- Haberler
- ÖDEMİŞ’İN 125 YILLIK -TESCİLLİ MARKASI: TÖNGÜL
ÖDEMİŞ’İN 125 YILLIK -TESCİLLİ MARKASI: TÖNGÜL
 Başar Uçar – Ödemiş&rsquoin çok sevilen geleneksel lezzeti Töngül Pidesi, 125 yıldır Töngül ailesi tarafından işletilen...
Başar Uçar – Ödemiş’in çok sevilen geleneksel lezzeti Töngül Pidesi, 125 yıldır Töngül ailesi tarafından işletilen fırında vatandaşlarla buluşuyor. 2013 yılında Töngül Pidesi’ni tescilli marka haline getirdiklerini belirten işletmeci İsmail Töngül, “Dedemizden miras pidemizin lezzeti 125 yıldır hiç değişmedi” ifadelerini kullandı.
Dedesi Mehmet Töngül’den aldıkları bayrağı günümüze kadar ulaştırmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden İsmail Töngül, maydanoz, kıyma ve yumurta harcıyla hazırlanan ve üzerine serpilen peynir ve tereyağı ile servis edilen pidenin “Töngül” adıyla sadece Katırcılar Sokağı’ndaki fırında hazırlanıp servis edilebileceğini kaydetti.
TAMAMEN DOĞAL VE EN İYİ MALZEMELER
Töngül Pidesi’nin lezzet sırrının tamamen doğal ürünler kullanılması olduğunu belirten İsmail Töngül, “Dedem Mehmet Töngül’ün 125 yıl önce hazırladığı pideyi bugün aynı lezzette vatandaşlarımıza sunuyoruz. Kıymasından, tereyağına, yumurtasından, peynirine her şey doğal ve en iyisi. Meşe odunu lezzetimizin sırlarından birisidir. Günümüzde alttan yanan fırın kalmadı. 125 yıllık fırınımız alttan yanıyor ve sadece meşe odunu kullanılıyor.
Hedefimiz önce lezzet olduğu için pidenin içindekiler hiç değişmedi. Dedem Mehmet Töngül, babam Sadettin Töngül bu fırını her sabah 04.00’da açtılar. 1987 yılından bu yana ben de her sabah 04.00’da fırını açıp hazırlıyorum. Şafak sökmeden sabah işleri olan vatandaşlarımız kahvaltılarını fırınımızda yapıyorlar. Oğlum, hanımım, kızım, gelinim hep birlikte çalışıyoruz. Benden sonra oğlum Sadettin bu bayrağı taşıyacak” dedi.
YURTDIŞINA DA GİDİYOR
Töngül ailesi var olduğu sürece fırının her sabah aynı saatte açılacağını ifade eden Töngül, “Ödemişlilerin bize gösterdiği ilgi 125 yıldır büyük bir sorumluluk da yükledi. Zaman içerisinde sadece Ödemişlilerin değil ilçeye konuk herkesin sorduğu Töngül Pidesi’ni yurt dışına bile gönderiyoruz. Daha önce İsviçre’ye göndermiştik, geçtiğimiz günlerde de Almanya’ya gönderdik. Gurbetteki Ödemişlilerin de internette sık sık pidemizin fotoğraflarını paylaştığını görüyoruz. Bizim için sevinç kaynağı oluyor. Rahmetli Aykut Oray, Ödemiş’e her gelişinde mutlaka uğrardı. İçimize sinmeyen hiçbir şeyi vatandaşımıza sunmuyoruz” dedi.
TESCİLLİ MARKA
2012 yılında marka tescili için yaptıkları başvurunun 2013 yılı haziran ayında sonuçlandığını ve “Töngül” markasının sadece Töngül Fırını’na has hale geldiğini de sözlerine ekleyen Töngül, “Ödemiş’te dedem tarafından yapılmaya başlanan pide zamanla ailemizin adıyla tanınır oldu. Başka yerlerde de bizim adımızı tabelalarına, menülerine yazdıranlar oldu. Tescil bizde olduğu için Töngül Pide ifadesini kaldırmak zorunda kaldılar. Orijinal Töngül Pidesi sadece Katırcılar Sokağı’ndaki fırınımızdadır. Başka yerlerde Töngül ismiyle pide yapılması mümkün değil.
Marka tescilimizi de yaparak Ödemiş’in bu güzel lezzetini tescilli bir marka haline getirdik. Ödemiş’in lezzetlerinin tescillenmesi çok önemli. Ödemişimiz doğasıyla, tarihiyle çok güzel ama mutfağıyla da çok sayıda ziyaretçi çekebilir. Her hafta turlar mutlaka uğruyor ama Ödemiş tanıtılırsa turizmden hak ettiği payı alır diye düşünüyorum” dedi.
Bakmadan Geçme





