Yaratılanı yar bilmek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkalarını ötekileştirmek, aslında başkaları indinde/yanında kendimizi ötekileşmektir. Ötekileş(tir)me, bizi birbirimizden uzaklaştırır ve bu da gözden ırak olanı gönülden de ırak kılar…

İnsanlar, insan olan anne ve babadan doğmakla yaratılışta ve haklarda eşit olarak dünyaya gelirler. Sonradan sahip oldukları bilgi, ahlak, iyilik ve erdemleriyle değerlerine değer katarlar…

Aslında Kur’an’da ve Hz. Peygamber’in hayatında öteki yoktur. İslam’da Müslüman olmayan insanlar, kendi konumlarında kabul edilen ve İslam’a davet edilen davetlilerdir… Bu yaklaşıma itiraz ederseniz farkına varmadan İslam’ın evrensel/cihanşümul oluşuna itiraz etmiş olursunuz…

Örneğin İslam’da her doğan, hür ve masum olarak doğar. Hıristiyanlıkta ise her doğan, günahkar olarak doğduğundan kilisede kutsallık atfedilen suyla vaftiz olur.

Müslüman’ın Müslüman’ı ötekileştirmesi, köle edinmesi İslam’ın değil, Müslüman’ın ayıbıdır.

“İnsan, hür doğmuş ama her yerde zincire vurulmuştur” der Jean Jacques Rousseau.

Hz. Ömer devletin başında iken Mısır valisi Amr ibn As’ın oğlu, bir at yarışına katılır. Yarışı Hıristiyan Kıpti/Mısır halkından olan bir çocuk kazanır.

Bu sonuç, Mısır Valisi Amr b. As’ın oğlunu kızdırır ve “Sen nasıl bir valinin oğlunu geçersin!” diyerek onun başına bir tokat indirir.

Mısırlı çocuk içerlenir ve babasına şikayet eder. Babası, valinin huzuruna çıkarak oğlundan şikayetçi olunca Amr b. As, olayı ağırdan alır ve gerekeni yapmaz. Çocuğun babası, hakkını alamayınca Halife Hz. Ömer’in yaşadığı Medine’ye giderek olanları ona anlatır.

Hz. Ömer, adama kendisinden haber beklemesini söyler. Bu arada Hz. Ömer, Mısır valisi Amr b. As ve oğlunun derhal Medine’ye gelmelerini emreder.

Halifenin huzurunda davacı ile davalı hazır edilir. Durum anlaşıldıktan sonra Hz. Ömer, Mısırlı Hıristiyan çocuğa, “Hadi, sen de valinin oğluna aynı şekilde başından vur” der.

Ardından Hz. Ömer, valinin başındaki sarığı da açtırarak, “Oğlu, babasının makamından güç alarak bunu yaptı. Ona da vur” deyince çocuk, “Ben, bana vurana vurdum. Bu adalet benim için yeterlidir” der ve valinin açılan başına vurmaz.

Hz. Ömer, Mısır Valisi Amr b. As’ a dönerek: “Annelerinin hür olarak doğurduğu insanları ne zaman köleleştirdiniz?” der.

Çünkü o, ahir ömründe “Kimin üzerimde hakkı varsa alsın!” diyen ve biri “Benim bir kırbaç hakkım var” deyince sırtındaki gömleği çıkarıp “Hakkını al” diyen bir peygamberin yolunda gidendi…

Yaratılanı yar bilmek