TEK MİLLETİN ADI NE?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal ATATÜRK, hatıratında Türk ve Türk kavramı üzerine bu olayı anlatır: “Orduya ilk katıldığım günlerde, bir Arap binbaşının; ‘kavm-i necip evladına sen nasıl kötü muamele yaparsın?’ diye tokatladığı bir Anadolu çocuğunun iki damla gözyaşında Türklük şuuruna erdim, onda gördüm ve kuvvetle duydum. Ondan sonra Türklük benim derin kaynağım, en derin övünç membağım oldu. Benim hayatta yegane fahrim, servetim, Türklükten başka bir şey değildir”

Tarihte derin izleri ve geçmişi olan bir milletin mensupları hayatında hiç mülteci olmamış, yıkılan devletinin yerine yeniden Türk ismiyle devlet kurmayı başarmış bir milletiz.

Dünyanın hiçbir yerinde yüzde yüz saf ari bir ırk yok, ırkçılık esasına dayalı milliyetçiliğe de karşıyım.

Ancak dönemsel olarak yaşanan ve bir dönem vatandaşlık kavramı ülkenin adı ve Türk kavramı üzerinden Türk milletinin aşağılandığı dönemler yaşadı Türkiye…

Hatta milliyetçilik ayaklar altına alındı ve Türk olmaktan utandırılmanın sistemli bir politika olarak yürütüldüğü bir dönem oldu.

Sonrasında ise tek millet, tek devlet, tek bayrak açıklamaları geldi. İbre, yine millete ve milliyetçiliğe döndü.

Anayasada çatı kavram olarak kullanılan Türk olma kavramı, ırk esaslı değil tarihi açıklamalarla gelen kendini zaman içinde oluşturmuş bir kavram.

Ancak son günlerde millet tanımı cumhurbaşkanı tarafından yeniden ve farklı şekilde değerlendirildi ve dillendirildi. Diyarbakır mitinginde ettiği sözler ise çok dikkat çekici…

“Türk demiyoruz, Kürt demiyoruz, Çerkez, Boşnak, Laz, Roman demiyoruz” demesi ise enteresandır. Türkiye milleti denecekse bu da çok zorlama bir ifade olur.

Cumhurbaşkanı’nı bu konularda kim yönlendiriyor bilmiyorum ama gidilen yol pek de hayırlı bir yol değil. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı’nın kast ettiği ümmet-millet ise bu işler Osmanlı’da denendi ve bu aşı tutmadı.

Araplara gelince necip kavim, Ermenilere millet-i sadıka, Türklere gelince mi bu milletin adı yok?

Bugün Cumhurbaşkanı Danışmanı Şükrü Karatepe’nin referandumdan sonra eyalet sistemi ve Çin modeli açıklamalarından sonra anayasadan Türklük kavramı çıkarılacaksa bu, Türkiye’de bölünmenin ve ayrışmanın başlangıcı olacaktır.

2015 seçimlerinden sonraki süreçte Doğu ve Güneydoğu’da önce özerklik sonra ayrılık fikrini uygulamaya sokmak için başta Cizre ve diğer ilçelerde başlayan eylemlerin tazeliğini çok çabuk unuttular. Tabi aylarca süren operasyonları ve diğer konuları da…

Türkiye’de işsizlik rakamları yüzde onlarda seyrederken ülkeye kayıtsız üç milyondan fazla Suriyeli’nin kabul edildiği ve 4 milyon Afgan’ın da geleceği, ülkenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik olup hem milleti hem de devleti tehdit etmektedir.

İnsanın kendisini affetmesi, çok güzel bir erdem bir ömür boyu sürecek geçmişe takılı kalma ve vicdan azabıyla elbette yaşanmaz ama “Bir hata ettik, Allah ve milletim affetsin” ile devlet adamlığı yürümüyor maalesef…

Ne de olsa ordusuz, tarihsiz, milliyetsiz ve vatansız devlet olmaz.Devletin unsurlarından biri de millet tanımıdır. Milletinize ve milliyetinize sahip çıkın…

TEK MİLLETİN ADI NE?