Nekahet
Hastalık sonrasında hastanın tekrar eski sıhhatine kavuşması için geçen zamana nekahet süresi ve hastanın bu süre...
Hastalık sonrasında hastanın tekrar eski sıhhatine kavuşması için geçen zamana nekahet süresi ve hastanın bu süre içindeki haline de halk arasında nekahet, tıp dilinde ise konvalesans denir. Bu süre içinde de hastanın iyi bakılması gerekir. Bunun için doktor perhiz tavsiye etmemişse hastaya çeşitli yiyecekler verilir ancak yiyeceklerin iyi pişirilmiş ve iştah açıcı bir şekilde hazırlanmış olması gerekir.
Hastanın eski sıhhatine en kısa zamanda kavuşması için aşağıdaki reçeteler uygulanır.
Reçete 1: Dört bardak suya 20 gram kuşkonmaz konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çorba kaşığı içilir.
Reçete 2: Dört bardak suya 20 gram kuşdili konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 3: Dört bardak kaynak suya 25 gram melekotu yaprağı konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 4: İki tane ceviz içi, toz haline gelinceye kadar dövüldükten sonra bir çorba kaşığı balla karıştırılıp yenir.
Reçete 5: Dört bardak suya dört tutam aslanpençesi yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çorba kaşığı içilir.
Reçete 6: Dört bardak suya beş tutam ayıüzümü yaprağı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 7: Dört bardak suya bir çorba kaşığı merzengüş çiçeği konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 8: Dört bardak suya bir çay bardağı dolusu Frenk üzümü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 9: Dört bardak suya beş gram havlıcan konup 15 dakika kaynatılır. Günde üç kere birer çay bardağı, bir kahve kaşığı bal karıştırılarak sıcak içilir.
Reçete 10: Dört bardak suya 30 gram kantaron kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çorba kaşığı içilir.
Reçete 11: Bir çay bardağı sıcak suya üç tane karanfil konur. Beş dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir. Sabah akşam tekrarlanır.
Reçete 12: Bir çay bardağı sıcak suya bir kahve kaşığı kekik konur. Beş dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir.
Reçete 13: Dört bardak suya üç çorba kaşığı kişniş konur. Haşlandıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer çorba kaşığı içilir.
Reçete 14: Dört bardak suya üç tutam misk otu konur. Haşlandıktan sonra süzülür. Günde üç kere birer kahve fincanı içilir.
Reçete 15: Dört bardak suya beş gram pelin konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde üç kere ikişer çorba kaşığı içilir.
Reçete 16: İki su bardağı çiğ süt, sırlı bir kapta hafif hafif ısıtılır. Bu sırada karıştırılmaz ve her yerine birer damla limon suyu akıtılır. Süt, kesildikten sonra üzerine bir kahve kaşığı tarçın, bir çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu ve bir çorba kaşığı süzme bal konup iyice çırpılır. Tamamı bir kerede içilir.
AYRICA fındık, yer elması, kayısı, tatlı badem, kestane, hurma, incir, portakal, elma, üzüm, mısır, kereviz, enginar, patates, fasulye, su teresi salatası, ıspanak salatası, çiğ yumurta, bal yenebilir.
Bakmadan Geçme





