Nur içinde uyusun!

Sokrates, 'Bildiğim bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir' demiş. Bu söz, aynı zamanda kitabın...

Haber

Sokrates, “Bildiğim bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir” demiş.

Bu söz, aynı zamanda kitabın da adı. Sokrates; Yunan felsefesinin kurucusu, günümüz kişisel gelişim kavramlarının öncüsü, insan ve insanca yaşam hakkında konuşan ilk filozoflardan biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda bilinen ilk idam edilen düşünür. Düşünmenin ödülü, idam edilmek olmuş…

“İnsan doğasıyla ilgili gerçekleri ortaya koymak dünyanın en tehlikeli işidir. Kimse gerçekte ne olduğunu bilmek, duymak istemez.”

Zaman zaman öyle bilgilerle karşılaşıyorum ki “Yahu ben bunu daha önce niçin öğrenemedim?” diye soruyorum kendi kendime.

Örneğin ‘Başın sağ olsun’ dileği.

Bir yerde gördüm, ‘başın sağ olsun’ deyince aslında dileğimiz ‘sen sağlıklı ol’ anlamına gelmiyormuş. Eski Türkçede ‘baş’, yara demekmiş. ‘Sağ’ da iyileştirmek fiilinin kökeni: Sağaltmak… Yani başın sağ olsun derken aslında ‘yaran iyileşsin’ dermiş atalarımız. Sabır dilemek gibi…

Bu bilgiyi birkaç kaynaktan doğrulamaya çalıştım. O önüme çıkan birkaç kaynak da benzer bilgiler içeriyordu.

Hani kalıplaşmış ifadeler vardır. Bazen ne anlama geldiğini bilmeyiz ama söyleriz işte. “Nur içinde uyusun” veya “Işıklar içinde uyusun” gibi… Hoca, mezarda dua okurken, “Kabrini pürnur eylesin” der. Kimileri sözün anlamını bilmediği için bazen ‘birnur’ gibi yanlış söylerler.  “Kabrini ışıklarla doldursun” demektir.

Mezarda nur içinde uyumak!

Şimdilerde de “Devri daim olsun” sözünü sıkça görüyorum. Bu cümleyi kuranlar da Alevi inancı çevresinde olanlar.

Giden gidiyor. Ben, ‘anılarıyla yaşasın’ demeyi tercih ediyorum…

**

“Ad günün kutlu olsun” sözü de özellikle Facebook sayfalarında kendini göstermeye başladı. ‘Doğum günün’ veya ‘yaş günün’ yerine.

Bunu da eski Türk geleneklerini anımsatanlar kullanıyor. Dede Korkut zamanlarını. Hani Dedem Korkut, 15 yaşına gelen Bayındır Han’ın oğlu bir boğayı yenince ‘Boğaç Han’ adını vermiş ya!

Güzelim “doğum günün kutlu olsun” varken…

**

Güzelim ‘günaydın’ ve ‘iyi günler’ varken ‘hayırlı sabahlar’ veya ‘hayırlı günler’.

**

‘Allah kolaylık versin’ veya ‘Allah işini rast getirsin’ varken “Allah yar ve yardımcın olsun”.

Yeni bir kültür yaratmak… Kullanılanı düşman veya eskimiş olarak kabul ederek dilde fark yaratmak…

Daha neler duyacağız ve öğreneceğiz bakalım…

Bakmadan Geçme