Yaşamı Kaçırmak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir işe başlamadan önce bunu daha sonra yaparım der misiniz? Genellikle zamanı önemsiz işlerle geçirir sonra da kalan önemli işleriniz için dert yanar mısınız? Önemli bir işe başladığınızda hemen mola verir misiniz? İşleriniz genelde son dakikada mı yetişir?

Bu soruların çoğuna cevabınız evetse, erteleme özelliği baskın bir bireysiniz demektir. Sizin için yapılması gereken işlere başlamak hep zor olur. İyi haber ise şu: erteleme düzeltilebilir bir davranış. Bu haftaki yazımı daha başarılı ve memnuniyet duyduğumuz bir yaşam sürmek için ertelemeye ayırdım. Öncelikle bu davranışın nedenlerine bir bakalım…

Erteliyoruz.

Çünkü mükemmeliyetçi bir yapımız var. En iyisini yapmak adına yaptığımız işin detaylarına takılabiliyoruz çoğu zaman. Bu da işin bitirme zamanını uzatıyor ve harcanan enerji, tükenmişliğe neden olabiliyor.

Çünkü istemediğimiz bir işi yapıyoruz. Çoğumuz beceri ve yetkinliklerimiz konusunda bilinçlendirilmedik. Belki de ailemizdeki herkes avukat olduğu için avukat olduk ya da belki de babamız istediği için doktor.

Çünkü başarısız olmaktan korkuyoruz; ‘’nasılsa başarısız olacağım’’a inanarak gereksiz ya da henüz zamanı gelmemiş işlerle vakit geçiriyoruz. Nasılsa başarısız olacağım inancı bizi baskılıyor ve kaçınıyoruz.

Çünkü yeterince motive değiliz ve başlamak çok zor geliyor.

Hal böyleyken işleri ertelemeyi önleyici bazı önerilerde bulunalım..

  • Öncelikle nelerin acil ve öncelikli oluğunu bulun.
  • Küçük ve hızlı bitirebileceğiniz işlerden başlayın. Hızlı bitirdiğiniz işler size yapabileceğiniz ve devamını getirebileceğiniz konusunda güven verir. Ayrıca motive eder.
  • Yapılacaklar listesi oluşturun. Böylece hiçbir şeyi ertelememiş ve gözden kaçırmamış olursunuz.
  • Bir iş için bir zaman dilimi belirleyin. Bölünmeyin!
  • Bir şeyle uğraşıyorken eğlenmeye ve keyif almaya da bakın. Pek çok iş düşünüldüğü kadar sıkıcı ve ya zorlayıcı değil.
  • İşe başlayın ve bitirdiğiniz her iş için kendinizi ödüllendirin. ‘’Bu iş bittikten sonra kendimi ……… ile ödüllendireceğim’’ diyerek motive edin. Ödüllendirmenin kendinizi iyi hissettirmesi, erteleme davranışınızı ertelemenize sebebiyet verebilir..

Ertelemek yaşamı kaçırmak olabilir. Yaşama sıkı sıkı tutunmanız dileğiyle…

Yaşamı Kaçırmak