MUCİZEYİ İNCELEMEYE DEVAM!
Konuyu dağıtmadan kaldığımız yerden yine devam ediyoruz… 19.Hafta * Bebeğiniz neredeyse 230 gram ve vücudu lanugoya...
Konuyu dağıtmadan kaldığımız yerden yine devam ediyoruz…
19.Hafta
* Bebeğiniz neredeyse 230 gram ve vücudu lanugoya (Fetüste ilk aylarda çıkan ve doğum anında dökülen ince kıllar.) ilave olarak, nazik teninin sudan çatlamasını ve soyulmasını önlemek üzere vernix caseosa adı verilen kremsi bir madde ile kaplanacaktır. Prematüre doğan bebeklerin vücudunun bu peynirsi tabaka ile kaplı olduğu görülür.
* Beyinde, kasları beyne bağlayan milyonlarca motor nöronu oluşmaktadır. Böylelikle bebek, istemsiz hareketlerin yanında, parmağını emmek gibi bilinçli kas hareketlerini de yapmaya başlayacaktır.
20.Hafta
* Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 260 gram ağırlığı ve kafadan popoya kadar boyu14-16 cm.
* Bebeğin rahim içerisinde kapladığı alan artmaya devam ediyor ve ilerleyen zamanlarda annenin ciğerleri, midesi, mesanesi ve böbreklerine baskı yapmaya başlayacak.
* Bebeğin vernix caseosa (koruyucu kremsi bir tabaka) tabası altındaki cildi kalınlaşıyor ve dermis, epidermis ve cilt altı dokusu olmak üzere katmanlaşıyor.
* Bebeğin saç ve tırnak gelişimi devam ediyor.
* Bu hafta bebeğinizin uyku ritminin farkına varmış olabilirsiniz.
21.Hafta
* Bebeğinizin etrafını sararak bir tampon vazifesi gören ve onu koruyan amniyon sıvısı bu hafta yeni bir işlev daha görmeye başlayacak.
* Bebeğin bağırsakları, bebeğin yuttuğu amniyon sıvısında bulunan küçük bir miktar şekeri emerek kalın bağırsaklara aktaracak kadar gelişti.
* Ancak bebeğin gerek duyduğu tüm gıdayı halen plasenta temin ediyor.
* Bugüne kadar bebeğinizin karaciğeri ve dalağı kan hücrelerini (bebeğin karaciğeri doğum gerçekleşene kadar kan hücresi üretmeye devam eder) üretiyordu ancak artık kemik iliği de hücre oluşumuna katkı sağlayacak kadar gelişti.
22.Hafta
* Bebeğinizin dünyayı tanımak için kullanacağı duyular her geçen gün gelişiyor.
* Tat bezleri dilin üzerinde oluşmaya başladı ve sinir uçları ve beyin gelişimi bebeğin dokunmayı hissetmesine elverecek ölçüde gelişti. Bebeğiniz bu dokunma duyusunu kullanmak amacıyla yüzüne dokunabilir, parmağını emebilir.
* Bebeğin üreme sistemi de gelişmeye devam ediyor. Erkek bebeklerde testisler karından torbaya doğru inmeye başladı ve kız bebeklerde rahim ve yumurtalık yerine yerleşti, vajina gelişti.
* Bu hafta yaklaşık 425 gr. ağırlığında ve 18 cm. uzunluğunda olan bebeğinizin kaşları da oluştu!
23.Hafta
* Bebeğin ten rengini veren pigmentler bu hafta depolanmaya başlıyor.
* Bebeğin cilt altında yağ birikiyor olmakla birlikte cilt bu yağlara çok gevşek bir şekilde tutunur ve bu yüzden bebeğinizin cildinin buruşuk bir görüntüsü vardır. Bunun nedeni cildin yağ birikimine kıyasla çok daha hızlı bir şekilde üretilmesidir.
* Bebeğin bu hafta günlük çalışma rutini el ve ayak parmaklarının, kolların ve bacakların sürekli hareket ettirilmesini içermektedir. Bunun sonucu olarak daha şiddetli hareketler hissetmeniz mümkündür.
* Yaklaşık 450 gram ağırlığında ve bu haftanın sonunda doğum gerçekleşmesi halinde tıbbi bakım sayesinde bebeğin yaşama şansı olabilir.
24.Hafta
* Bebeğiniz halen oksijeni plasenta aracılığıyla temin etse de, dünyaya geldikten sonra akciğerleri oksijen almaya başlayacaktır.
* Dış dünyaya hazırlık amacıyla bebeğin akciğerleri sürfaktan üretmeye başladı.
Sürfaktan; Nefes verdiğimizde akciğerlerimizdeki hava keseciklerinin çökmesini ve birbirine yapışmasını önleyerek rahat soluk alıp vermemizi sağlayan bir maddedir.
* İç kulak tam anlamıyla gelişmiş olduğundan bebeğiniz baş aşağı veya yukarı doğru durup durmadığını anlar. İç kulak vücudun dengesini kontrol eder.
* Bebek bu hafta yaklaşık 600 gram ağırlığında ve 30 cm. boyunda!
