Yeni Ekonomi: Blok Zinciri (Blockchain)

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknoloji sürekli gelişmekte ve yeni yeni fırsatlar kendilerini göstermektedirler. Blok zinciri (blockchain) teknolojisi, şirketlere ve bireylere zenginleşme potansiyeli sunuyor. Eski sistemi komple değiştirecek bir sistemden bahsediyoruz. Sistem daha emekleme aşamasında olmasına rağmen büyük fırsatları içinde barındırıyor. İlk arabanın veya ilk uçağın daha yeni keşfedildiği zamanlarda olduğu gibi bu sistem de işin çok başlarında ve değeri pek anlaşılabilmiş değil. Ancak bu değeri anlayan ve buna yatırım yapanların geleceğin zenginleri olması kaçınılmaz gibi gözüküyor.

Günümüzde iyi tasarlanmış bir itibar sistemi, insanların birbirlerini tanımadıkları ortamlarda güven inşa etmenin en önemli anahtarıdır. İtibarı yüksek satıcıların veya müşterilerin potansiyel müşteriler üzerindeki etkileri, sizin verdiğiniz sözlerden daha fazladır. Günümüzde blok zinciri denen yeni sistem sayesinde kişiler, hiçbir devlete veya kuruma ihtiyaç duymadan sadece bilgisayar yazılımlarına yani algoritmalara güvenerek tüm işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bu güven sistemi öyle bir noktaya gelmiş ki, güvende en uç nokta diyebileceğimiz devletsiz sanal paraların kullanımı aşamasını çoktan geçmiş bulunmaktayız.

Bitcoin, internet üzerinde kullanılan en popüler sanal paralardan biridir. Bu sanal paralar, blok zinciri denilen bir algoritma ile yaratılmaktadır. Algoritması o kadar güvenilir ve sağlamdır ki insanlar, bu sanal parayı kullanmakta hiçbir tereddüt göstermemektedirler.

Sanal paranın mantığı, herkese açık bir borç ve alacak kaydı temeline dayanır. Bankaya gidip para yatırdığımızda hesabımızda rakamlardan oluşan bir para kaydı görünmesi gibi temsilidirler. Yüksek güvenlikli şifrelerle korunan sanal güvenlik sertifikaları ve dağıtık halde bulunan şifreli kayıtlar sayesinde güvenlik altındadırlar.

Normalde paralarınız, bankanın ve bankanın bulunduğu ülkenin garantisi altındadır. Ancak bazı durumlarda çok güvendiğimiz bu kurumların bile hiçbir garantisi yoktur çünkü finansal sistem çöktüğünde paranızı bankanızdan almanız mümkün olmayabilir ya da paranızın değeri çöp seviyesine inerek değersiz hale gelebilir. O nedenle hiçbir sistem, yüzde yüz güvenilir değildir.

Paraların iki çeşit değeri vardır. Bunlardan ilki paranın kağıt değeri, diğeri ise üzerinde yazılı olan ve genel kabul gören nominal değeridir. Irak’ın işgal edilmesi gibi eğer devlet yok olursa parasının değeri kağıt değerine düşer ve söz konusu paranın alım değeri olmaz. O nedenle her belge, biraz da risk içerir.

Ülkenin itibarı, üretim ile birlikte paranın değerini belirleyen en önemli kriterlerin başında gelir. Mesela elinizdeki tapunuz, ülkenin başına geçen kişinin tapunuzu tanımaması halinde hiçbir anlam ifade etmez ve o tapuya göre satış veya borçlanma yapamazsınız. Elinizdeki sahiplik belgelerinin değeri, devletlerin ve kurumların onu tanıması ve garanti altına almasına bağlıdır. Ancak sanal parada veya blok zinciri denen sistemlerde durum böyle değildir. Tarafların hakları kurumlardan bağımsız olarak garanti altındadır ve paranın elde bulundurulma maliyeti yok denecek kadar azdır.

Aslına bakarsanız blok zincir sistemi, mevcut kurumsal yapılar ve devletler için büyük bir tehdittir. Kontrol edilemeyen yapıların oluşmasına zemin sağlar. En basitinden para transferleri için bankalara ihtiyacınız kalmaz. Böylece yüzde onlara hatta yirmilere varan transfer harcamalarınız çok düşük oranlara düşer. Yüksek komisyon ve işlem ücretleri nedeniyle parasını bankalara yatırmak istemeyen insanları ekonomiye kazandırırsınız. Bütün aracılar saf dışı kalır. Oyunun kurallarının yeniden yazılması gerekir.

Yeni Ekonomi: Blok Zinciri (Blockchain)