Teknoloji nerede, ne zaman gerekli?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknoloji gerekli mi? İşi kolaylaştırıyor mu, yoksa karmaşıklaştırıyor mu? Bazen düşünüyorum da acaba Osmanlıda yeniçeri olmak daha mı kolaydı? Tam bunları düşünürken elektrikler kesildi. 5-10 dakika geçti, sıkıntıdan patlayacak gibi oldum. Elim sürekli bilgisayara gidiyor, sürekli “Facebook’ta ne paylaşıldı?” diye düşünür olmuşum. O an anladım, ben bir teknoloji ve internet bağımlısıyım. Elektrik kesildiği zaman ne yapacağımı bilemediğimi fark ettim.

Düşününce günlük hayatta işim gereği ve özel hayatımda bilgisayarım ve telefonumu elimden hiç düşürmüyorum. Televizyon sürekli açık. Aslında ne kadar büyük bir kayıp. Çünkü o cihazların başında geçirdiğim sürede hayat devam ediyor. Bazı yönlerimin körelmeye başladığını fark ettim. Eskiden arkadaşlarla buluşup sohbet ederdik. Şimdilerde ise ne konuşacağımızı bilemiyoruz ya da direkt “Şunu gördün mü? Facebook’ta paylaşmış, şöyle olmuş, böyle olmuş” diyaloglarına dönüştü.

Eskiden merak ettiğimiz, hatırladığımız eşimizi dostumuzu arar sorardık ,“Nasılsın?”, “Ne yapıyorsun?”, “İyi misin?” cümleleri çok önemliydi. Şimdilerde ise açıyoruz sosyal medyayı, ne yaptığını görüyor ve takip ediyoruz. Teknolojinin insanı yalnızlaştırdığını düşünüyorum artık. Tabi hata teknolojide değil. Olmasaydı, hayatımız daha zor olurdu. Hata bizde. Nasıl kullandığımızı bilmediğimiz ya da ihtiyacımızın olup olmadığını bilmediğimiz birçok teknolojik cihazı alıp bunlara bağlı kalarak yaşamayı seçenler biziz.

Sosyal medyayı kullanmalıyız ama orada yaşamamalıyız. Bir arkadaşımızı merak ettiğimizde arayıp sormalıyız. Arkadaşımızın bir yakınını kaybettiğinde sosyal medyadan başsağlığı dilemekle arayıp sormak arasında dağlar kadar fark var. Bunlara dikkat etmeliyiz. Sonuçta geleceğimiz çocuklarımızın ilk eğitimini veren anne babalarıdır. Biz duyarsızlaşır ve bu şekilde yaşarsak onlar ne yapsın? Tabi ki de öncelikle bizi örnek alacak ve ona göre hareket edecekler. Sonra “Bilgisayar başından kalkmıyor, Facebook’tan çıkmıyor” diye şikayet etmeyin. Onu yönlendirecek olan sizsiniz, biziz. Çocuğunuz 4-5 yaşına gelince ona hemen tablet almayın. Bisiklet alın, birlikte vakit geçirin ki asosyal bir nesil yetişmesin.

Sanki teknoloji düşmanı gibi konuştum ama işim teknoloji. Mesleğim, Bilgi Sistemleri Uzmanlığı. Bu konuda da yaptığım çalışmalarda “Eğitimde teknoloji kesinlikle kullanılmalıdır” diyorum. Örneğin; Dünya Koleji Teknoloji Geliştirme Projesi’ndeki çalışmalarımızda derslerde etkileşimli tahta ve tablet kullanımı, öğrencinin eğitim sürecine büyük katkı sağlıyor. Okul yetkilerinin de desteği ile okula kurulan büyük teknolojik alt yapı ile öğrencilere büyük imkanlar sağlandı. Belki de diyeceksiniz “Ne kazandırdı?” diye. En basitinden birkaç örnek vereyim. Öğrenciler; önceki dönemlerde derse giriyor, öğretmen anlatıyor, notlar aldırıyor, tahtaya yazıyor, tahtayı temizliyordu. Baktığınızda rutin bir ders süreci. İşin içine teknoloji girince bu süreç ise şu şekilde işlemeye geçiyor: Öğretmen, derse girer ve etkileşimli tahtada dersi görsel ve işitsel olan eğitim materyallerini anlatır. Tahtaya gerekli notlarını alır. Tahtada alan kalmayınca yeni sayfaya geçer. Öğrencilerine soru sorar, varsa dersi ile ilgili uygulamaları anında yaptırır. Ders sonunda da bütün ders notlarını isterse ders sırasında anlattığı sesli anlatım kısımlarını tek bir tuş ile dersteki bütün öğrencileri ile paylaşır.

Bir önceki ile arasındaki fark açıktır. Birinde öğretmen ve öğrencinin dikkatini dağıtacak, vaktini kaybettirecek birçok etken varken (tahtanın temizlenmesi, not aldırma süreci vb.) diğerinde sadece derse odaklanmış, konuyu daha iyi anlayan öğrenciler olacaktır. Ayrıca aradan üç ya da altı ay gibi süre de geçse bu veriler saklandığı için öğrenci geriye dönüp o konu hakkında ne anlatılmıştı diye bakabilecek. Bu sayede istediği zaman, istediği yerde bilgiye ulaşabilecekler. Bu bahsettiğim örnek de teknolojinin nimetlerinden.

Kısacası evimizde, işimizde, okulumuzda, her yerde teknoloji bize lazım. İşimizi kolaylaştıran, bizi geliştiren sistemlere daima ihtiyacımız olacaktır. Mühim olan, uygun ve doğru yerlerde kullanmaktadır.

Teknoloji nerede, ne zaman gerekli?