• Haberler
  • Melodi Psikolojik Danışmanlık Merkezi törenle açıldı

Melodi Psikolojik Danışmanlık Merkezi törenle açıldı

Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Tuğçe Aslıtürk, Ödemiş'te geçtiğimiz gün Melodi Psikolojik Danışma Merkezi'ni açtı. Diğer...

Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Tuğçe Aslıtürk, Ödemiş’te geçtiğimiz gün Melodi Psikolojik Danışma Merkezi’ni açtı. Diğer merkezlerden farklı olarak Neurosound tekniği ile dikkat ve algı geliştirme merkezi olarak da adı geçen Melodi Psikolojik Danışma Merkezi’nin açılışında Aslıtürk’ü sevenleri yalnız bırakmadı.

Cumartesi günü saat 15.00’te Zafer Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı Numara 106 Kat 1 Daire 2’de açılışı yapılan merkeze Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ile eski Ödemiş Belediye Başkanı Münir Bezmez de katıldı. Aslıtürk, heyecanını dile getirerek,”Melodi Psikolojik Danışma Merkezi, aynı zamanda Neurosound Dikkat Algı Geliştirme Merkezi’nin Ödemiş şubesi. Çocuk, ergen ve yetişkin dikkat, algı birimlerinden oluşan Melodi Psikolojik Danışma Merkezi’ne bütün Küçük Menderes Havzası’nı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Neurosound nedir?

Araştırmalar, frekans aralıkları ile sinir sistemi arasında belirli problem alanlarına odaklanmıştır. Düşük frekanslarla gevşeme ve ince motor aktivitesini düzenleme, frekans aralıkları yükseldikçe dikkat, odaklanma, mantık muhakeme, dil gelişimi gibi bilişsel becerilerin gelişmesi sağlanır. Bu etkilerin yanında travmaların çözülmesi, depresyon, kaygı ve korkuların giderilmesi gibi doğrudan terapi desteği gerektiren alanlarda ise bu frekanslardan  nasıl yararlanılacağı konusunda değişik yöntemler ve programlar geliştirilmiştir.

 

Neurosound, düşük ve yüksek frekanslı sesleri çeşitli şekillerde işleyerek nöral sistemi uyaran ve birçok bilişsel, psikolojik ve davranışsal problemin çözümüne etki eden ses modülasyon sistemidir. Beynimiz ve sinir sistemimiz üzerine etki eden sistem, sadece frekans aralıkları değildir. Etki mekanizması frekanslarla birlikte birçok özelliği de kullanmayı gerektirir. Öncelikle yoğun bir ses dizisi içerisinde düşük frekanslı sesleri filtreleyerek yüksek frekanslı sesleri ayrıştırır. Sağ ve sol kulağa farklı frekanslarda uygulama yapılır. Çünkü sağ kulak ile sol beyin, sol kulak ile sağ beyin arasındaki ilişki frekanslar üzerinden aktive edilir. Yüksek frekanslı sesler dinletilirken beynimize bu sesleri ilk defa dinliyormuş algısı yaratan sürpriz etkisi ve yine ayrıca uyarıcı etki oluşturan bir başka mekanizma da devrededir.

 

Sesler sadece kulak yoluyla değil, aynı zamanda bone connection yani kemikten ses iletimi kanalı ile de verilerek yine sinir sistemi bir başka uyarıcı yardımıyla da uyarılır. Programın belirli evrelerinde ise yine kemikten ses iletimi mekanizmasına bağlı mikrofon uygulaması ile kişinin kendi sesini yeterince duyması sağlanır. Özellikle konuşma bozukluklarında bu uygulama, oldukça etkili bir uygulamadır. Yine çeşitli vakalarda müziğe bir de anne sesi eklenir. Anne sesinin buradaki işlevi ise çocukların bebeklik travmalarının çözülmesine katkı sağlamaktır.

 

Kısaca Neurosound sistemi, yüksek frekanslı sesleri birçok mekanizmayla işleyerek bilişsel gelişim sağlayan son nesil bir cihazdır. Bu sistemin yetenekleri bunlarla sınırlı değildir. Disleksi uygulamalarında yine kendine has özellikler yanında ayrıca yararlanıcının problemine göre kişiselleştirilebilen programlarda mevcuttur.

 

Ece Köseoğlu

 

 

Bakmadan Geçme