• Haberler
  • “Muhtarlık gönüllülük esasına dayanır'

“Muhtarlık gönüllülük esasına dayanır'

Gazeteniz Küçük Menderes, bundan böyle her hafta bir mahalle muhtarını sayfalarına konuk edecek. 'Mahallemizin Sesi' köşesine...

Gazeteniz Küçük Menderes, bundan böyle her hafta bir mahalle muhtarını sayfalarına konuk edecek. ‘Mahallemizin Sesi’ köşesine Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı ve İnönü Mahallesi Muhtarı Nihat Savuran ile başlıyoruz.

Savuran, siz değerli vatandaşlarımıza muhtar olmanın sorumluluklarını ve gerçekleştirdiği hizmetleri anlattı.

Bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1994’ten beri İnönü Mahallesi Muhtarlığı yapmaktayım. 1996’dan beridir de Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanlığı’nı yürütmekteyim. Bununla beraber pek çok sivil toplum kuruluşunda (STK) görev almaya devam ediyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım. On yıl terzilik yaptım. Yirmi yıl ise bakkal dükkanı işlettim. Şu an ise yalnızca muhtarlık ve dernek başkanlığı görevimi sürdürmekteyim.

Muhtarlık görevi sizce nasıl?

Muhtarlık, çok kutsal bir görev. Ekonomik koşullarının iyileştirilmesinden sonra bazı kesimler tarafından tercih edilen bir meslek haline geldi. Bizim muhtar olduğumuz dönemde gönüllük esası vardı. 1994 yılında aylık 18 lira alırdık. Bu rakamı da aylık değil, üç aylık alırdık. Şu anda ise devlet, muhtarlara aylık 2000 lira ödeme yapıyor.  Sosyal güvencesi olmayan muhtar kardeşlerimizin güvencesini yine devlet yapıyor. Pek çok kamu kurum ve kuruluşunda, halk arasında da çok fazla değer görüyorsunuz. Bununla beraber öncesinde muhtarlık, çok daha zevkli bir meslekti çünkü az önce de dediğim gibi eskiden gönüllülük esasına dayanıyordu. Dolayısıyla yalnızca bu işi gerçekten yapmak isteyenler muhtarlığa adaylığını koyardı. Bazı arkadaşlarımız gocunacaklar ancak şu anda kimi muhtarımız bu işe ekonomik olarak bakıyor. 

Bir mahalle muhtarı olarak en sık karşılaştığınız sorun nedir? Çözüm odağı olarak nasıl bir yol izliyorsunuz?

Mahalle muhtarı olarak mahalle sakinlerinin her türlü sorunuyla iç içe olursunuz. Vatandaş, kişisel sorunlarını da sizle çözmek istiyor. Kız kaçar, baba bize koşar. Komşular arasında kavga çıkar, vatandaşlar bize gelir. Bunlar tabi ki işin esprisi. Mahalle olarak en büyük sorunumuz, yağmur yağdıktan sonra rögarlardan ters su çıkışının olması. Bir diğer problemimiz ise çok fazla sokak hayvanının mahallemizde barınıyor olması. Sokak hayvanlarına karşı değiliz ancak mahallemizde rahatsızlık yarattıklarını söylemek mümkün. Kimi mahalleli; köpeklerin havlamasından korkuyor, çocuklarımız huzursuz oluyor. Mahalle sakinlerinden en çok duyduğum sorun ise kilit taşların ne zaman sokaklarımıza döşeneceği konusu.

Çözüm olarak, özellikle yağmur suyu kapsamında rögarların iyileştirilmesi hususunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne memnuniyetsizliğimizi ilettik. Projenin hazırlandığını biliyoruz ancak ne zaman faaliyete geçeceği hususunda bir fikrimiz yok. Sokak hayvanları kapsamında gelen şikayetler sonrası Ödemiş Belediyesi’ne bağlı barınakta çalışan veteriner arkadaşlarımızla iletişime geçtik. Oradaki arkadaşlarımız da çok ilgili davranıyor. Ancak sorunu tam anlamıyla çözebilmiş değiliz.

