Yeni hastanemiz hayırlı olsun

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıkıntılı bir inşaat sürecinin ardından nihayet kentimiz, otel konforundaki hastanesine cumartesi günü yapılacak resmi törenle kavuşuyor. Açılış kurdelesini Başbakan Binali Yıldırım’ın keseceği yeni Devlet Hastanesi, son sistem hizmetleriyle vatandaşlarımızın hizmetinde olacak.

Yalnız dillendirilen mevcut sıkıntıdan bahsetmeden olmaz. Vatandaşlarımız, eski hastanemizin fiziki şartlarından çok personel eksikliğinden ve sorumsuzluğundan devamlı olarak şikayet etti. Buna bağlı olarak yeni hastane ne kadar modern olursa olsun içindeki çalışanların hizmet kalitesi, hastalarımız açısından çok daha önemli.

Biliyorsunuz Torbalı Devlet Hastanesi, bizden önce 2017’nin Haziran ayında tamamlandı ve faaliyete geçti. Haliyle yeni hastaneyle ilgili olarak Torbalı halkının nabzını mevcut şikayet hatlarından araştırdım. Buradan size birkaç başlık aktarıyorum…

‘Torbalı Devlet Hastanesi, sözde sağlık hizmeti veriyor’

‘ Torbalı Devlet Hastanesi’nde yeni doktorlar ve doktor değişimi şart’

‘Torbalı Devlet Hastanesi, hastalık hastası yapan hastane’

‘Torbalı Devlet Hastanesi’nde ilgi ve alaka yok’

Bu şekilde şikayetler uzayıp gidiyor. Yani buradan anlaşılacağı üzere hiç kimse ne cihazlardan ne odalardan ne de tuvaletlerden şikayet ediyor. Tek önemli konu, personel kalitesi.

Halbuki devletimiz, sağlık konusunda inanılmaz reformlar gerçekleştiriyor. Mesela görüntü paylaşım projesiyle Ankara’da çekilen bir röntgen, Hakkâri’de görülebilecek. Toplamda 291 farklı ilaç, Türkiye’de üretilecek. Eczanelerde uygulanan karekod hastanelerde uygulanmaya başlayacak. İşyeri hekimlerine e-reçete uygulaması zorunluluğu gelecek. Sosyal güvenlikte 80 olan e-devlet uygulaması 120’ye çıkacak.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin sağlığa maliyet unsuru olarak bakmadığını belirterek hizmet kalitesini geliştirme anlayışında olduklarını özellikle belirtti.

Sadece geçen yıl 350 milyon adet reçete yazılmış. 2018 yılı itibariyle sağlık adına ayırılan bütçe değeri tam 87 milyar lira. Bugün 8200 ilaç, geri ödeme listesinde bulunuyor. Yerli ilaca 2.5 milyar liralık ödeme yapılmış. İlaçların yurtiçinde üretimi teşvik ediliyor. Birinci aşamada 146, toplamda 291 ilaç Türkiye’de üretilecek. Geçen yıl yurtdışından gelen ilaca 1.9 milyar liralık ödeme yapılırken Türkiye’de üretimin artırılması için teşvikler güçlendiriliyor. Çünkü 77 milyarlık sağlık giderinin sadece 25 milyarını ilaçlar oluşturuyor.

Örneğin; yüzde 40 ve üzeri engelli kişilerde sevkler doğrudan yapılacak, tıbbi gerekçe aranmayacak. Vatandaşlar, işitme cihazlarını aldıktan sonra fatura tahsili için SGK’ya gelmek zorunda kalmayacak.

Sonuçta bahsettiğimiz tüm bu yenilikler, belirlenmiş bir personel tarafından sevk ve idare edilecek. İnsanları bu yeniliklerden çok sevk ve idareciler ilgilendiriyor. Bu sebeple yeni hastane yeni bir vizyona sahip kaliteli personel ve doktordan oluşmalı. O zaman bahsedilen konforun ve modernliğin bir anlamı olacaktır. Yani eşeğe altın semer vurmak durumu kurtarmıyor. Herkese sağlıklı gün ve dileklerimle.

Yeni hastanemiz hayırlı olsun