25.Hafta
* Bebeğinizin incecik tırnakları da dâhil tamamen gelişmiş olan elleri artık çevresinde bulunan şeyleri hissedebiliyor. Buna kendi cildi ve hatta göbek kordonu da dâhil. Artık parmaklarını yumruk yapacak şekilde bükebiliyor.
* Bebeğinizin uykuda ve uyanık olduğu zamanları fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğin hareketlerini en fazla yatar vaziyette dinlenirken hissedersiniz.
* Bebeğin işitme duyusu da gelişti ve artık sizin sesinizi duyabiliyor!
* Omurga yapıları, 33 omur, 150 eklem ve 1000 bağ oluşmaya başladı.
* Akciğerlerdeki kan damarları gelişiyor ve burun delikleri açılmaya başladı.
* Bebek yaklaşık 700 gram ağırlığında ve kemiklerin sertleşme süreci devam ediyor.
26.Hafta
* Retinanın gelişmesine olanak vermek için bebeğin göz kapakları bugüne kadar kapalıydı, bu hafta göz kapakları açılmaya ve bebeğiniz göz kırpmaya başlıyor!
* Bebek bu haftada yaklaşık 850 gr ve hala çok buruşuk bir görünümü var.
* Ancak gelecek 14 hafta boyunca düzenli olarak kilo almaya devam edecek ve buruşuk görünümü de kaybolacak.
* Geçen hafta akciğerlerdeki kan damarları gelişmeye başlamıştı, bu hafta da akciğerlerde hava kesecikleri oluşmaya başladı.
* Ayrıca akciğerler sürfaktan üretmeye de başladı, ancak miktarları bebeğin dış dünyada solunum yapmasını sağlayacak düzeyde değil henüz.
27.Hafta
* İkinci trimesterin ( 9 aylık gebelik süresinin her 3 aylık dönemlerine verilen addır) bu son haftası itibariyle bebeğiniz doğduktan sonra görüneceği biçimi aldı, tek farkı daha ufak ve daha zayıf olması.
* Ancak, akciğerler, karaciğer ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmadı.
bunların yanında, beyin de hızlı gelişimine devam ediyor.
* Bebeğinizin işitmesi gelişmeye devam ettiğinden sizin ve eşinizin seslerini tanımaya başlayabilir. Ancak kulakları, cildi amniyon sıvısından koruyan koyu kıvamlı kremsi bir tabaka olan vernix ile kaplı olduğundan sesler olduğundan daha tok, derinden ve kalın gelebilir.
28.Hafta
* Bebek 1100 gr. ve 25 cm. (tepeden popoya).
* Bebeğin beynindeki kıvrımlar gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor.
* Ayrıca yağ katmanları birikmeye ve saçlar da uzamaya devam ediyor.
* Şu anda toplam yağ dokusunun %2-3’ü oluşmuş durumda.
* Göz kapakları açık ve gözlerin gelişimi tamamlandı.
* Kas tonu yavaş yavaş iyileşiyor.
* Bebeğinizle bol bol konuşmayı ihmal etmeyin çünkü artık sesinizi tanıyor!
29.Hafta
* Bebek hala son derece hareketli ve güçlü tekmelerden yumruklardan bazıları nefesinizi kesiyor.
* Bebeğin başı gövdesi ile orantılı hale geldi.
* Beyin ilkel solunum ve beden ısısı kontrolünü yapıyor.
* Gözler yuvası içinde hareket edebiliyor ve bebeğin ışık, ses, tat ve koku hassasiyeti artıyor.
* Kemik iliği de sürekli olarak alyuvar üretiyor.
* Bebeğin böbrek üstü bezleri androjen ve östrojen gibi hormonları üretmeye başladı. Bu hormonlar anne vücudunda prolaktin hormonunu harekete geçirir ve bu da hayatının ilk günlerinde bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayacak olan kolostrumun üretilmesine neden olur.
30.Hafta
* Bu hafta ağırlığı 1400 gram ve boyu 27 cm. olan bebeğiniz kilo almaya ve cilt altında yağ katmanlarını oluşturmaya devam ediyor. Bu yağlar bebeğin daha az buruşuk görünmesini sağlıyor ve doğduktan sonra da bebeğin vücut ısısını korumasına yardım edecek.
* Bebeğin göz kapakları açılıp kapanıyor ve ayak tırnakları uzuyor.
* Rahim içinin karanlık bir yer olduğunu zannederiz, oysa rahim içindeki ışık düzeyi annenin bulunduğu ortama göre değişir ve bebek de bunu fark edebilir!
* Artık alyuvar üretiminden kemik iliği sorumlu.
* Bebek doğum sonrası solunum için hazırlanmak amacıyla soluk alıyormuş gibi yaparak diyaframını sürekli hareket ettirerek solunum alıştırmaları yapıyor.
* Bu hareketler oldukça ritmiktir ve kazayla amniyon sıvısını yutması halinde bebeğin hıçkırmasına bile neden olabilir!
Pazartesi yine görüşmek ve kaldığımız yerden devam etmek üzere, hoşça ve sağlıkla kalın inşallah…
Sevgiler
Bakmadan Geçme