Mahallenizde göç ve nüfus artışı oranlarında değişiklik gözlemliyor musunuz?

Mahallemizin 10 bin nüfusu var. 7000’e yakın seçmenimiz bulunuyor. Yeni yapılar, biraz daha Zafer Mahallesi’ne doğru kaymış durumda. Geçtiğimiz yıla kadar şehrin en fazla nüfusu bizde iken bu yıl Zafer Mahallesi’nin çok daha kalabalık olduğunu söylemek mümkün. Kentsel dönüşümün yeni hastane taraflarına kaymasından dolayı göç ve nüfus artışında da değişiklik bulunmamakta.

Mahallenizin geçim kaynakları nelerdir?

Ödemiş’in geçim kaynağı tarım olduğundan mahallemizin de en büyük geçim kaynağının tarım olduğunu söylemek hatalı olmaz. Bununla beraber her mahallede olduğu gibi kamu kurumunda çalışan işçi ve memur kesim ile esnaf vatandaşlarımız da bulunmakta.

Ödemiş Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl?

Bir muhtar, belediye ile geçinemiyorsa iyi işler çıkarması mümkün değil. Belediye başkanlarımız, siyasi kimliklere sahip insanlar. Bu dönem, bir öncekinden farklı görüşlere sahip bir başkanla devam ederken gelecek dönem de şimdiki dönemden farklı görüşte bir belediye başkanı koltuğa oturabilir. Bu kapsamda biz, siyaset gözetmeksizin her bir başkanımızla mahallemiz adına iyi işler yapabilme düşüncesiyle iyi geçinmeye devam ediyoruz. Ödemiş Belediye Başkanımız Mehmet Eriş, bir dediğimizi iki etmemeye çalışıyor. Bunun farkındayız ve bu doğrultuda da ilerlemeye devam edeceğiz.

Park-bahçe bakımı ve dizaynı konusunda çalışmanız var mı?

Mahallemizin konumundan dolayı da yeşil sahaya sahip olmadığını söylemek gerekiyor. Bununla beraber gelecek dönem için mahallemize park yapılırsa hareketlilik ve renk açısından çok da güzel olabilir. Ancak şu an öyle bir projemiz yok. Sadece Ödemiş Belediye Başkanımızdan isteğimiz var. Mahallemizde bulunan küçük parkların içindeki çocuk oyun alanlarının yenilenmesi ve de bakımın sağlanması, mahallemizde yaşayan çocuklu ailelerimizi çok mutlu eder.

Mahallenizdeki ibadet ve eğitim yerleri hakkında bilgi verir misiniz?

Mahallemizde iki okulumuz var: Atatürk İlkokulu ve Ödemiş Ortaokulu. Ödemiş’in talep gören iki okulunu mahalle sınırlarımızda barındırmaktan büyük gurur duyuyoruz. Başta okul müdürleri olmak üzere öğretmen arkadaşlarımızı da tebrik etmek lazım. Okullarımız yalnızca mahallemizden değil, pek çok mahalleden talep gören sayılı okullar arasında. İbadethane olarak da bir cami ve mescidimiz bulunmakta. Bu konuyla alakalı memnuniyetsizliğimiz yok.

Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

16 merkez mahalle, 83 kırsal mahallemiz bulunuyor. Bugün merkez mahallede yaşanan sorunlarla kırsal mahallelerde yaşanan sorunlar aynı değil. Kırsal mahallelerimizin de iyi hizmet aldıklarını düşünüyorum. Türkiye’nin sayılı derneklerinden bir tanesiyiz. 98 muhtarımla birlikte sürekli iç içe ve kontak halinde olduğumu da söylemek mümkün. Muhtarlarımız, mahalleleri için elinden gelenleri yapıyor. Arkadaşlarıma elimden geldiğince yardım etmeye de çalışıyorum. Her sorunda, her sıkıntılarında tüm muhtar kardeşlerimin yanındayım.

Ece Köseoğlu

 

 

Bakmadan Geçme