Obezite neden artıyor?

Uluslararası Kalkınma Enstitüsü'nün (ODI) yaptığı obezite artış oranlarıyla ilgili çalışmalar, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Şu anda...

Uluslararası Kalkınma Enstitüsü’nün (ODI) yaptığı obezite artış oranlarıyla ilgili çalışmalar, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Şu anda dünya çapında obezite oranının 1/3 olduğunu yani her 3 kişiden birinin obez olduğunu ortaya çıkaran ODI, çözüm için devletlerin aynen sigara kampanyaları gibi kampanya ve ciddi uzun süreli planlar yapmaları gerektiğini önermektedir.

Artan obezite oranı, önümüzdeki yıllarda kalp krizi, inme, diyabet vb. hastalıkların görülme oranını daha da artıracaktır. BKİ (Beden Kitle İndeksi) % 25’ten fazla olanların yani obezlerin tüm dünyadaki oranı 1980’de % 23 iken, 2008’de % 34’e çıkmıştır. Bu artışın başlıca nedenleri olarak beslenme alışkanlıkları değişmiştir. Özellikle de tahıldan yağ, şeker ve hayvani gıdaların ağırlıkta olduğu bir diyete geçiş olmuştur. Gelir düzeyinin yükselmesi, istediği gıdalara kolayca ulaşılabilinmesi, işlenmiş katkılı kullanma ömürleri uzatılmış ürünlerin bolluğu, reklamlar, medya vb. nedenler beslenmeyi, aşırı kalori yüklenmeyi kolaylaştırmıştır. Bu kalori yüklenmesi orta sınıf insanlarda daha büyük oranda olmaktadır. Bu nedenle tahıl ağırlıklı, katkısız, kalorisi az gıdalarla beslenmek obezite ile mücadelede ana prensiptir.

Flexitaryen diyet / esnek diyet

Bıktırıcı, uygulanabilirliği zor, kabul edilmesi müşkül diyetler, çözümü flexible (esnek) diyete taşımıştır. Bu diyette ne aşırı hayvansal protein tüketilmekte ne de keskin sınırlı bir vejeteryan rejim uygulanmaktadır. Et, balık, tavuk yendiği gibi bol sebze ve meyve de tüketilebilmektedir.

Bu diyet kilo verdirebilir. Bol sebze ve meyveyle kişi posayı bol alacağı için doygunluk hissi nedeniyle daha az kalori alacaktır. Açlık krizleri olmayacak, atıştırmalık aramayacaktır. Bu diyet orta yaşın üstünde kalp hastalığı ve diyabet hastalığı olanlarda kolay uygulanabilir. Kolay kabul edildiğinden de uygun aktivitelerle kombine edildiğinde olumlu sonuçlar verir.

Yine zerdeçal, niye zerdeçal?

Zerdeçal bağışıklık sistemi güçlendiren, direnci artıran özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra damar sertliğinin oluşmasını geciktiren etkileri yanında yeni bir kullanım alanı daha saptanmıştır. O da önümüzdeki yılların en büyük sağlık sorunlarından biri olarak tanımlanan alzheimer hastalığıdır. Temelinde beyinde bazı plak yapısında maddelerin birikmesiyle oluşan bu hastalığı, zerdeçal bu plakların oluşmasını yavaşlatarak engellediği yönünde bazı çalışma sonuçları açıklanmıştır.

Bakmadan Geçme