• Haberler
  • ÖDEMİŞ’İN İÇME SUYU BARAJINDA TÜNELİN İKİ UCU KAVUŞTU

ÖDEMİŞ’İN İÇME SUYU BARAJINDA TÜNELİN İKİ UCU KAVUŞTU

 RAHMANLAR BARAJI İNŞAATI %30 SEVİYESİNE ULAŞTI Başar Uçar – Ödemiş&rsquoe içme suyu ve sulama suyu temin...

 RAHMANLAR BARAJI İNŞAATI %30 SEVİYESİNE ULAŞTI

Başar Uçar – Ödemiş’e içme suyu ve sulama suyu temin edecek Rahmanlar Barajı’nda derivasyon tüneli kazısı tamamlandı. 535 metre uzunluğundaki tünelin iki ucundan başlatılan kazı çalışmaları sona erdi, bahar mevsimine doğru barajın temelden 90 metre yüksekliğindeki gövdesinin inşaatına başlanacak.

25 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajın inşaatı için öncelikli olan tünelin kazısının ardından tünel içi beton kaplama çalışmalarını sürdürüyor. 1,5 ay sonra Rahmanlar Çayı’nın gövde çalışmaları için derivasyon tüneli aracılığıyla akması hedefleniyor.

70 işçiyle hava koşullarının izin verdiği ölçüde yoğun tempoyla çalıştıklarını belirten yüklenici firma Kayaoğlu İnşaat’ın şantiye şefi inşaat mühendisi Emirhan Yazgan, fiziki gerçekleşme oranının %30 olduğunu ifade etti.

“GÖVDE VE DOLU SAVAK İNŞAATI BAHARA DOĞRU”

Yazgan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, “90 metre yüksekliğindeki baraj gövdesi için gövde sıyırma kazıları devam ediyor. Bir yandan bölgedeki servis, ulaşım ve ocak yollarını da hazırlıyoruz. Tünelin kazısı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Artık beton kaplama çalışmaları yapılıyor. Beton kaplamanın da bitmesi ile birlikte tünelden 1,5 ay içinde su akmaya başlayacaktır. Şu ana dek fiziki gerçekleşme oranı %30’dur” dedi.

“HEDEF 2016 KASIM SONU”

Bahar mevsimiyle birlikte gövde dolgusu ve dolu savak inşaatına başlanacağını aktaran Yazgan şöyle devam etti: “535 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin tamamlanmasının ardından Rahmanlar Çayı’nın akışı bu tünelden sağlanacak. Bu süreçle birlikte zaten bahar mevsimine doğru gelineceğinden gövde imalatı ile ilgili çalışmalar da başlayacak. Temelden 90 metre yükseklikte olacak gövdenin ön yüzü olarak adlandırabileceğimiz kısmı beton kaplama olacak, menbağa bakan kısmı da kaya dolgulu olacak. 3,1 milyon metreküp kaya dolgusu yapılacak. Kaya dolgu için ocak konusunda da hazırlıklarımız tamamlanmak üzere. Şu an 70 işçiyle çalışıyoruz ancak dolgu çalışmaları sırasında ekiplerimizin sayısı artacak. Dolu savak imalatı ve gövde imalatına bahar mevsimiyle birlikte ağırlık verip Rahmanlar Barajı’nı 2016 yılı Kasım ayı sonunda tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

İÇME VE SULAMA SUYU SAĞLAYACAK

Ödemiş ilçe merkezinin su sıkıntısına çözüm olması amaçlanan baraj aynı zamanda bölgedeki 1500 hektarlık tarım arazisine de sulama konusunda hizmet verecek. Barajda su tutulması ile birlikte 840 hektarlık göl alanındaki Derebebekler ve Dereuzunyer köyleri de sular altında kalacak. Ödemiş’e yıllık yaklaşık 10 milyon metreküp içme suyu sağlayacak Rahmanlar Barajı, 54 milyon 462 bin 771 liraya mal olacak.

Rahmanlar Barajı’nın temeli geçtiğimiz mart ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı İlkkurşun Spor Salonu’ndaki toplu temel atma töreniyle atılmıştı.

Bakmadan Geçme