhtarlıklar birimi, alt yapı gibi çalışmalar da hemen hemen,  Büyükşehir’in de katkısına bağlı. Böyle olunca su geliriniz yok, hazır elinizde sıcak para yok. Bu dönemde dünya olarak pandemi yaşadık, adeta iki yıl ölü bir sezon geçirdik. Bana sorarsanız ben 3 yıl başkanlık yaptım. Diğer günlerde personelin 3 te 1’i yoktu. Var olanlar sosyal tesislerde çalışanlardı, kimseyi işten çıkarmadım. 130 civarında ki arkadaş, evlere sıcak yemek götürmek için mutfakta ve dağıtımda görev aldı. Bu zor günleri beraber yaşadık. Kahveler, lokantalar, pazarlar, kafeler kapandı, savaş alanı gibi. Sonra ki dönemde ekonomi çok kötü duruma geldi. Bu süreçte büyük bir darbe yedik. Enflasyon düşecek diye beklerken, tam tersine 3 katına çıktı. Harcamalar o hızla arttı, piyasa adeta ekonomik olarak çöktü. Bunun yansımaları her kesimi etkilediği gibi bizi de etkiledi. Maaşları ödesek yeter diyorduk o dönem. Gölcük oteli gibi başlayan bir inşaatımız müteahhidin de zorlanması dolayısıyla istediğimiz gibi gitmiyor.

50 yılımı burada yaşayarak Ödemiş’in hemen her yerini %95 tanıdığımı düşünüyorum. Bir kenti tanıyorsanız, orada hizmet vermeye aday olduğunuz zaman, nerelerde ihtiyaç var, hangi konularda hizmet yapılması gerektiğine dair bir birikim oluşuyor. Bunun içinde çocuklarla diyalog kuruyorsunuz, gençlerle, esnafla, çalışanla, köyde ki hemşerilerimizle geleceğimizi nasıl planlayabiliriz, o insanların istediği gibi.

Adaylığımızı açıkladık, yarım bırakmayalım dedik. Bir dönem daha birikimimle, bilgimle, kentin sorunlarıyla, planlarımla geleceğe hazırlamak istiyorum. Geleceğe hazırlarken yalnız park yapayım değil dışımızda ki alanlarda da ne yapmamız gerektiğini planlıyoruz. İş sahası açılsın mı ? Yollar açılsın mı? Yüzyılın planı, artık revize ettik, Ödemiş’in planı komple yenilendi. Yaklaşık 1500 hektara çıktık. Yeni planladık, pandemide başladık, pazartesi mecliste de güney kesimin, ana caddemizin alt sanayi bölgesi, garajın olduğu bölge planlanıyor. Kentimizin ikinci yüzyılında güzel bir planlamayla, güzel bir geleceğe bu şekilde hazırlamış olacağız

Bir dönemde planladığınız çoğu şeyi gerçekleştiremiyorsunuz. İkinci döneme kalabiliyor. Kaymakçı’da arıtma tesisi, 5 yılım bitiyor proje aşamasına gelebildik, uygulamaya inşallah Şubat ayında geçebiliriz, ihale anlamında söylüyorum. Sonra yol üstündeki arıtma, bunlar bürokrasiyle, devlet kurumlarıyla görüşülerek planlanarak yapılan işler, hemen masada yaptık olacak işler değil. Başka kurumların onay ve iznine tabi olabiliyor. Dolayısıyla başladığım ve düşündüğüm Ödemiş’in geleceği adına doğru olan proje, planlama ve sonrasında olacak. Planlama yeni bitiyor. Ocak, Şubat’ta onaydan geçerse itirazlar olabilir, mahkemeye yansıyan da olabilir ama yol almış olacağız. O plana göre bizim planladığımız Ödemiş’te ne olması gerekir, gençler için gelecek için, iyi bir kentleşme için otopark açısından, beldelerimiz, köylerimizde ki yaşantılar açısından, Bozdağ, Gölcük, Birgi açısından hepsi zihnimizde hazır.

Büyük bir aşkla Ödemiş Belediyesi’ne hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu sevda bitmez. Her şeyin de bir sonu olmalı ama bu görevi halkımızdan, partimden diledim. Dilerim ki bu görev başta partimin onayı ile verilirse iyi bir şekilde halkımı temsil edebileceğimi düşünüyorum.

Bize güvenen insanları yanıltmadığımı düşünüyorum. Üzdüğüm olabilir, eksiğim olabilir. Ama eksiğim, hatam varsa hepsi bu süreç içinde. Pandemi kimsenin hesabında yoktu. Bazen şu karşılaştırmalar oluyor, daha önceki dönemde şu olmuştu, daha önceki dönemde Covid var mıydı, yoktu. Daha önceki dönemde Türkiye’nin 11 ilini etkileyen bir deprem olmuş muydu, olmadı. Aylarımız orda geçti, vergilerimiz, paylarımız düştü. Orası yıkılmış, mahvolmuş, insanlarımızın canı yanmış, ben burada para peşinde koşarsam hiç doğru olmaz. Tüm bu olumsuzlukları giderebilmek için başladığımız ve planladığımız işleri gerçekleştirmek üzere tekrar 2. Dönem mutlaka olmalıdır diyorum. 2. Dönem seçilme konusunda da Ödemiş’in makus talihini kırmak istiyorum.

Büyükşehir’den istediğiniz hizmeti alabildiniz mi?

