Yoga Nidra Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanskrit bir sözcük olan Nidra uyku tanrısı ve aynı zamanda uyku anlamına gelir. Yoga, birleşme anlamına gelen yug kökünden türetilen başka bir Sanskrit sözcüktür.

Yogiler, psikologlar ve fizyologlar insanlarda 3 farklı bilinç hali kabul ederler: uyanıklık, rüya, derin uyku.

Yoga Nidra yaparken zihin, bu bilinç halleri arasındaki bir sınırın üzerinde kalır ve beyindeki elektrik aktivitesinin belirli şablonları ile bağlantı içinde olur.

Beyin, uyanık haldeyken Beta, rüya halindeyken Teta, derin uykudayken Delta dalgaları yayar. Yoga Nidra ise, bilinci uyku ve rüya halleri arasında tutarak Alfa boyutunda dalgalar ortaya çıkarır ve bu dalgaları besler.

Uykuda rüya görme katmanındayken, bilinç altı zihin baskın durumdadır. Bastırılmış korkular, arzular, baskılanmışlıklar ve derinlerdeki düşünceler aktif bir şekilde kendini ifade alanı bulur.

Derin uykuda ise bedenin gevşemiş ve rahatlamış olması gerekir. Derin uykuya, etkilerinden dolayı Brahma Gecesi veya Yaradılışın Rahmi adları verilmiştir. Bu denli önemli ve anlamlıdır.

Yoga Nidra yaparken içine girdiğimiz halde, uyanıklık ve rüya halleri arasında oluruz. Bu hal normalde 3-5 dak. sürer. İşte Yoga Nidra yaptığımız süre boyunca rüya ve uyanıklık hali arasında gider gelirken, Beta ve Teta dalgalarının arasında Alfa dalgaları patlamaları yaşanan uzunca bir süre oluşur.

Alfa dalgaları boyunca derin gevşeme, bilinçli rüya görme ve arketipsel görüntüler deneyimlenir. Yoga Nidra, aradaki bu alfa dalgalarının oluştuğu süreyi daha uzun hale getirmeyi bize öğretir.

Pek çok insan uykuya dalarken betadan deltaya, uyanık halden rüya görme haline birden geçtikleri ve alfa dalgalarının ağırlıklı olduğu dönemi yaşamadıkları için yorgun uyanırlar.

Kaslarını, zihinlerini ve duygularını gevşetememişlerdir. Derin gevşeme uyku halindeyken bile ancak alfa dalgalarının yoğun olduğu süreçte gerçekleşebilir. bu yüzden Yoga Nidra uygulamaları yapan kişilerde uyku kalitesi yükselir, uyuyamama sorunu çözülür.

Yoga Nidra yapmak, hem zihnin hem de bedenin kendini yenilmesi hatta onarması bakımından yararlı olur.

Yoga Nidra (bütünleşerek uyumak) tam bir fiziksel, zihinsel ve duygusal gevşeme haline ulaşmak için sistematik ve bilimsel bir yöntemdir. Düzenli uygulandığında stres kaynaklı tüm gerginlikler giderilir, kişinin uyku ihtiyacı azalır. Kişi, zinde, mutlu ve gerçekten dinlenmiş biçimde uyanarak, güne pozitif başlar.

Yoga nidra, uyku yogası ya da yogik uyku olarak Türkçeleştirilebilir. Yoga uykusunu herkes uygulayabilir. Bunun için sadece sırtüstü uzanabileceğiniz sessiz bir yere gereksinme vardır. Ortalama otuz dakika süren uygulama sırasında kesinlikle uyunmamalıdır. Başka bir deyişle yapılması gereken bilinçli bir uykudur.

Yogik uykuda bedensel etkinlik en az düzeydedir. Zihin ise sistematik bir şekilde, önce tek tek organları rahatlatır. Fiziksel rahatlama sağlandıktan sonra sıra daha derinlerdedir. Nefese yoğunlaşılır; bu, yatarak yapılan bir tür meditasyonu andırır, Zen Meditasyonuna benzer bir şekilde nefesler sayılır. Son bölüm, görselleştirmeler bölümüdür. Zihinle kasların tam gevşemesi, nefeslerle gerginliklerden arınmanın ardından tam bir imgelem dünyasına girilir.

Bir rehber eşliğinde ya da Cd’den dinleyerek yapıldığında etkili sonuç alınır. Bununla birlikte, gereksinme duyulduğunda daha kısa yogik uyku çeşitlemeleri masa başında, yolculukta, sınav ve toplantılardan önce uygulanabilir. Direksiyon başında ya da dikkat gerektiren herhangi bir durumda kesinlikle Cd dinlenmemelidir.

Yogik uyku, tam olarak uygulandığında dört saatlik bir uykunun sağladığı dinlence sağlanır. Bu, her gün yarım saatlik uyku yogası yapılarak dört saat az uyunacağı anlamına gelmez. Uyku saatinin azaltılması başka etkenlerle de bağıntılıdır, yoga buna sadece yardımcı olabilir.

Binlerce yıldır yogiler tarafından bilinen bu mükemmel rahatlama tekniğine kimi zaman yogi uykusu da denir. Yaklaşık kırk yıl önce Bihar School of Yoga’nın kurucusu SwamiSatyanandaSaraswati tarafından tantralara dayandırılarak günümüzdeki şekli verilmiş ve dünyaya tanıtılmıştır.

Yoga Nidra’da aşamaları:

(1) Kişi Ölü Yatışı / Ceset Duruşu olarak adlandırılan Şavasana’da sırt üstü uzanır.

(2) Önce bedensel farkındalık sağlanır. Kişi aşağıdan yukarıya doğru tüm bedenini hisseder, tüm bedeninin farkına varır.

(3) Daha sonra, beden aşağıdan yukarıya doğru (bazı okullara göre yine aşağıdan yukarı doğru ama aynı zamanda önce bedenin sağ tarafı, sonra sol tarafı) gevşetilir,

(4) Bununla birlikte nefes ve zihinsel sakinleşme de sağlanır,

(5) Böylece düşünceler yavaşlar, akıl tek bir noktaya yönelir,

(6) Beden hissi tamamen kaybettirilerek, çalışmanın konusuna göre kişi “görselleştirme” yoluyla evrensel birliği deneyimler, ya da çakralarını hisseder, ya da sadece nefesini hisseder, ya da psişik sembolleri (Yantralar, mandalalar) görür, ya da bedenleri/kılıfları (kosha) teker teker hisseder, vsvs…

(7) Daha sonra kişi tekrar bedensel farkındalığa geri döner.

Yoga Nidra Nedir?