Ödemiş'e yeni MESEM mi!
Dünya gündemi, Ukrayna ile Rusya krizine odaklanmış durumda. Başta iletişim araçları ve haber kaynakları olmak üzere...
Dünya gündemi, Ukrayna ile Rusya krizine odaklanmış durumda. Başta iletişim araçları ve haber kaynakları olmak üzere tüm dünyanın gözü Ukrayna’daki savaşa odaklanmış durumda. Herkes, kendi durduğu ve aldığı bilgiler ışığında sorunla ilgili çözümleme yapmaya çalışıyor.
Krizin başrollerinde Rusya ve ABD gibi büyük sömürgeci devletler varmış gibi görünüyor. Türkiye’de Ruslara karşı olan tutum genel anlamda olumsuzdur ama Çeçenlerle Azerilerin tavrı sanıyorum herkese bir ‘acaba’ sorusu sorduruyor.
Tarihçi olmadığım gibi herbokolog da değilim.
ABD’nin bir süredir bölgeye ‘sızma’ ve bölgede ‘nüfuz edinme’ çalışması içinde olduğunu biliyoruz. Rusya da eski Sovyet dönemi nüfuz coğrafyasını kaybetmek istemiyor. Avrupa ve Çin gibi blok ve devletler de kendi ekonomik duruşları çerçevesinde yer edinme peşinde. Velhasıl karışık bir durum ortaya çıkıyor. Ben burada tavır belirtme açısından şunu söyleyebilirim: İşgale de iç ve dış darbeye de savaşa da karşıyım. Her şey ülkelerin kendi iç dinamikleri çerçevesinde çözülmeli.
**
Geçtiğimiz günlerde eğitim açısından haberlere yansıyan bir gelişme vardı. “TOBB’dan 154 ilçeye 154 okul” başlığı ile basında yer alan haber, yerel basında da “TOBB, ilçemize okul yaptıracak” başlıkları ile verildi.
Öğrendiğimize göre MEB ile TOBB arasında imzalanan protokolle 154 ilçeye, 154 yeni okul yapılacak. Milli Eğitim Bakanı Özer, protokol için “Bakanlığımda attığım en güzel imza” demiş. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da eğitime bugüne kadar 3.5 milyar TL yatırım yaptıklarını, yeni protokolle birlikte Türkiye’ye kazandıracakları eğitim tesisi sayısının 307’ye ulaşacağını söylemiş.
Protokolün özet bilgisi de şu cümlelerde yer alıyordu: “Özel sektör olarak, nitelikli çalışan bulamamaktan, mesleki eğitimin ihtiyaçları karşılamamasından şikayet ettiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ‘Mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğini artırmak, özel sektörün rolünü güçlendirmek istiyorduk. Bu bizim 20 senedir gündemimizde olan bir konuydu. Bakanımız Mahmut Özer’den bu konuda hem büyük destek hem de önemli icraatlar gördük’ dedi”
**
Öte yandan Ödemiş’teki eğitim yatırımları ile ilgili iki okulda süren belirsizlik devam ediyor. Bunlardan ilki her geçen gün büyüyen Zafer Mahallesi’nde bir türlü başlanamayan projedir.
Yaklaşık 20 bin nüfuslu Zafer Mahallesi’nde, giderek artmaya başlayan ilkokul ihtiyacı, hastane karşısındaki, 17 bağışçının 6 bin 700 metrekarelik arsayı belediyeye bağışlamasıyla çözülecek gibiydi. Yanılmıyorsam 3-4 yıl önce konuyla ilgili bağış ve tapu tahsis işlemlerinin ardından bağışçılara da teşekkür töreni düzenlenmişti. İhale aşamasında olduğu söylenmekle birlikte bu alanda henüz bir temel atılmış değil.
İkincisi de huzurevi arkasında yeni inşa edilen okul. Salı Pazarı’ndaki eski Ticaret Lisesi, yeni İlkkurşun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (İMTAL) buraya taşınacağı, 50’inci Yıl Ortaokulu’ndaki şişkinliğin de buraya aktarılacağı yönünde epeyden beri söylenti var. Ben de İMTAL’de görev yaptığım için bu soruyla sıkça karşılaşıyorum.
Son edindiğim bilgilere göre en azından içinde bulunduğumuz eğitim yılı sonuna kadar taşınma işlemi yok. Çünkü yeni okulda elektrik projesi sorunu hala aşılamamış.
Peki, TOBB’un yeni yapacağı okul nereye yapılacak? Atıl vaziyette duran eski Tekstil arsasına yapılabilir mi?
Biliyorsunuz, 2021’in son aylarında alınan kararla bütün meslek liselerinde MESEM sınıfları açılmıştı. Anlaşılan o ki sanayici ve esnafın yıllardır ihtiyaç duyduğu ‘çırak’ meselesi MESEM ile çözülmeye çalışılacak.
TOBB, acaba Ödemiş’te yeni bir Mesleki Eğitim Merkezi mi (MESEM) yapacak?
Yazı uzadı… Bu konuya başka bir yazıda devam edelim.
Bakmadan Geçme