Büyükşehir en büyük dayanağımız olacak. Başkan Tunç Soyer 29 maddelik tarımla ilgili açıklama yaptı burada. Başka ilçeler değil de burada. Plancılıkta 1 numarayız, süs bitkilerinde Türkiye’de önderiz. Bize gelen payın %40’ı Büyükşehir’e gidiyor. Bizden kesilen miktarın 4 katı kadar Büyükşehir bize karşılığını verdi. Planladığımız katkının fazlasını bile aldık. Yaz içinde yalnızca 70 Milyon su çalışmaları için para harcadı İZSU. Gölcük Oteli için %75 destek alıyoruz. Yaptığımız etkinliklerde büyük destekler alıyoruz. Köy yollarının yapılmasında, iyileştirmesinde, derelerin iyileştirmesinde, beldelerde yapılan kanal çalışmalarını, asfalt çalışmaları hepsi Büyükşehir’den.

Bitmeyen yollar hakkında ne düşünüyorsunuz? Siyasi olarak cezalandırılıyor muyuz?

Mahkemeler, itirazlar oluyor. Vatandaşa istediği para ödenmediği için sorunlar çıkıyor. Kamulaştırma bedeli konusunda sıkıntılar oluşuyor. Yerlerin alınıp, mahkemenin de devam etmesi gerekiyordu böylelikle hem yolu yapıp, vatandaşın da haklarını mahkemede koruyarak çözülebilirdi. Cezalandırma kısmında iddialı bir şey söylemek istemem, devletime saygısızlık sayarım. Ama yatırım olarak, İzmir ili olarak 890 trilyon vergi vermiş, 26 geri almış. İzmir nüfusuna göre en çok vergi veren yer. Bizi ihmal ettiklerini düşünüyorum. Merkez hükümet bize daha çok destek olmalı, ama yol olarak ama başka bir hizmet olarak. Biz hakkımızı istiyoruz. Devlet alınan verginin %20’si o ilde harcanacak dese, kalan kısımla da diğer illere yatırım yapabilir, hizmet sunabilir.

Benim devir aldığım borç 1 yıllık bütçe kadardı. 110 milyon civarıydı. 2024 bütçesi hazırladık 900 milyon. Bütçemizle borcumuz aynı olsaydı yine 900milyondan fazla borcumuz olurdu. Benim borcum nereden kaynaklanıyor, 2 yıl pandemide kiraları, esnaftan, halktan almadım. Bu miktar 90 milyonun üzerinde. Benden önceki Mahmut başkanın 133 sigortalı, İŞKUR üzerinden işçi çalışıyormuş, bu da yaklaşık 100 milyon yapıyor, bana bu destek verilmedi. Ben 150 kişi istedim bana verilmedi. Pandemi ve bu alamadığım desteği sayarsak 200 milyon yapıyor, borcumdan düşersek sıfırlanıyoruz.

45 milyon da vatandaştan alacağımız var. Asgari ücretin bu kadar artması ve ekonominin bu halde olması dolayısıyla harcamalarımız bu yönde artış gösterdi.

Çalışan sayısı çok deniyor, açtığımız, kurduğumuz tesislerimiz de çalışanlarımız olmak zorunda. Biz Ödemiş’e hizmet ettik. Yatırımlarımızı gençlerimize, geleceğimize yaptık. Ailelerimize destek olduk.

Esnaf arkadaşlara sesleniyorum, kaç yıldır doğru düzgün zam yapmadım pazar yerine, onlar sattıklarına zam yaptı, ben o kadar zam yapmadım. Niye, çünkü esnafımız 2 yıl zor günler yaşadı, onlara sahip çıkmak için. Kira almama konusunda Türkiye’de ilk karar alan belediyeyiz. Doğru şeyler yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Esnafımıza, çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz.

Tekrar seçilirseniz, çiftçiye, hayvancıya, sanayiye destek olmaya devam edecek misiniz?

Daha fazla destek olmak gerekir. Ama bu işler yasayla ilerliyor. Belediyelerin kooperatiflerle ticaret yapması yasaklandı. Kooperatiflere zarar, hayvancıya, üreticiye zarar. Yasaya uymak zorundayız. Devleti yönetenler bunu kolaylaştırsalar daha iyi olur. Her şey ihale ile olmuyor. Yerel ve genel yönetimlerin birlikte, dayanışma içinde, yasal boşluklar da ortadan kaldırılarak beraber götürmeli. Ödemiş Belediyesi olarak devletin bizden destek istediği her noktada varız. Yurt yeri verdik, para almadık ama biz istediğimiz zaman piyasa fiyatı ile alıyoruz. Bu konuda devletin yerel yönetimlerle işbirliği ve uyum içerisinde olmalı. Geleceği kolaylaştırma adına destek vermeli.

Ödemiş Belediyesinin ilk kez, şehir plancısı var, ilk kez elektrik mühendisi var, çevre mühendisi var. Önemli olan onların önüne iş koyabilmek. Ama yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı istediğimiz hız da ilerleyemiyoruz. Geliri olan bir belediye olarak, 100. Yıl konutlarının temelini attık, hızlı bir şekilde ilerliyor. Saraçoğlu konutlarını ihaleye hazırlıyoruz. Otamış’ı kurduk gelirimiz var. Birgi’de 10 odalı 20 yataklı otel yaptık.

İnşallah 2024’e hep birlikte Ödemiş olarak güzel bir şekilde girmiş olacağız.

Ödemiş olarak biz bir aileyiz. Ödemiş bizim sevdamız. Ödemiş’i çok seviyoruz.

 

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme